Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe douche ik met minder water

Hoe douche ik met minder water

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Het liefst zou je eeuwig onder de douche willen staan om de spanningen van een lange werkdag van je af te spoelen of juist lekker wakker te worden en fris aan je nieuwe werkdag te beginnen. Maar dat is geen goed idee in deze dure tijden. Lang douchen kost namelijk letterlijk geld als water. En dat geld zou je ook aan andere leuke dingen kunnen besteden. Gelukkig hoef je niet veel te doen om minder water te verbruiken bij het douchen en je toch goed te voelen. En, bijkomend voordeel: je bent milieutechnisch goed bezig.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Handdoek
  • Douchegel en shampoo
  • Spons, washandje of iets dergelijks

Stappen

  1. Koop een waterbesparende douchekop

    Een waterbesparende douchekop is net zo comfortabel als een “gewone” douchekop, maar verbruikt minder water. Je merkt daar niets van terwijl je aan het poedelen bent, maar je waterverbruik neemt al snel met zo’n 8400 liter per jaar af. En dat scheelt flink in de portemonnee: je betaalt jaarlijks 11 tot 27 euro minder voor water en 42 tot maar liefst 188 euro minder voor energie. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van het warmwatertoestel. Vraag ook, voordat je een waterbesparende douchekop aanschaft, even na of hij wel geschikt is voor jouw warmwaterinstallatie. Een spaardouche en een keukengeiser gaan bijvoorbeeld niet samen. Ook een toestel zonder voorraadwater kan problemen opleveren.

  2. Stap eerder onder de douche vandaan

    Als je korter douchet, gebruik je minder water. Het is eigenlijk een open deur. Maar wist je dat je elke dag maar één minuut korter onder de douche hoeft te staan om flink minder water te gebruiken? De gemiddelde douchebeurt in Nederland duurt zo’n 8,5 minuut en een gewone douchekop verbruikt in die tijd ongeveer 68 liter water. Dat is dus zo’n 8 liter per minuut. Elke dag een minuut korter douchen levert dus een vermindering van het waterverbruik op van bijna 3000 liter per jaar. Als al je gezinsleden dat doen, kan dat dus echt schelen in de waterrekening. En als één minuut korter douchen lukt, waarom dan niet twee minuten?

  3. Gebruik een douchecoach

    Wil je korter douchen, maar vergeet je snel de tijd, dan is een douchecoach of douchetimer iets voor jou. Die helpt je om in vijf minuten te douchen. En vijf minuten is echt genoeg om je helemaal te wassen en dan nog even lekker te niksen terwijl je geniet van de warmte van de waterstraal! Je kunt een timer kopen die speciaal voor dit doel bedoeld is, maar een kookwekker die je op vijf minuten zet heeft hetzelfde effect. Natuurlijk wel een waterbestendig exemplaar gebruiken. Bang dat je niet de zelfdiscipline hebt om de douchetimer te gehoorzamen? Neem er dan één met een vreselijk irritante alarmtoon en zet hem buiten je douchecabine. Wedden dat je zo gek wordt van die toon dat je als een speer onder de douche vandaan schiet wanneer hij afgaat?

  4. Draai de douche tussendoor uit

    Geen zin om minder lang te douchen? Dan kun je ook minder water gebruiken door de douche uit te draaien als je hem even niet nodig hebt. Als je je klaarmaakt om te gaan douchen en nog even een handdoek gaat pakken, hoeft de douche bijvoorbeeld niet al aan te zijn. En als je je haren en lichaam inzeept, sta je toch niet onder de waterstraal, die gebruik je pas wanneer je de zeep en shampoo gaat wegspoelen. Dus draai hem dan even uit. Heb je een thermostaatkraan met twee verschillende standen, dan kun je ook op die momenten de kraan een stukje terugdraaien zodat er de helft minder water doorheen komt in plaats van hem vol open te laten staan.

Do's

  • De stand van je watermeter wekelijks bijhouden om te zien hoeveel je bespaart. Dat werkt stimulerend.
  • Iedereen in huis stimuleren water te gaan besparen.

Don'ts

  • Meerdere keren per dag korter douchen in plaats van één keer per dag wat langer. Dan neemt je totale waterverbruik juist toe.

Bron