Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu
Natuur & milieu

Hoe maak ik zuiver drinkwater
Hoe maak ik zuiver drinkwater

Door: Bastienne Wentzel

Meer dan één miljard mensen op aarde hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Wij hebben geluk, want hier stroomt het gewoon uit de kraan. Maar wat doe je als je op een plek bent waar geen schoon water voorhanden is? Natuurlijk kun je water in flessen kopen, maar dat heeft ook nadelen: denk aan de prijs (duur), het afval en je moet maar net bij een winkel in de buurt zijn. Een alternatief is zelf zuiveren. Er zijn verschillende manieren om zelf schoon drinkwater te maken. Dat lukt zelfs uit het modderigste poeltje of meest vervuilde rivier.


Home » Natuur & milieu

Hoe blus ik veilig een brand
Hoe blus ik veilig een brand

Door: Bastienne Wentzel

Je moet er niet aan denken dat je eigen huis of auto in brand staat. Al je spullen kwijt. Of erger: mensen raken gewond. Veel brandjes in en om het huis blijven gelukkig beperkt. Brand is niet zo ongrijpbaar als het lijkt. Het is nogal een veeleisend verschijnsel. Ten eerste is er brandstof nodig, een materiaal dat vlam kan vatten. Gelukkig branden de meeste materialen niet zomaar. Ze moeten eerst erg heet worden. De tweede eis voor het ontstaan van brand is daarom warmte. Ten slotte heeft vuur altijd zuurstof nodig. Zonder zuurstof kan een brandstof nog zo heet zijn, er zal geen brand ontstaan. Een brand blussen is nu relatief eenvoudig: haal één van deze drie zaken – brandstof, warmte of zuurstof - weg en de brand dooft. Blussen met water bijvoorbeeld koelt de brandstof zodanig af dat er niet genoeg warmte meer is om te branden. Blussen met een deken haalt de zuurstof weg, net als het deksel op een brandende pan doen of blussen met poeder.


Home » Natuur & milieu

4 Hoe leg ik een moestuin aan
Hoe leg ik een moestuin aan

Door: Noortje van Dorp

We kopen aardbeien in de winter, het gehele jaar door broccoli en boontjes en als de kiwi’s of mango’s uitverkocht zijn balen we. Inmiddels zijn we het gehele concept ‘seizoensgroenten’ kwijtgeraakt en nemen we de beschikbaarheid van (tropisch) groente en fruit als iets vanzelfsprekend. Met een eigen groentetuin ben je niet alleen verzekerd van supergezonde groente, je eet ook weer de groente in de tijd waarvoor het bedoeld is. En als we dat allemaal eens zouden doen, dan kunnen die vliegtuigen met bananentransport aan de grond blijven.


Home » Natuur & milieu

Hoe herken ik biologisch vlees
Hoe herken ik biologisch vlees

Door: John den Haan

In deze tijd van consumptie versus vergroening begint langzaam maar zeker het besef binnen te druppelen dat er veel misstanden zijn in de huidige bio-industrie. Planten worden genetisch gemanipuleerd en besproeid met chemicaliën, terwijl dieren in enorm krappe ruimtes worden vetgemest met hormonen en allerlei onnatuurlijk afvalmateriaal. Met name het lot van de boerderijdieren gaat veel mensen aan het hart en is er de oorzaak van, dat biologisch vlees aan populariteit aan het winnen is. Maar hoe herken je biologisch vlees? Welke keurmerken zijn er en wat houden zij in?


Home » Natuur & milieu

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!