Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe bestrijd ik mieren
4

Hoe bestrijd ik mieren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe bestrijd ik mieren
Mieren zijn bijzondere dieren: ze zijn ontzettend sterk, inventief en snel. Maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat je ze ook graag in huis hebt. En of je er nu wel of geen (over)last van hebt: een aantal preventieve maatregelen nemen om de invloed van mieren te beperken, is nooit gek.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Koperen buis of koperdraad
 • Scherp oog
 • Optioneel: gifdoosjes

Stappen

 1. Houd je keuken (en huis) schoon

  Mieren komen af op eten. Houd daarom je keuken (en natuurlijk je huis) schoon. Dek aangebroken etenswaren altijd goed af, bewaar zoveel mogelijk in de koelkast en zorg ervoor dat je aanrecht altijd schoon is. Een paar broodkruimels maken niet zoveel uit, maar een flinke klodder jam op het aanrecht is voor de meeste mieren een ware traktatie, die ze graag met heel veel soortgenootjes delen.

 2. Houd je tuin opgeruimd

  Mieren komen zelden vanuit het niets je huis binnen. Vaak settelen ze zich eerst in de tuin. Voorkom dus dat daar prettige plekjes zijn om te gaan zitten. Maak de tuintafel regelmatig schoon, zorg ervoor dat de voegen tussen tegels goed vol blijven zitten en houd je tuin zoveel mogelijk vrij van rottend houd en bladeren. Sluit ook kliko's, afvalbakken en compostbakken goed af.

 3. Maak kieren dicht

  Dicht kieren en naden in je huis met een kitspuit. Zo voorkom je dat hier mieren door naar binnen kruipen, of dat ze zich in je spouwmuur vestigen.

 4. Leg een koperen grens

  Mieren houden helemaal niet van koper. Daarmee kun je dus gemakkelijk een grens aangeven. Leg bijvoorbeeld een koperen staaf of wat koperdraad bij je voordeur. Het maakt niet uit als dat koper verweert; dat schrikt mieren alleen maar meer af. Zijn er nog bepaalde plekjes waar de mieren regelmatig door naar binnen komen? Baken die dan ook af met wat koper.

 5. Blokkeer de wandelroute

  Mieren hebben vaak een vaste wandelroute. Die kun je blokkeren door er talkpoeder overheen te strooien. De mieren zullen dan in de war raken en een alternatief moeten zoeken, misschien wel richting de buren. Dit middel helpt alleen goed in de zomer; tijdens regenachtige dagen moet je het namelijk heel vaak herhalen, wil het effectief blijven.

 6. Leg een kruidentuintje aan

  Een van de meest praktische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen is een kruidentuintje. Mieren houden helemaal niet van bieslook, basilicum, maggikruid, rozemarijn, salie en marjoraan. Ook munt vinden ze vreselijk. Door een mooi kruidentuintje aan te leggen sla je dus twee vliegen in één klap: je hebt altijd heerlijk verse kruiden én de mieren blijven uit de buurt.

Do's

 • Neem preventief maatregelen tegen mieren. Als je er eenmaal last van hebt, zijn ze alleen maar moeilijker weg te krijgen

Don'ts

 • Probeer mieren niet te verjagen door ze dood te maken. Dit helpt misschien bij tien exemplaren, maar het roeit ze niet uit en schrikt ze ook niet af

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!