Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe vervang ik een thermostaatkraan

Hoe vervang ik een thermostaatkraan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een thermostaatkraan of mengkraan is handig in gebruik en bespaart ook nog eens energie. Zo'n kraan zorgt er namelijk voor dat het water sneller op de juiste temperatuur is, waardoor er minder water verloren gaat tijdens het opwarmen. Ook kun je een constante temperatuur aangeven, waardoor douchen veel comfortabeler wordt. Net als gewone kranen, slijten ook thermostaatkranen en kan het nodig zijn je thermostaatkraan te vervangen. Gelukkig is dat met een beetje handigheid en het juiste gereedschap zo gepiept.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Thermostaatkraan (let op: kies een mengkraan, geen thermostaatkraan voor de radiator)
 • Teflontape
 • Rolmaat
 • Bahco of set steeksleutels
 • Waterpas
 • Handdoek

Stappen

 1. Koop de juiste kraan

  Voor je begint met het echte vervangen van de thermostaatkraan, moet je eerst een vervangend exemplaar hebben. Meet hiervoor de hartafstand van je huidige kraan op. Dit is de afstand tussen het midden van de ene aansluiting en het midden van de andere aansluiting. Voor de meeste douchekranen is dit 12 of 15 centimeter, voor de meeste badkranen is dat 15 centimeter.

 2. Sluit het water af

  Als je met water gaat werken, is er altijd een kans op lekkage. Die kans verklein je aanzienlijk als je vooraf eerst de hoofdkraan van de waterleiding afsluit. Die is meestal te vinden in de meterkast, onder de mat bij de voordeur of in de kelder. Zet vervolgens alle kranen in huis (of tenminste de kranen in de badkamer én hoger gelegen ruimtes) open. Na ongeveer twee minuten stopt het water als het goed is met lopen. Laat de kranen gewoon open staan.

 3. Verwijder de oude kraan

  Gebruik de bahco (of een passende steeksleutel) om de oude kraan te verwijderen. Deze draai je los tussen de rozetten en het langwerpige deel van de mengkraan. Dit kan even wat moeite kosten; je zult waarschijnlijk wat kracht moeten zetten. Haal de rozetten vervolgens weg van de muur, zodat je de aansluitingen ziet.

 4. Controleer de koppelingen

  Als het goed is zitten er al koppelingen op je aansluitingen. Dit zijn rondjes met schroefdraad, waar je je thermostaatkraan op kunt schroeven. Controleer deze koppelingen. Gebruik de waterpas om te kijken of ze helemaal horizontaal uitgelijnd zijn. Controleer verder of ze even diep zitten en de juiste hartafstand hebben. Als dat niet het geval is, dan kun je hier het beste S-koppelingen op plaatsen. Daarmee heb je wat meer mogelijkheden om de kraan horizontaal te hangen. Als je zo'n koppeling moet gebruiken, draai dan wat teflontape over de uiteinden van de koppelingen en draai de met teflontape bedekte uiteinden in de muurplaat.

 5. Monteer de kraan

  Draai nu de rozetten weer over de koppelingen en pak de nieuwe thermostaatkraan uit. Als het goed is zijn hier een aantal fiberringetjes en vuilzeefjes bijgeleverd. Die plaats je in de aansluitingen op de thermostaatkraan. Draai de kraan vervolgens voorzichtig op de koppelingen. Controleer goed of de kraan recht zit, anders kunnen de koppelingen beschadigen. Het is belangrijk dat de kraan in één keer juist wordt vastgezet. Voor de meeste kranen geldt: vast = vast.

 6. Controleer de kraan

  Draai vervolgens alle kranen in huis weer dicht en draai voorzichtig de hoofdkraan open. Het is handig als je dit met twee personen kunt doen; één draait de hoofdkraan open, terwijl de ander de nieuw aangesloten thermostaatkraan in de gaten houdt. Controleer of de kraan nergens lekt. Als dat niet het geval is, kan de hoofdkraan weer volledig opengezet worden en kun je de thermostaatkraan gebruiken.

Do's

 • Laat alle kranen goed leeglopen voor je begint
 • Vervang je voor het eerst een kraan? Zorg dan dat je het nummer van een handige kennis of de loodgieter ook bij de hand houdt
 • Lukt het niet om de thermostaatkraan met een rechte koppeling aan te sluiten? Kies dan voor S-koppelingen. Voorzie het uiteinde dat de muurplaat in gaat dan wel van twee of drie laagjes teflontape
 • Leg een handdoek neer waar je werkt, zodat een vallend onderdeel niet je bad, vloer of douchecabine beschadigt

Don'ts

 • Draai niets té vast aan. De koppelingen moeten goed vastzitten, maar mogen niet kapot gedraaid worden

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!