Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe voorkom ik schimmel in mijn badkamer

Hoe voorkom ik schimmel in mijn badkamer

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe voorkom ik schimmel in mijn badkamer
Schimmel bestaat in vele vormen, kleuren en maten. Er zijn wel 40.000 verschillende soorten, en sommige daarvan zijn erg nuttig. Zo wordt penicilline ervan gemaakt en iedereen zal het ermee eens zijn dat dit een uiterst nuttige toepassing is. Maar eerlijk is eerlijk: in huis ben je schimmel liever kwijt dan rijk. Dus als je zwarte of bruine plekjes ontdekt in de hoeken, randen en kieren van je badkamer, ga je voortvarend aan de slag om ze weg te poetsen. Helaas onverrichter zake, want ze komen toch steeds weer terug. Is er dan geen manier om ze blijvend weg te krijgen? Het antwoord is – jammer genoeg maar waar – nee. Schimmel in de badkamer kun je niet blijvend voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je badkamer langdurig schimmelvrij blijft.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Wisser/trekker
 • Handdoek
 • Schimmelwerende verf
 • Isolatiemateriaal

Stappen

 1. Droog meer af dan alleen jezelf na het douchen

  Schimmel houdt van vocht en groeit dus goed als je niet de moeite neemt om je badkamer dagelijks goed droog te houden. Na het douchen de wanden van je douchecabine doorgmaken met een wisser en nadrogen met een handdoek scheelt al een stuk. Vergeet ook de kitrandjes niet af te drogen.

 2. Ventileer je badkamer continu

  Na het douchen een raam openzetten en dat later weer dichtdoen is niet voldoende. Ventileren doe je door een roostertje in de muur of een schuifje in het kozijn open te houden zodat er een constante aan- en afvoer van lucht ontstaat. Als je een raam openzet en later weer dichtdoet, ben je aan het luchten en niet aan het ventileren. En luchten is prettig voor jezelf omdat je snel veel frisse lucht binnenlaat, maar tegen schimmel helpt het dus niet.

 3. Draai de badkamerverwarming uit

  Veel mensen denken dat het bij schimmel juist een goed idee is om de verwarming te laten branden, omdat de badkamer dan eerder droog is. Maar dat is een misvatting: warme lucht houdt juist meer vocht vast dan koude lucht. En een warme, vochtige ruimte is een ideale omgeving voor schimmel. Natuurlijk kun je de verwarming best even aanzetten als je de badkamer lekker op temperatuur wilt hebben voordat je gaat douchen, zolang je hem daarna dan maar weer uitdraait en even een raampje openzet om de warmte eruit te laten.

 4. Vermijd ruwe oppervlakken

  Er is een reden waarom de meeste badkamers van onder tot boven betegeld zijn: de meeste tegels zijn glad en daar houdt schimmel niet van. Heb je dus veel last van schimmel en is jouw badkamer maar tot een bepaald punt voorzien van tegels, dan is het zeker het overwegen waard om hem volledig te betegelen. En je plafond? Betegelen wordt lastig, maar je kunt wel overwegen een aluminium of kunststof plafond te nemen. Een badkamerspecialist kan je precies vertellen welk materiaal het beste bij jouw situatie past.

 5. Gebruik schimmelwerende verf voor je badkamerplafond

  Ga je het plafond toch maar schilderen, gebruik dan geen gewone latex. Dat is namelijk gevoeliger voor schimmel dan de speciale schimmelwerende verf die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Zorg wel dat je plafond helemaal droog en vrij van schimmel is voordat je gaat schilderen, anders haalt het nog niets uit.

 6. Isoleer je badkamer grondig

  Condens ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt. De waterdamp zet zich dan af op plekken waar het kouder is, bijvoorbeeld de muur en het plafond. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er minder temperatuurverschil is tussen de lucht en het oppervlak in kwestie, waardoor je minder last hebt van condens. Zorg dus voor dubbele beglazing en laat je muren isoleren, dan hoef je voor de rest om je badkamer jarenlang vrij van schimmel te houden alleen nog maar de simpele stappen hierboven op te volgen.

Do's

 • Je badborstels en sponzen regelmatig vervangen, deze voorwerpen zijn een prima voedingsbodem voor schimmel omdat ze langer vochtig blijven
 • Je badmat regelmatig wassen, doordat deze op vochtige tegels ligt kan hij vooral aan de onderkant gaan schimmelen

Don'ts

 • Je was in de badkamer laten drogen of natte handdoeken rond laten slingeren
 • De eerste tekenen van schimmelvorming negeren, schimmel heeft namelijk de neiging om zich snel te vermenigvuldigen

Bron

10 vragen over schimmel, folder van Bison (PDF)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!