Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu
Milieu

Hoe koop ik als bedrijf duurzaam in

Door: Erik Weijers

Duurzaam inkopen gaat over inkoop van verantwoord gekapt hout, werkkleding die niet door kinderarbeid is gemaakt, energiezuinige apparaten, biologisch eten, en nog veel meer. Als je duurzaam wilt gaan inkopen als bedrijf of organisatie is het echt niet nodig om het in één keer honderd procent goed te doen. Kies die inkopen eruit die voor jouw bedrijf makkelijk zijn te verduurzamen en probeer daarna stapje-voor-stapje je inkoopbeleid te verbeteren. Hieronder een aantal voorbeelden van inkopen die je kan verduurzamen. Uiteraard zijn er nog tal van andere inkopen waar je op kan letten, maar dit is alvast een mooi begin.


Home » Natuur & milieu » Milieu

3 Hoe beperk ik mijn CO₂-uitstoot
Hoe beperk ik mijn CO₂-uitstoot

Door: Noortje van Dorp

Koolstofdioxide, ofwel CO₂, is een kleurloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. CO₂ is, naast waterdamp, methaan en chloorhoudende stoffen, een broeikasgas. Broeikasgas zorgt ervoor dat de warmte van de zon geabsorbeerd en gedeeltelijk teruggekaatst wordt. Dit maakt, in tegenstelling tot andere planeten in ons zonnestelsel, leven mogelijk op aarde. Het probleem dat sinds de Industriële Revolutie (18e eeuw) is ontstaan is een steeds grotere concentratie van broeikasgassen in de lucht door onder andere de uitstoot van fabrieken en gemotoriseerd vervoer. Tegelijkertijd vindt er een grootschalige ontbossing plaats waardoor CO₂ niet meer voldoende omgezet wordt in zuurstof. Gevolg is dat de aarde meer warmte vasthoudt en de temperatuur stijgt, met alle toekomstige rampzalige gevolgen van dien. ‘Een beter milieu begint bij jezelf ‘ was destijds het credo van de overheid. Maar waarom zou je eigenlijk niet een steentje bijdragen? Het verhogen van de dijken houdt natuurlijk een keer op.


Home » Natuur & milieu » Milieu

4 Hoe word ik wegwijs in een oerwoud van keurmerken
Hoe word ik wegwijs in een oerwoud van keurmerken

Door: Noortje van Dorp

Als je tegenwoordig een product koopt in de winkel, dan springen de diverse keurmerken je tegemoet. Mag het product wel of niet in de glasbak, is het gezond om te eten, is het ‘fair’ geproduceerd. Er zijn een heleboel keurmerken die door de leverancier zelf in het leven zijn geroepen, denk bijvoorbeeld maar aan het huismerklogo van supermarkten. Maar hoe weet je nu welk keurmerk je kunt vertrouwen, en welk keurmerk niet?


Home » Natuur & milieu » Milieu

3 Hoe kook ik milieuvriendelijk

Door: Adine Faber-Versluis

Tegenwoordig kun je alles milieuvriendelijk doen: eten, wassen, wonen en dus ook koken! Reden om milieuvriendelijk te koken zijn er voldoende: het is beter voor het milieu en vaak ook een stuk gezonder én goedkoper. Bovendien hoef je er praktisch niets extra’s voor aan te schaffen, dus je kunt er ieder moment mee beginnen!


Home » Natuur & milieu » Milieu

Hoe verklein ik mijn mondiale voetafdruk
Hoe verklein ik mijn mondiale voetafdruk

Door: Noortje van Dorp

Hartstikke leuk hoor, zo’n eigen huis, tweede auto, een zomervakantie in Mexico en een wintersportreisje rond de kerst. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat jouw gemak en plezier betekent voor het milieu. De wereldvoorraden zijn namelijk niet onuitputtelijk. Als we alle mensen én de natuur voldoende ruimte geven, kom je uit op een mondiale voetafdruk van 1,8 hectare per persoon. Met andere woorden: iedereen heeft 1,8 hectare beschikbaar om te leven. Dit is vooral niet de praktische ruimte die je in gebruik neemt, maar vooral de ruimte die wordt gebruikt om jouw voedsel te produceren en de bomen die nodig zijn om jouw CO₂-uitstoot om te zetten in zuurstof. In de praktijk is de mondiale voetafdruk van westerlingen echter vele malen groter dan de beschikbare 1,8 hectare. Noord-Amerika spant de kroon met 9,6 hectare per persoon. Dat wordt gecompenseerd door Kenia en India, met een mondiale voetafdruk van 0,8 hectare per persoon. Nederland zit met 4,4 hectare ruim boven het beschikbare aantal hectare per persoon. Daar moeten wij iets aan doen, en daar kan jij iets aan doen.


Home » Natuur & milieu » Milieu

Hoe bereken ik de CO₂-uitstoot van mijn auto
Hoe bereken ik de CO₂-uitstoot van mijn auto

Door: Bastienne Wentzel

Je wilt graag het klimaat verbeteren door minder broeikasgassen uit te stoten? Maar je weet niet hoe? Laat eens de auto staan! Hier lees je hoe je snel kunt uitrekenen hoeveel CO₂ dat scheelt.


Home » Natuur & milieu » Milieu

Hoe maak ik gebruik van de energie-investeringsaftrek

Door: Bastienne Wentzel

Je bent ondernemer en begaan met het milieu. Dat treft, want je investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals een zuinige bedrijfsauto, verlichting of duurzame energie kun je deels terugverdienen door belastingaftrek, de zogeheten investeringsaftrek. Naast de gewone fiscale aftrek van investeringen zijn er twee bijzondere regelingen, de energie-investeringsaftrek (EIA) en zijn broertje Milieu.


Home » Natuur & milieu » Milieu

4 Hoe leef ik een Zero Waste leven
Hoe leef ik een Zero Waste leven

Door: Adine Faber-Versluis

Nooit meer de kliko langs de weg zetten, omdat je simpelweg geen afval meer hebt. Klinkt als een utopie? Met een Zero Waste levensstijl kun je dat wel bereiken. Het vraagt om inzet en is zeker niet altijd makkelijk, maar je zult ook op verschillende niveaus beloond worden.


Home » Natuur & milieu » Milieu

Hoe kan ik minder plastic gebruiken
Hoe kan ik minder plastic gebruiken

Door: Adine Faber-Versluis

Lange tijd is plastic een ideaal, goedkoop verpakkingsmiddel geweest. Tegenwoordig is echter steeds meer bekend over de nare gevolgen van de hoeveelheid plastic die overal ter wereld rondzwerft; zeeën en oceanen raken vervuild, dieren sterven omdat ze plastic eten of er op één of andere manier in bekneld raken en natuurgebieden worden steeds minder natuurlijk door plastic dat door mensen wordt achtergelaten. Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om in je eentje het plasticprobleem van de wereld op te lossen, kun je wel degelijk verschil maken. En daar hoef je niet eens zoveel moeite voor te doen. Minder plastic gebruiken is makkelijker dan je denkt.


Home » Natuur & milieu » Milieu

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!