Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Hoe herken ik biologisch vlees

Hoe herken ik biologisch vlees

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe herken ik biologisch vlees
In deze tijd van consumptie versus vergroening begint langzaam maar zeker het besef binnen te druppelen dat er veel misstanden zijn in de huidige bio-industrie. Planten worden genetisch gemanipuleerd en besproeid met chemicaliën, terwijl dieren in enorm krappe ruimtes worden vetgemest met hormonen en allerlei onnatuurlijk afvalmateriaal. Met name het lot van de boerderijdieren gaat veel mensen aan het hart en is er de oorzaak van, dat biologisch vlees aan populariteit aan het winnen is. Maar hoe herken je biologisch vlees? Welke keurmerken zijn er en wat houden zij in?

Hoedoe door: John den Haan

Bekijk het profiel van John den Haan
Aantal Hoedoes: 8


Benodigdheden

 • Een beetje extra geld
 • Een kritische houding
 • Een groot hart

Stappen

 1. Wat is biologisch?

  De eerste stap in het overstappen op biologisch vlees, is het begrijpen wat het begrip 'biologisch' precies inhoudt. Met biologisch wordt bedoeld, dat er geen kunstmatige stoffen zijn gebruikt bij de totstandkoming van het product. Planten worden niet besproeid met chemicaliën en dieren krijgen alleen dat voedsel toegediend wat zij ook in de natuur zouden eten. Dus geen antibiotica, groeihormonen, genetisch gemanipuleerde gewassen of afvalvlees.

  Naast een volledig natuurlijke oorsprong, staat uiteraard het welzijn van de boerderijdieren hoog op de agenda van de "biologische stroming". Waar dieren in de bio-industrie vaak worden veroordeeld tot een miserabel bestaan in een kleine en vieze stal, kunnen de dieren op biologische boerderijen vrij grazen en scharrelen. Ook worden de dieren niet op lange, stressvolle transporten gezet.

  Naast biologische producten, bestaan er ook zogenaamde biologisch-dynamische producten. De biologisch-dynamische landbouw is een ietwat "zweverige" stroming waarbij onder andere rekening wordt gehouden met de invloed van de hemellichamen op de waterhuishouding in een gewas. Andere grote pijlers zijn natuurlijke vruchtbaarheid van de grond en het vermogen van de boerderij in zijn eigen behoeften te voorzien.

 2. Het EKO-keurmerk

  Het zogenaamde EKO-keurmerk is het belangrijkste keurmerk voor biologische producten in Nederland. Het is een keurmerk dat enkel en alleen gevoerd mag worden door bedrijven en/of producten die voldoen aan de eisen van de biologische landbouw of veeteelt. Het EKO-merk wordt afgegeven en beheerd door de stichting Skal, die met regelmaat controles uitvoert bij landbouwbedrijven.

  De belangrijkste eis voor het EKO-keurmerk, is dat een product voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaat. Dit product, dat zowel plantaardig als vlees kan zijn, mag dan het wit-op-zwarte EKO-merk voeren.

 3. Beter leven keurmerk

  Het beter leven keurmerk wordt door de dierenbescherming afgegeven aan vleesproducten die afkomstig zijn van boerderijen waar voldoende aandacht wordt geschonken aan de leefkwaliteit van de dieren. Dit keurmerk kent drie niveaus: van één ster (enigszins diervriendelijk) tot drie sterren (zeer diervriendelijk). Dus: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het vlees.

 4. Milieukeur

  Het milieukeur label wordt afgegeven aan producten waarbij speciale aandacht is geschonken aan de belasting op het milieu. Er worden eisen gesteld aan zaken als transportafstanden, mestoverschot en allerlei vormen van schadelijke uitstoot die een boerderij kan veroorzaken (methaan, ammoniak, nitraat en fosfaat). Elektrische prikstokken zijn verboden en de dieren moeten altijd toegang hebben tot schoon drinkwater.

 5. Demeter keurmerk

  Het zogenaamde Demeter Keurmerk wordt door de stichting Demeter afgegeven aan producten en bedrijven die voldoen aan de regels van biologisch-dynamische landbouw. Producten met een Demeter keurmerk zullen vrijwel altijd ook een EKO keurmerk hebben. De eisen van Demter gaan alleen in sommige opzichten iets verder.

 6. Overige keurmerken

  De hierboven besproken keurmerken zijn de grootste en belangrijkste kenmerken in Nederland. Er zijn echter veel meer keurmerken. Denk bijvoorbeeld aan dolfijnvriendelijk gevangen tonijn, de scharrelmerken (kip, varken en rund) en weidezuivel.

Do's

 • Ga eens langs bij een boerderij in de buurt. Wellicht reikt het aanbod verder dan verse eieren.

Don'ts

 • Koop niet zomaar vlees zonder keurmerk. Geen keurmerk is niet gecertificeerd biologisch. Punt.

Bron

Voedselkeurmerken (Milieucentraal)
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!