Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe consuminder ik op gas, water en elektriciteit
4

Hoe consuminder ik op gas, water en elektriciteit

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Consuminderen wordt steeds populairder; het is zelfs een sport om meer te doen met minder. Verlaag je vaste lasten en draag je steentje bij aan een beter milieu door te consuminderen op gas, water en elektriciteit. Een paar kleine aanpassingen kunnen al voor groots resultaat zorgen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Spaarlampen
 • Waterbespaarder
 • Stand-by killer
 • Spaarlampen
 • Regenton

Stappen

 1. Gas terug met gas

  Gas wordt over het algemeen gebruikt voor het koken, verwarmen van de geiser voor het douchen en de verwarmingsketel. Je kunt minder gas verbruiken met een aantal simpele aanpassingen: gebruik deksels bij het koken, ze zijn er niet voor niets. Als je een stapje verder wilt gaan, kun je informeren naar de mogelijkheden voor zonnecollectoren. Daarmee kun je je water verwarmen. Is er onvoldoende energie om het water mee te verwarmen? Dan wordt er alsnog gas gebruikt. Iets minder lang douchen verbruikt trouwens minder water én minder gas!

 2. Zet de verwarming een graad lager

  Als je de verwarming één graad lager zet dan normaal, bespaar je volgens de Consumentenbond al 7% op je energierekening. Als je de verwarming een uur voordat je naar bed gaat naar beneden zet, dan kun je nog eens rekenen op een besparing van een paar tientjes per jaar!

 3. Isoleer je huis

  Door goed te isoleren kun je besparen op gas en elektriciteit. Let vooral op kieren onder de deuren en bij ramen en ga voor dubbele beglazing. Ook binnenshuis kun je 'isoleren': door de deur achter je dicht te doen, tocht het minder in je huis en hoeft je verwarming minder hard te werken om een ruimte op temperatuur te houden.

 4. Plaats een waterbespaarder

  Water besparen doe je bijvoorbeeld door minder lang te douchen en de kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Een minder bekende, maar wel heel effectieve manier om water te besparen is het plaatsen van een waterbespaarder. Een waterbespaarder is een dopje met twee kleine openingen. Je plaatst de dopjes in het tussenstukje van je kraan, waardoor er per seconde minder water uit de kraan komt. Ideaal dus voor bijvoorbeeld het handen wassen of het tanden poetsen. Er verandert niets aan de druk van het water, dus je merkt er niets van. Een waterbespaarder is al voor een paar euro te koop en kan je tot 50% water besparen.

 5. Gebruik water opnieuw

  Water kun je prima hergebruiken. Als je een condensdroger hebt waarbij het water wordt opgevangen in een apart reservoir, dan kun je dit bijvoorbeeld weer in je wasmachine gieten. Ook kun je een regenton gebruiken om water op te vangen waarmee je vervolgens de tuin weer kunt sproeien of de auto wassen.

 6. Was op een lagere temperatuur

  Door de was op een lagere temperatuur te wassen gebruik je minder energie. Het water hoeft namelijk minder lang op te warmen, waardoor de was sneller klaar is. Als je op 40°C was in plaats van 60°C of 90°C gebruik je respectievelijk twee en drie keer minder stroom. Draai ook alleen volle trommels; dit is beter voor het verbruik én voor de machine.

 7. Schakel sluipverbruikers uit

  Ieder huishouden heeft een aantal sluipverbruikers: apparaten die energie gebruiken zonder dat je dit door hebt. Sluipverbruik kun je tegengaan door goed op te letten of door een digitale tijdschakelklok te gebruiken. Met zo’n klok kun je bijvoorbeeld instellen dat een aantal apparaten ’s avonds of in het weekend vanzelf uit gaan. Andere sluipverbruikers zijn apparaten die in de stand-by stand blijven staan. Gebruik in dit soort gevallen een stand-by killer: dit apparaatje schakelt de stroom helemaal uit als hij merkt dat het apparaat in de stand-by stand staat.

 8. Vervang je lampen door spaarlampen

  Vervang al je lampen door spaarlampen. Spaarlampen zijn op dit moment duurder dan normale lampen, maar ze gaan veel langer mee en zijn daarom ook nog eens beter voor het milieu. Daarnaast verbruiken ze veel minder energie.

Do's

 • Meet het energieverbruik van oude apparaten eens en kijk of vervanging niet opweegt tegen de kosten van de aanschaf van een nieuw apparaat.
 • Gebruik eens een verbruiksmeter om te kijken wat apparaten nu werkelijk aan energie verbruiken.

Don'ts

 • Houd je huis niet potdicht om warmte binnen te houden; hierdoor wordt het juist vochtiger en kost het meer energie om het warm te houden.

Bron

Let op water besparen met cv ketels

door Eljo Morpurgo op 19-09-2010 16:42
Indien je water gaat besparen op water kan uw cv ketel sneller de geest geven dan zou moeten. De meeste cv ketels zijn eigenlijk net te klein en kunnen maar net de warmte leveren. Dit is dan besparen op de korte termijn en betalen op de lange. Een waterbesparende douchekop kan de ketel ontregelen. De ketel moet opeens 2x zoveel werk verzetten en schakelmomenten inbouwen om hetzelfde te leveren. Dit betekend hoge slijtage.

Let op water besparen met cv ketels

door Floris van den Berg op 30-01-2012 00:07
De ketel moet twee keer zo hard werken als hij minder water hoeft te verwarmen? Ik heb nog nooit zoiets onlogisch gehoord.