Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle
Ecofabulous lifestyle

Hoe leef je fijn, maar wel bewust? Lisette Kreischer en Merel van der Lande, auteurs van de praktische gids 'Veggies in Pumps', weten alles over ecofabolous leven. Bewust eten, verantwoord reizen, eerlijk shoppen, milieuvriendelijk werken: dat kan iedereen!

5 Hoe word ik ecofabulous
Hoe word ik ecofabulous

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Eco is alle geitenwollensokkenimago’s voorbij, fair trade, bio en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn het gesprek du jour, natuur- en reformwinkels the places to be. Toch is bewuster leven nog lang niet bij iedereen routine, én denken veel mensen nog altijd dat eco gelijk staat aan boomminnende hippies en smakeloze sojafantasietjes. Daarom maakten wij, Lisette Kreischer en Merel van der Lande de lifestyle gids Veggie in Pumps. Want het is helemaal niet moeilijk om lekker te leven met respect voor mens, dier en milieu. Hippe kleding? Check! Lekker biologisch of vegetarisch eten? Check! Verantwoord reizen? Check! Gifvrije cosmetica? Check! Je geld groenwassen? Check! Het kan allemaal, je moet alleen even weten HOE! Wie wij zijn? Lisette Kreischer (26, links op de foto) houdt van mooie kleding, make-up en heeeel veeeel schoenen, maar wel met respect voor mens, dier en milieu. ‘Op mijn 10e stopte ik met het eten van vlees. Mijn afstudeerproject bestond uit Veggierose (puur en diervriendelijk eten) en Veggie in Pumps (stylish genieten met respect voor mens, dier en milieu, voor alle dames met wereldse glamour). Dit groeide uit tot wat nu het platform is voor al mijn ondernemersactiviteiten.’ Merel van der Lande (27) is freelance journalist en (tekst)schrijver. ‘Ik leerde Lisette kennen toen op de redactie van het tijdschrift waar ik werkte een prachtig persbericht van oud behang binnenkwam. Het bleek van Veggie in Pumps. Ik vond het gegeven dat stijl en eco samengaan zo interessant dat we besloten samen een boek te maken. Sindsdien ben ook ik veel bewuster geworden, al gaat vegetariër worden voor mij nog te ver.’


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

4 Hoe eet ik ecofabulous
Hoe eet ik ecofabulous

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Aardbeien met slagroom zijn eigenlijk altijd lekker, ook in de winter. Net als gevulde rode paprika’s, hmm. Gelukkig kunnen we ze tegenwoordig het hele jaar in de supermarkt kopen. Nou ja, gelukkig… Ze liggen er alleen omdat ze gekweekt worden in energieverslindende kassen. Of ze worden van ver gehaald. Boontjes uit Egypte, trostomaten uit Israël, appels uit Nieuw-Zeeland: veel verse producten leggen heel veel voedselkilometers af voor ze in onze winkels belanden. In de winter komt grofweg tweederde deel van het verse assortiment uit het buitenland, waarvan een derde zelfs van buiten Europa. De vrachtwagens, tankers en vrachtvliegtuigen die voor het vervoer ervan gebruikt worden, zijn enorme milieuvervuilers. Bovendien zijn we hierdoor vergeten wat ons eigen lokale seizoensaanbod is en sommige groenten zijn zelfs in de vergetelheid geraakt. Weet jij nog wat schorseneren zijn? En pastinaken? Of postelein? Zonde, want het zijn stuk voor stuk heerlijke groenten en bovendien worden ze gekweekt op de koude Hollandse grond.


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

4 Hoe kleed ik me ecofabulous
Hoe kleed ik me ecofabulous

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Leuke, sexy pumps à la Carrie uit Sex in the City, mooie paarse laarzen met ronde neus, een spannend kort jasje voor op die bloemetjesjurk en een stoere aktetas. Helemaal hip, maar de productie van deze must-haves is vaak alles behalve duurzaam. Voor het maken van veel artikelen worden dieren op onverantwoorde wijze gehouden en wordt er totaal geen rekening gehouden met het milieu. Wie denkt dat je voor de aanschaf van milieuvriendelijke kleding en accessoires verplicht bent tot het kopen van geitenwollen sokken en andere artikelen uit de oertijd, moet even wakker geschud worden. Want: duurzaam kan aantrekkelijk en aantrekkelijk kan duurzaam! Ongemerkt en ongewild, stimuleer je met je aankopen de onrechtvaardigheden in de kledingindustrie. Je moet natuurlijk helemaal zelf weten hoeveel geld je uitgeeft aan kleding, maar doe het dan wel bewust. Veggie in Pumps heeft als motto: Be ecofabulous en shop till you drop. Streef zowel naar een betere kwaliteit als naar een eerlijke herkomst van al je aankopen. Je krijgt dus ook meteen meer waar voor je geld! Als consument heb jij de macht in handen. Als we met z’n allen alleen nog maar biologische producten en eerlijke kleding kopen, moeten de fabrikanten wel mee. Consumachten dus. Houd bij het shoppen deze overtuiging in je achterhoofd, duik je kast in en gebruik je creativiteit om van al die kleren weer wat nieuws te maken. Zo heb je binnen no time een compleet nieuwe garderobe zonder daarmee de markt te belasten. En ga weer eens net als vroeger echt op zoek naar spannende, stylish, stoere, elegante, duurzame en milieuvriendelijke kleding en accessoires.


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

4 Hoe dof ik me ecofabulous op
Hoe dof ik me ecofabulous op

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Cosmetica is meer dan alleen je lippenstift, oogschaduw en mascara. Voordat je ’s ochtends de deur uit gaat heb je al minstens zes cosmeticaproducten gebruikt: zeep, shampoo, conditioner, deodorant, tandpasta en bodylotion. En misschien heb je ook al wel scheerschuim, parfum of foundation gebruikt. Mensen die bewust door het leven gaan en lekker in hun vel zitten, hebben nauwelijks hulpmiddelen nodig om er mooi uit te zien. Zo scheelt het al snel liters bodylotion per jaar als je elke dag minstens twee liter water drinkt. Je huid is dan heel goed in staat om zichzelf te hydrateren. Omdat niet iedereen een natural beauty is en bovendien bijna niemand dat altijd is, is het helemaal niet erg om jezelf zo nu en dan eens lekker te verwennen met een subtiel make-upje, een scrubje of een heerlijke bodylotion. Maar in heel veel verzorgingsproducten zitten giftige stoffen, zoals chemicaliën en synthetische stoffen. En jij maar denken dat je gezond bezig bent… Behalve dat veel van deze producten slecht zijn voor jou, zijn ze vaak ook nog eens slecht voor het milieu en voor de dieren. Want helaas, helaas: veel dieren worden nog altijd onder zeer slechte omstandigheden gehouden voor het ondergaan van dierproeven. Deze proeven worden gebruikt voor allerlei doeleinden, van medische tot cosmetische, terwijl er inmiddels – zeker wat betreft het testen van cosmetica - goede alternatieven bestaan.


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

4 Hoe reis ik ecofabulous
Hoe reis ik ecofabulous

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

De Inca Trail lopen in Peru, diepzeeduiken bij Hawaï, klimmen in de Himalaya of lekker bruin bakken op het strand in Mexico. Op vakantie willen we allemaal, het liefst zo ver en zo spannend mogelijk. Ook wereldreizen zijn razend populair. We hebben maar één leven en daarin willen we zoveel mogelijk van die ontelbare mooie plekken op de wereld zien. Helaas heeft al dat gereis ook een keerzijde. Toerisme speelt een grote rol in de uitputting van de aarde. De mooie plekjes worden aangetast door massatoerisme, vervuiling en consumptie (van hout bijvoorbeeld). Geschat wordt dat in 2020 1,5 miljard (!) mensen per jaar zullen reizen. Dat betekent dat als we niets doen aan onze reisgewoontes, we binnen niet al te lange tijd geen echte wildernis, tradities of unieke plekken meer zullen hebben. Het zal overal op de wereld veel meer hetzelfde en minder verrassend zijn. Moeten we dan maar helemaal niet meer op vakantie gaan? Natuurlijk wel! Er zijn een heleboel manieren om milieuvriendelijk en relaxed te reizen. Geen massatoerisme, geen uitbuiting, minder milieuvervuiling. Gewoon genieten en ontspannen op een duurzame manier, met een tikkeltje glamour.


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

4 Hoe woon ik ecofabulous
Hoe woon ik ecofabulous

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Natuurlijke materialen als natuursteen, hout en leem worden meer dan ooit toegepast in huis. Daardoor zijn er inmiddels heel wat leuke woonwinkels die milieu-, mens-, en diervriendelijke accessoires voor in en om het huis verkopen. Er zijn zelfs bouwmarkten met een compleet milieuvriendelijk assortiment. Ook bekende ontwerpers hebben de duurzame materialen ontdekt, en dus is er ook voor de liefhebbers van design genoeg keuze op dit gebied. Piet Hein Eek hergebruikte bijvoorbeeld als een van de eersten oud hout om designmeubelen te maken, Claudy Jongstra ontwerpt vilten woonaccessoires van de wol van haar eigen schapen en Marcel Wanders maakte een schommel waarvan de zitting gevuld kan worden met aarde en klimplanten. Ecologisch wonen duur? Dat ligt eraan. Je kunt van alles kunt doen om groener te wonen. Grote maatregelen als zonnepanelen op je dak, een huis bouwen van ecologische bouwmaterialen of zelfs in een ecologische wijk gaan wonen, lijken in eerste instantie erg duur. Maar doordat je hiermee veel energie kunt besparen, haal je de extra kosten er makkelijk uit. Wie (nog) niet zoveel te besteden heeft, kan ook met kleine dingen al een heleboel doen. Denk bijvoorbeeld aan groene stroom, spaarlampen in plaats van gloeilampen, de verwarming een graadje lager zetten en hergebruik van oude materialen. Die laatste twee zijn bovendien nog beter voor je portemonnee ook!


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

4 Hoe wordt mijn geld ecofabulous
Hoe wordt mijn geld ecofabulous

Door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Als iedere Nederlander elke week € 2,50 aan duurzame producten besteedt, stijgt de afzet van deze markt zodanig dat de prijzen van die producten zullen dalen. En het gaat de goede kant op, want je merkt aan alles dat de vraag naar groene spullen toeneemt. Dat er steeds meer duurzame producten te koop zijn, betekent ook dat er meer bedrijven zijn die ze produceren. Duurzaam ondernemen is in: steeds meer jonge ondernemers kiezen ervoor, meer en meer bestaande bedrijven worden ‘groen’. Maar ook als je niet werkt, kun je jouw vermogen(tje) groenwassen.


Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!