
Hoe woon ik ecofabulous
Document acties
- Tijdshoeveelheid 28 dagen
- Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoedoe door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Bekijk het profiel van
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Aantal Hoedoes: 7
Benodigdheden
- Een leuk huisje/ flat/ appartement
- Het boek Veggie in Pumps; gids voor een ecofabulous leven
- Een zuinige instelling
- Een voorliefde voor een natuurlijke woonomgeving
Stappen
-
Maak huis en tuin zo ecofabulous mogelijk
Ga stroomlijnen: zet de verwarming een graadje lager, isoleer het huis goed, vervang de verwarmingsketel door een HR-ketel of warmtepomp, haal opladers uit het stopcontact als het apparaat is opgeladen, laat apparaten niet op stand-by staan, vervang alle gloeilampen door spaarlampen en schaf zuinige apparaten aan. Bespaar water: Korter douchen, een waterbesparende douchekop, kraan uit tijdens het scheren of tandenpoetsen en een water- en energiebesparende (af)wasmachine kopen. Allemaal maatregelen die iedereen heel gemakkelijk kan toepassen. Door afval te scheiden moet er minder afval op de afvalberg terechtkomen, worden afgedankte producten hergebruikt en komen schadelijke producten niet in het milieu terecht. Wie biologisch tuiniert, gebruikt natuurlijke compost van uitwerpselen of groente-, fruit- en tuinafval, milieuvriendelijke middeltjes tegen onkruid, ongedierte en plantenziekten en regenwater om te sproeien.
-
Kies voor duurzame energiebronnen
Zuinig omgaan met energie is natuurlijk een goed begin, maar het zou nog beter zijn om daarnaast zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken. Groene energie is elektriciteit of gas, opgewekt met schone energiebronnen als biomassa, waterkracht, wind- en zonne-energie. De zogenaamde grijze energie wordt opgewekt met milieuvervuilende fossiele brandstoffen als aardgas, olie, steenkool en kernenergie. Een huishouden gebruikt gemiddeld zo’n 3230 kWh elektriciteit per jaar. Als deze hoeveelheid elektriciteit wordt opgewekt met grijze stroom, dan komt er zo’n 1696 kg CO₂ vrij; wordt het opgewekt met groene stroom, dan komt er netto helemaal geen CO₂ vrij. Bijna iedere energieleverancier biedt tegenwoordig groene energie aan en bovendien betaal je niet of nauwelijks meer dan voor grijze energie.
-
Richt je huis ecofabulous in
Je leest het in de bladen, je ziet het op de (internationale) woonbeurzen: duurzaam is dé woontrend van 2008. Joehoe! Eindelijk volop keuze voor een ecofabulous inrichting die niet alleen duurzaam maar ook comfortabel is. Banken van hergebruikte materialen, kasten van sloophout, tadelakt (waterdicht pleister op basis van natuurkalk) in de badkamer en prachtige designstukken. Milieuvriendelijke materialen die je zou kunnen gebruiken in je inrichting zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar: leem, natuurverf (op waterbasis!) of tadelakt op de muren, FSC-hout, linoleum of kokosvezel op de vloer, schaaltjes en servies van bamboe, gordijnen van hennep- of bananenvezel en meubels van sloophout en steigerplanken. Hoe erg is het eigenlijk om iets te kopen wat al eerder is gebruikt? Inderdaad, tweedehands meubels! Gewoon goed schoonmaken, likje verf erover (of niet) en die oude tafel is weer zo goed als nieuw. En dat ene kastje in de woonkamer hoeft daar natuurlijk niet voor altijd te blijven staan. Geef het een tweede leven in de badkamer, en een derde in de keuken. Met een beetje creativiteit kan één meubelstuk járen mee. Een compleet vintage-interieur is zelfs superhip en trendy.
-
Let op de keurmerken
Helaas is het met de keurmerken op het gebied van wonen nog niet zo best gesteld. Er zijn wel een heleboel initiatieven, maar of die nu echt duurzaam zijn... nee dus. Hieronder staat een aantal keurmerken, die wel duurzaam zijn of die je regelmatig tegenkomt. Verder zul je vooral heel veel moeten vragen: waar komt het product vandaan? Van welk materiaal is het gemaakt? Is het duurzaam? Is het Fair Trade? FSC-keurmerk Het FSC-keurmerk staat voor duurzaam geproduceerd hout. Houtproducten en meubels met het FSC-keurmerk worden onder andere verkocht bij Gamma, Praxis, Blokker, Europatuin, Intratuin, Karwei, Kwantum en Leen Bakker. FSC-hout komt niet altijd uit tropische bossen, ook in Nederland hebben we het, uit het bos van Staatsbosbeheer. Milieukeur: Het Milieukeur is een keurmerk voor producten die in hun soort het minst milieubelastend zijn. Dat wil dus niet zeggen dat ze ook 100 procent duurzaam zijn, ze zijn alleen minder slecht. Dutch Eco-label In Europa heet het Milieukeur voor non-foodproducten ‘the Dutch Eco-label’, niet te verwarren met EKO! Er zijn nu zo’n 20 producten met het Dutch Eco-label, wat dus niets anders is dan het Milieukeur. KIWA-keurmerk: Dit keurmerk staat onder andere op toiletpotten, douchekoppen en kranen. Het keurmerk betekent dat de apparatuur voldoet aan eisen ten aanzien van een laag waterverbruik. Gaskeur: Het Gaskeur heeft betrekking op kwaliteit, duurzaamheid, rendement, comfort en milieuaspecten van de verwarmingsketel.
-
Ga in een groene wijk wonen
In een duurzame wijk worden bewust heel verschillende huizen gebouwd, is de energievoorziening milieuvriendelijker en wordt regenwater opgevangen voor de spoelbak van het toilet. Ook hebben de huizen in een duurzame wijk vaak dakbegroeiing en zonnepanelen en zijn sommige wijken zelfs autovrij. Voldoende groen, verschillende huizen, speelmogelijkheden voor kinderen en voorzieningen als winkels en markten zorgen er bovendien voor dat een wijk minder snel verloedert. Minister Cramer van VROM wil dat er in Nederland in 2020 minstens één miljoen duurzaam gebouwde huizen zijn.
Do's
- Koop meubels en accessoires van bamboe in plaats van hout. Bamboeplanten groeien sneller en de wortel blijft zitten.
- Kies voor lichte kleuren in je huis. Deze weerkaatsen licht en zorgen voor een ruimere indruk. Hoef je minder lampen aan te doen.
- Plak een ja-nee- of nog beter, een nee-nee-sticker op je brievenbus. Scheelt ongevraagde reclame en papier.
- Gras op je dak staat leuk, het isoleert en is bovendien goed voor opname van C02 en de afgifte van zuurstof.
- Banken, tafels en kasten van sloophout zijn trendy en super duurzaam.
- Ventileer! Vochtige buitenlucht verwarmt sneller dan droge lucht in huis. Daarom is het niet alleen gezond, maar ook milieu- en portemonneevriendelijker om zomer en winter goed te ventileren.
Don'ts
- De bank voor de verwarming plaatsen; dit houdt een heleboel warmte tegen.
- Gloeilampen kopen. Spaarlampen zijn misschien duurder, maar veel zuiniger en dus beter voor het milieu en je portemonnee.
- Halve wasjes draaien. Stop je wasmachine zo vol mogelijk.
- Apparaten die je niet gebruikt op stand-by laten staan. Zonde van de energie en nog brandgevaarlijk ook.