Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe monteer ik een ventilator in mijn badkamer
4

Hoe monteer ik een ventilator in mijn badkamer

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Als een badkamer niet goed geventileerd wordt, kan er snel een muffe, vochtige lucht in blijven hangen. De makkelijkste manier om dat te voorkomen is het openen van een raampje. Dat is echter niet altijd mogelijk of praktisch. Je kunt ook een ventilator in je badkamer plaatsen, die de vochtige lucht afvoert en de badkamer fris houdt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Flexibele buis van PVC of aluminium
  • Schroeven
  • Potlood
  • Ventilator, bij voorkeur met vochtsensor
  • Boormachine (bij voorkeur een klopboormachine)
  • Handzaag
  • Decoupeerzaag
  • Metaalzaag
  • Lasklemmen
  • Lasdoos (bij afwezigheid centraaldoos)
  • Extra stukje 5/8 pvc-buis (als de ventilator niet voorzien is van een stevige omhulde draad)
  • Buizentang
  • Strip- en kniptang
  • Beitel
  • Hamer
  • Steenboor
  • Cement (en evt. PUR)

Stappen

  1. Kies een geschikte plaats

    Voor je de ventilator kunt plaatsen, moet je eerst een geschikte plaats bepalen. De beste plek in het plafond, is zover mogelijk van de luchttoevoer, bijvoorbeeld een raam. De ventilator moet bij voorkeur op een hoogte van tenminste 2.25m geplaatst worden. Als dat niet lukt, omdat de ruimte te laag is, controleer dan even of de afstand tussen de ventilator en douche, kraan en bad tenminste 60 centimeter is. Anders werkt de vochtsensor niet goed. Controleer ook of je eenvoudig stroom kunt aanvoeren. Dit is nodig om de ventilator te laten werken.


    Als je een goede plek gevonden hebt, teken je die af met een potlood. Controleer wel altijd even - voor zover mogelijk - of er geen metaal of houten balken in de weg zitten.

  2. Zaag het gat uit

    Zaag nu het gat uit in het plafond. Maak eerst een gat in het uit te zagen vlak. Gebruik hiervoor de boor. Vervolgens kun je de decoupeerzaag gebruiken om de volledige cirkel (of het vierkant) uit te zagen. Eventueel kun je ook een handzaag gebruiken, maar dit werkt meestal net iets minder nauwkeurig dan een decoupeerzaag.

  3. Sluit de ventilator aan

    Aan de ventilator zit een snoer, dat je moet aansluiten op de stroom, om ervoor te zorgen dat hij het doet. Schakel de groep (of voor de zekerheid alle groepen) uit waarop je de ventilator aan wilt sluiten. Zoek de dichtstbijzijnde centraaldoos (dat is een vierkante doos) op. Zet de draden - kleur bij kleur - vast in de lasklemmen. Is er geen ruimte meer in de lasklemmen of heb je eerder lasdoppen gebruikt? Lasklemmen kunnen vervangen worden door exemplaren met meerdere ingangen. Dat biedt ook wat meer flexibiliteit voor eventuele latere aanpassingen. Lasdoppen kun je eenvoudig vervangen door lasklemmen. Knip hiervoor de draden af, strip ze ongeveer een halve centimeter en plaats ze in lasklemmen. Controleer of alles werkt en schroef de centraaldoos daarna dicht.

    Heb je geen centraaldoos in de buurt, maar wel een leiding met een blauwe en een bruine draad? Dan kun je hier zelf een lasdoos tussen zetten. Een lasdoos is een doosje waarin je als het ware 'kruispunten' kunt maken. Controleer of de stroom eraf is en knip de buis voorzichtig doormidden. Knip ook de draden doormidden. Kies een lasdoos met tenminste 3 openingen en plaats deze tussen de doorgeknipte buisdelen. Gebruik twee lasklemmen om de doorgeknipte draden weer aan elkaar te koppelen, kleur bij kleur. Doe vervolgens de draad van de ventilator in een nieuwe buis en sluit deze aan op de lasdoos. Plaats de draden - wederom kleur bij kleur - in de lasklemmen. Controleer of alles werkt en schroef de lasdoos daarna dicht.

  4. Zet de ventilator vast

    Zet de ventilator vervolgens met schroeven vast in het plafond. De ventilator. Zorg ervoor dat de schroeven goed vastzitten, maar let ook op dat ze niet doordraaien. Als ze doordraaien, wordt het moeilijker de ventilator nog eens los te maken voor reiniging of vervanging.

  5. Plaats de afvoerbuis

    Zet nu een PVC-buis of aluminiumbuis vast op de bovenkant van de ventilator. Controleer altijd even of de diameters van de buis en de ventilator overeenkomen. De standaarddiameter is 100 mm. Leid de buis vervolgens naar buiten, bijvoorbeeld naar een bestaand ventilatiegat of een raam. Let erop dat je altijd de snelste route naar buiten kiest, die het liefst voorzien is van zo min mogelijk bochten. Bochten zorgen namelijk weer voor tegendruk, wat de luchtafvoer niet ten goede komt.

    Heb je geen ventilatiegat? Dan kun je er zelf een maken. Gebruik hiervoor een steenboor. Teken het benodigde gat af en teken ongeveer 2 centimeter binnenin die cirkel nog een rondje. Gebruik de steenboor om allemaal gaten op deze cirkellijn te boren. Als je helemaal rond bent, tik je deze cirkel er voorzichtig uit met een hamer (en eventueel een beitel). Gebruik vervolgens een beitel om het gat voorzichtig groter te maken. Doe de buis er doorheen en werk beide kanten af met wat cement. Je kunt eventueel binnen ook PUR gebruiken, maar dat is niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

Do's

  • Plaats een ventilator met vochtsensor; die slaat aan zodra hij merkt dat er veel vocht in de ruimte is
  • Ben je aan het verbouwen? Denk dan al in een vroeg stadium na over het plaatsen van ventilatie. Dit is makkelijker dan het later toevoegen

Don'ts

  • Plaats de ventilator niet zomaar ergens, maar controleer altijd of de locatie in de badkamer goed is én of er mogelijkheden zijn voor afvoer en de stroomvoorziening

Bron

o.a. Klustips GAMMA en Karwei

Meer uitleg