Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe kook ik milieuvriendelijk
3

Hoe kook ik milieuvriendelijk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Tegenwoordig kun je alles milieuvriendelijk doen: eten, wassen, wonen en dus ook koken! Reden om milieuvriendelijk te koken zijn er voldoende: het is beter voor het milieu en vaak ook een stuk gezonder én goedkoper. Bovendien hoef je er praktisch niets extra’s voor aan te schaffen, dus je kunt er ieder moment mee beginnen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Milieuvriendelijke producten
  • Pannen in verschillende maten (mét deksels)
  • Gasfornuis
  • Koelkast (optioneel)
  • Vriezer (optioneel)
  • Lijstje met kooktijden
  • Herbruikbare broodzak (optioneel)
  • Linnen tas
  • Kookwekker (of twee)
  • Bakjes voor in de vriezer (optioneel)
  • Plastic folie (optioneel)

Stappen

  1. Doe bewust boodschappen

    Milieuvriendelijk koken doe je met milieuvriendelijke producten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ecologische producten, maar let ook op de manier waarop de producten bij jou terecht komen: zo worden producten uit de kas op milieuonvriendelijke manier gekweekt en is elke keer een nieuw zakje om je brood of groenten natuurlijk ook niet nodig. Ga daarom voorbereid van huis en neem bijvoorbeeld een herbruikbare broodzak (of meerdere!) en een linnen tas voor je boodschappen mee. Mocht dit te weinig zijn, koop dan in de winkel geen plastic tasje, maar vraag om een doosje.

  2. Plan je maaltijd

    Aardappelen koken duurt meestal langer dan groenten koken. Nu kun je alles vast op het vuur zetten en de groenten op laag vuur zetten, terwijl de aardappelen op hoog vuur staan, maar het is beter je maaltijd goed te plannen, waardoor je precies weet wanneer je welk deel van de maaltijd op moet zetten om ervoor te zorgen dat alle onderdelen tegelijk klaar zijn. Houd daarom een lijstje met kooktijden bij de hand en zet de kookwekker aan. Houd de deksels op de pannen, dan is je eten sneller gaar.

  3. Gebruik zo min mogelijk pannen

    Des te minder pannen je hoeft te verhitten, des te minder energie je verbruikt. Beperk daarom het aantal pannen dat je gebruikt. Zo kun je bij het bereiden van pasta de saus met de pasta mee verwarmen als je deze in de pan giet als de pasta bijna klaar is. Ook kun je aardappelschijfjes en je hamburgers in één koekenpan bakken.

  4. 'Overkook' niet

    Laat je eten niet te lang koken. Wanneer je je aan de aanbevolen kooktijd houdt, dan is je eten praktisch altijd gaar. Te lang koken kost veel meer energie en gaat ten koste van de smaak en de voedzaamheid. Zet voor de zekerheid de kookwekker, dan kun je je ook niet vergissen.

  5. Hergebruik je kookwater

    Water waarin je gekookt hebt kun je prima hergebruiken. Wil je bijvoorbeeld nog een sausje bij je groenten? Gebruik dan het water waarin je je groenten gekookt hebt. Zo bindt je saus extra goed en voeg je er ook nog wat extra vitaminen aan toe.

  6. Kook voor meerdere keren

    Kook niet altijd alleen wat je nodig hebt, maar maak ook eens wat extra’s. Dit kun je eenvoudig invriezen, waardoor je een andere keer weer minder energie nodig hebt. Zo kun je gemakkelijk je eigen voorraad kant-en-klaar maaltijden aanleggen. Dit is met name praktisch voor groenten en eenpansgerechten.

  7. Laat restjes afkoelen voor ze in de koelkast gaan

    Als je nog een klein restje over hebt dat je niet in wilt vriezen, dan kun je het nog een dag of twee goed houden in de koelkast. Laat het restje dan op het aanrecht vast afkoelen en zet het daarna met een laagje plastic folie erover in de koelkast. Als je dit niet doet, moet je koelkast harder werken om het eten koud te krijgen, waardoor er meer energie voor nodig is.

  8. Warm je maaltijd op in de magnetron

    Als je een restje gaat eten, of een maaltijd voor jezelf uit de vriezer haalt, kook dit dan niet, maar warm het op in de magnetron. Een maaltijd voor één persoon in de magnetron opwarmen kost namelijk minder energie dan diezelfde maaltijd weer op het gasfornuis verhitten.

  9. En geniet van je eten!

    Als je eerlijk eten goed gekookt hebt, dan zul je zeker smakelijk eten! Je eten is namelijk voedzaam, de vitaminen zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven én je weet dat je met jouw maaltijd een steentje hebt bijgedragen aan een beter milieu. Geniet er dus van en bewaar eventuele restjes gewoon voor de volgende dag!

Do's

  • Houd het deksel op de pan!
  • Verdiep je in ecologisch eten, neem bijvoorbeeld eens een groente- en fruitabonnement
  • Probeer zo weinig mogelijk pannen te gebruiken

Don'ts

  • Kook je eten niet te lang, dan verliest het zijn vitaminen
  • Zet niet alle pannen tegelijk op
  • Zet het vuur niet te hoog, de meeste warmte verdwijnt dan langs de pan, dus je eten wordt er niet sneller gaar van

Bron

EKOokboek: ik kook EKO of ik kook niet, JMA, 2008.

Meer uitleg