Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe bestrijd ik houtworm
4

Hoe bestrijd ik houtworm

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bestrijd ik houtworm
Houtworm - of beter gezegd: de larven van houtkevers - eten hout. Ze graven er gangen doorheen en eten op wat ze tegenkomen. Het hout verzwakt en kan op een gegeven moment doorbreken. Als dat hout niet ergens achter de schuur ligt, maar een balk in je huis of je vloer is, dan levert dit een levensgroot probleem op. Houtworm bestrijden is dus belangrijk en in veel gevallen goed zelf te doen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Verf, lak, vernis, beits, boenwas
 • Kwasten
 • Bestrijdingsmiddel

Stappen

 1. Houd houtworm buiten de deur

  Houtworm komt regelmatig voor in oud hout, maar dat wil niet zeggen dat het alleen in dat oude erfstuk van je oma of die schitterende stoel van je opa kan zitten. Houtworm kan net zo goed zitten in een balk hout die je net bij de houthandel hebt gehaald. Controleer hout dus altijd voor je het gebruikt in je huis. Als hout is aangetast door houtworm, dan zitten er kleine gaatjes in. Als de houtworm nog actief is, dan kun je deze zelfs horen knagen. Twijfel je? Leg het stuk hout dan op een schone plek op twee staanders. Controleer na een paar dagen of er zaagsel onder het hout ligt. Als dat het geval is, dan zit er hoogstwaarschijnlijk houtworm in.

 2. Creëer geen aantrekkelijke plekjes

  Als je houtworm moet bestrijden, ben je eigenlijk al een stap te laat. Je wilt liever voorkomen dat je last krijgt van houtworm. Houtworm gaat het liefst zitten in onbewerkt hout. Bewerk daarom voor zover mogelijk het hout dat je gebruikt. Dit kan met beits, maar ook met verf, lak, vernis of zelfs boenwas. Zo kun je de authentieke uitstraling van hout behouden, zonder het risico te lopen op houtworm. Behandel niet alleen de zichtbare oppervlakken, maar ook alle onzichtbare oppervlakken.

 3. Spuit het hout in

  Als je al houtworm hebt of twijfelt, dan kun je het hout bewerken met houtwormbestrijdingsmiddel. Dit middel kan met een drukspuit op het hout gespoten worden en voorkomt dat houtwormen zich in het hout vestigen.

  Houtwormbestrijdingsmiddel is verkrijgbaar bij DoeHetZelf-zaken gespecialiseerd in huis en tuin. Gebruik wel altijd goede beschermende kleding; het middel kan giftig zijn. Er zijn ook natuurlijke middelen die erg effectief zijn en ervoor zorgen dat het hout niet lekker meer smaakt. Ook daarvoor geldt dat het belangrijk is de juiste beschermende kleding te dragen.

 4. Vervang aangetaste delen

  Door houtworm aangetast hout kun je het beste niet meer gebruiken. De houtworm kan namelijk ook overstappen naar andere delen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Vervang aangetast hout en voer dit zo snel mogelijk af, zodat verdere verspreiding voorkomen wordt.

 5. Bel de ongediertebestrijdingsdienst

  Weet je zeker dat je last hebt van houtworm en werken alle voorgenoemde stappen niet meer? Dan kun je altijd nog de ongediertebestrijdingsdienst bellen. Zij bestrijden de houtworm met chemische middelen. Houd er wel rekening mee dat de ruimte waarin de bestrijdingsdienst actief is niet altijd direct weer in gebruik kan worden genomen, in verband met schadelijke gassen.

Do's

 • Bescherm hout goed
 • Controleer hout voor je het plaatst, ook als je het net ergens gekocht hebt
 • Vervang hout dat al ernstig is aangetast

Don'ts

 • Denk niet dat het wel meevalt; houtworm kan desastreuze gevolgen hebben
 • Gebruik liever geen vochtig hout of hout dat in een vochtige ruimte heeft gelegen; daar is houtworm namelijk dol op

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!