Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe vervang ik een kraan

Hoe vervang ik een kraan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vervang ik een kraan
Een lekkende kraan is niet alleen heel vervelend, maar ook best duur. Zelfs als je kraan maar twee keer per minuut druppelt, spoel je per jaar letterlijk honderden liters water voor niets weg. Voor dat geld kun je veel beter (zelf) je kraan vervangen. Dat is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Materialen:
 • Nieuwe kraan, inclusief de kunststof ringen
 • Flexibele slangetjes met knelfittingen
 • Schuurpapier
 • Gereedschap:
 • IJzerzaag
 • Steeksleutel
 • Verstelbare moersleutel

Stappen

 1. Controleer je materialen

  Voor je alles af gaat sluiten, is het handig om even te controleren of je de juiste spulletjes in huis hebt. Controleer met name de knelfittingen even, die zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende maten. Meestal gebruik je aan de aanvoerkant van de kraan knelfittingen van 12 of 15 mm. Aan de kraankant wordt altijd een koppeling gebruikt van 10 mm.

 2. Sluit de hoofdkraan af

  Je wilt natuurlijk niet dat je tijdens het vervangen van de kraan overspoeld wordt met water. Draai de hoofdkraan daarom stevig dicht. Dan ben je er nog niet; draai het aftapkraantje bij de hoofdkraan én eventuele kranen die hoger liggen dan de kraan die je gaat vervangen, bijvoorbeeld in de badkamer op de bovenverdieping, open. Ga pas naar de volgende stap als er uit geen enkele kraan meer water komt.

 3. Verwijder de oude knelfittingen

  Gebruik de zaag om voorzichtig de oude knelfittingen van de aanvoerbuizen af te zagen. Maak de buizen daarna direct weer klaar voor gebruik door braampjes weg te schuren en ook de binnenkant van de buis even te schuren. Zo voorkom je vreemde geluiden aan de kraan.

 4. Vervang de kraan

  Nu de knelfittingen los zijn, kun je de kraan demonteren. Controleer of er nog andere schroefjes aan zitten, of dat je deze gewoon los kunt trekken. Plaats vervolgens de nieuwe kraan door eerst de kunststof ring onder de kraan te leggen en dan de buisjes door het gat te steken.

  Je zet de kraan vast door de tweede kunststof ring aan de onderkant van de wastafel te plaatsen en hier vervolgens de bijgeleverde grote moer op vast te zetten.

 5. Sluit de leidingen aan

  Vervolgens ga je de leidingen aansluiten. Dit doe je door de flexibele slangetjes met behulp van de knelfittingen aan de buisjes van de kraan vast te maken. Controleer goed of je het buisje voor warm water wel aan de slang van warm water vast maakt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor koud water. Je kunt de knelfittingen goed vastmaken door ze vast te houden met een waterpomptang en vervolgens met een steeksleutel goed aan te draaien.

  Zet de knelfittingen altijd eerst vast op de buisjes van de kraan. De waterleidingbuizen zijn flexibel; deze kun je dus ook als laatste heel makkelijk vast zetten.

 6. Draai de hoofdkraan open

  Het moment van de waarheid: draai de hoofdkraan weer open. Draai wel eerst even de aftapkraan dicht, om te voorkomen dat je huis alsnog blank komt te staan. Als je een mede-klusser in de buurt hebt, zorg er dan voor dat één de kraan test, terwijl de ander bij de hoofdkraan blijft staan. Mocht er toch iets niet helemaal goed zijn gegaan, dan kun je snel ingrijpen.

Do's

 • Heb je het benodigde gereedschap niet in huis? Kijk dan eerst of je het ergens kunt lenen. Je kraan vervangen zul je niet heel vaak doen, dus kopen kan zonde zijn
 • Controleer altijd of je de hoofdkraan helemaal dicht hebt gedraaid
 • Moet je de nieuwe kraan nog kopen? Let dan op het KIWA-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het een goede kraan is

Don'ts

 • Overhaast dit klusje niet; als je het water eenmaal weer aan zet en ergens zit een lek, dan ben je uiteindelijk veel langer bezig

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!