Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle » Hoe eet ik ecofabulous
4

Hoe eet ik ecofabulous

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 28 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe eet ik ecofabulous
Aardbeien met slagroom zijn eigenlijk altijd lekker, ook in de winter. Net als gevulde rode paprika’s, hmm. Gelukkig kunnen we ze tegenwoordig het hele jaar in de supermarkt kopen. Nou ja, gelukkig… Ze liggen er alleen omdat ze gekweekt worden in energieverslindende kassen. Of ze worden van ver gehaald. Boontjes uit Egypte, trostomaten uit Israël, appels uit Nieuw-Zeeland: veel verse producten leggen heel veel voedselkilometers af voor ze in onze winkels belanden. In de winter komt grofweg tweederde deel van het verse assortiment uit het buitenland, waarvan een derde zelfs van buiten Europa. De vrachtwagens, tankers en vrachtvliegtuigen die voor het vervoer ervan gebruikt worden, zijn enorme milieuvervuilers. Bovendien zijn we hierdoor vergeten wat ons eigen lokale seizoensaanbod is en sommige groenten zijn zelfs in de vergetelheid geraakt. Weet jij nog wat schorseneren zijn? En pastinaken? Of postelein? Zonde, want het zijn stuk voor stuk heerlijke groenten en bovendien worden ze gekweekt op de koude Hollandse grond.

Hoedoe door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Bekijk het profiel van Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Een groen hart
  • Het boek Veggie in Pumps; gids voor een ecofabulous leven
  • Een positieve instelling
  • Een eigen kruidentuintje

Stappen

  1. Volg een biologische kookworkshop

    Er zijn steeds meer leuke workshops te vinden. Biologisch koken bijvoorbeeld. Biologische producten zijn vrij van genetisch gemanipuleerde grondstoffen en toevoegingen als E-nummers. Bovendien mogen er bij de teelt geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en het dierenwelzijn moet tot op zekere hoogte worden gegarandeerd. Bij ayurvedisch koken wordt gezocht naar de harmonie van de zogenaamde dosha’s, de drie vitale oerkrachten kapha, vata en pitta. Of volg een workshop vegetarisch koken (geen vlees en vis) of veganistisch koken (geen vlees, vis, zuivel, eieren en honing). Allemaal even leerzaam en lekker. Leuk voor een gezellig avondje uit met vriend of vriendin.

  2. Ga opzoek naar natuurwinkels en bio-supermarkten bij jou in de buurt

    Ze zijn er vast en zeker, want bio is in opkomst. In grote steden zijn er zelfs vaak meerdere. Sinds enkele jaren zijn er ook echt grote biologische supermarkten en daarnaast bieden supermarkten een steeds uitgebreider assortiment biologische producten aan, dus ook die bij jou om de hoek! Daarnaast kun je vaker terecht bij nieuwe, hippe natuurwinkels bij jou in de buurt en ook de reformwinkels hebben hun geitenwollensokken uitgetrokken en staan open voor een breed publiek. Heb je iets meer tijd, koop dan eens in de boerderijwinkel van een biologische boerderij, hartstikke leuk.

  3. Koop per week minimaal voor 2,50 aan biologische producten

    Als iedereen dit doet zal de omzet dermate stijgen dat het voor een boer rendabel wordt over te stappen naar een meer dier- en milieuvriendelijke productie. Er wordt vaak gezegd dat biologische producten zo duur zijn; in sommige gevallen een geldig excuus. Biologisch vlees is vergeleken met een gewoon stukje vlees bijna anderhalf keer zo duur. Maar de oplossing is eigenlijk heel simpel: kook gewoon twee of drie keer in de week vegetarisch en eet de rest van de dagen biologisch vlees. Je hoeft natuurlijk niet alles biologisch te kopen. Het helpt al als je seizoensproducten en producten van Hollandse bodem koopt en als je niet te veel eten koopt zodat je de helft weg moet gooien. Het hoeft niet 100%, maar alle kleine beetjes helpen. O ja, alle boodschappen binnen een straal van zeven kilometer zijn prima op de fiets of lopend te doen. Dat scheelt benzine en je krijgt meteen je dagelijkse portie beweging.

  4. Let op de keurmerken

    Keurmerken voor dierenwelzijn, mensenwelzijn, eerlijke handel, biologische en vegetarische producten schieten als verse paddenstoelen uit de grond. Door minimale informatie over de betekenis ervan zijn keurmerken vaak niet te onderscheiden van reclame voor producten. Een keurmerk heeft pas toegevoegde waarde als een onafhankelijke organisatie controle uitoefent op de voorwaarden. Koop producten met de keurmerken: Eko Hét keurmerk voor biologische producten. Producten met dit keurmerk zijn vrij van genetisch gemanipuleerde grondstoffen, zoals genetisch gemanipuleerde soja dat aan koeien gevoerd wordt en vervolgens in onze melk terechtkomt. Ook gelden er strikte beperkingen voor toevoegingen als E-nummers in bewerkte producten en worden er in de ecologische landbouw geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Demeter Het Demeter keurmerk staat voor biologisch- dynamische landbouw en veeteelt. De dieren in de biologisch-dynamische veehouderij krijgen biologisch geteeld voer en hebben veel meer ruimte dan dieren in andere veehouderijvormen, ook meer dan in de biologische veehouderij. Max Havelaar Het Max Havelaar keurmerk biedt een onafhankelijke garantie voor een eerlijke prijs aan producenten in ontwikkelingslanden. V voor Vegetarisme Producten zonder dierlijk bouillon, E-nummers of gelatine. Vegan Het keurmerk voor producten, geheel vrij van dierlijke ingrediënten.

  5. Eet seizoensgebonden

    Boontjes uit Egypte, trostomaten uit Israël, appels uit Nieuw-Zeeland: veel verse producten leggen heel veel voedselkilometers af voor ze in onze winkels belanden. In de winter komt grofweg twee derde deel van het verse assortiment uit het buitenland, waarvan een derde zelfs van buiten Europa. De vrachtwagens, tankers en vrachtvliegtuigen die voor het vervoer ervan gebruikt worden, zijn enorme milieuvervuilers. Bovendien dreigen we hierdoor te vergeten wat ons eigen lokale seizoensaanbod is, en sommige groenten zijn zelfs in de vergetelheid geraakt. Weet jij nog wat schorseneren zijn? En pastinaken? Of postelein? Zonde, want het zijn stuk voor stuk heerlijke groenten en bovendien worden ze gekweekt op de koude Hollandse grond.

Do's

  • Eet vegetarisch.
  • Doe je boodschappen eens in de natuurwinkel of biologische supermarkt.
  • Koop producten met het eko-keurmerk.
  • Koop streekproducten.
  • Eet seizoensgebonden.
  • Draag altijd een lijstje E-nummers en hun betekenis mee in je portomonnee, evenals een lijstje van het platform Fair Food met het fairness gehalte van producten.
  • Ontdek de ecofabulous kok of kokkin in je en maak weer meer zelf, in plaats van kant- en klare producten.
  • Vraag in restaurants of ze willen overstappen naar een biologische keuken. Als is het alleen al om de smaakverfijning.
  • Kook weer eens wat vaker oma’s gerechten, maar dan Veggie. Lekker eens een stampotje of boerensoepje.
  • Ga bij het koken zuinig om met energie, houd de deksel op de pan en kook op laag vuur.
  • Tofu kan echt heel lekker zijn. Je moet het even weten te marineren ( net als bij vlees )en smullen maar!
  • Probeer eens een biologische sojacappuchino. Sojamelk leent zich uitstekend voor een stevige, romige en schuimende laag op de koffie!
  • Leg een eigen kruidentuintje aan. Er is niets leukers dan je salade voorzien van eigen geteelde basilicum.

Don'ts

  • Eet geen bio-industrie vlees, de dieren in deze sector worden dermate onvriendelijk behandeld dat het zowel slecht is voor het dier, maar ook voor mens en natuur.
  • Drink geen goedkope fabriekswijn.
  • Laat je niet meer verleiden door ingeblikte, lang houdbare en kant- en klaarproducten.
  • Laat je niet leiden door E-nummers, ook niet als ze door de EEG zijn goedgekeurd. Er worden de gekste dingen in je eten gestopt om het langer houdbaar of luchtiger te maken.
  • Eet geen legbatterij eieren. Liever ook geen scharreleieren.
  • Laat je niet verleiden door termen als natuurlijk, groen en bewust. Wees kritisch en pas op voor het onterecht “opgroenen” van een merk door bekende fabrikanten.
  • Ganzenleverpaté!
  • Draag geen bont.

Bron

Veggie in Pumps: gids voor een ecofabulous leven, Lisette Kreischer & Merel van der Lande Uitgeverij Artemis & Co

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!