Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Energiebesparing » Hoe maak ik mijn huis energiezuinig

Hoe maak ik mijn huis energiezuinig

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Australië bant de gloeilamp uit en Londen is in opmars om de schoonste stad van Europa te worden. De vermindering van uitstoot van broeikasgassen is aan de orde van de dag. Volgens sommige wetenschappers is de mens verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Anderen vinden het onzin. Hoe je het wendt of keert: zuinig omgaan met energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Energiezuinige energieleverancier
  • Dubbel glas
  • Dak- en vloerisolatie
  • HR-ketel

Stappen

  1. Isoleer je woning

    Energiezuinig stoken is alleen mogelijk als je huis goed geïsoleerd is. De meeste warmte verdwijnt namelijk via ramen, het dak en de vloer. Enkel glas vervangen door isolerend dubbel glas bespaart je jaarlijks zo’n 450 tot 650 m3 gas. Dat is omgerekend een besparing van zo’n drie- tot vierhonderd euro op de gasrekening. Met een goede vloerisolatie, bespaar je zo’n tien procent op de jaarlijkse energierekening.

    Een meer eenvoudige manier om de energiekosten te drukken is het isoleren van het dak. Daarmee bespaar je al zo’n 700 m3 aan aardgas per jaar. Een schuin dak kun je makkelijk zelf isoleren met glaswol, dampfolie en gipsplaten. Laat je –ondanks de redelijk eenvoudige klus- wel goed adviseren of helpen. Doe je het fout, dan kan het dak gaan rotten. Een plat dak kan aan de buitenkant geïsoleerd worden. Dit is echter zo’n specialistisch werkje dat je er wel een professioneel voor moet inschakelen.

  2. Schaf een hoge rendementsketel aan

    Voor het verwarmen van je huis zijn er diverse energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen. Een HR (hoge rendement) ketel levert bijvoorbeeld een veel hoger rendement dan een standaard ketel omdat elke m3 aardgas bijna geheel wordt omgezet in nuttige warmte. Het koude retourwater wordt in een HR-ketel in een warmtewisselaar voorverwarmt met rookgassen. 

    Met een zonneboiler (een boiler op zonne-energie) maak je helemaal optimaal gebruik van ‘weggegooide’ energie en kun je al de helft besparen op het verwarmen van water. Door de relatief lage zonkracht in Nederland, zijn er ook speciale zonneboilercombi’s te koop: als er onvoldoende warm water is, slaat de ingebouwde cv-brander aan om het water op te warmen.

  3. Wees zuinig met warmte

    Zonder dat je het zelf zal merken, kan je makkelijk tientallen euro’s besparen op je energierekening. Zet je thermostaat overdag één graad lager en bespaar gemiddeld zeven procent (en omgerekend zo’n vijftig euro) op je energiegebruik voor verwarming.

    Stel de verwarmingsinstallatie beter in. De verwarming in de keuken hoeft bijvoorbeeld helemaal niet net zo warm te zijn als de verwarming in de woonkamer of douche. Door waterzijdig inregelen (regeling van de doorstroom van water) kun je iedere ruimte op de gewenste temperatuur afstellen.

    Haal gordijnen, banken en kasten weg van je radiatoren zodat de warmte niet wordt tegengehouden. En ben je langer dan vijf dagen van huis? Doe dan de waakvlam van de geiser en de cv-ketel uit. Ook ‘s zomers kun je de waakvlam met een gerust hart uitzetten.

  4. Ventileer

    Het lijkt zonde om een raampje open te zetten als je de verwarming aan hebt staan, maar niets is minder waar! Door te ventileren laat je namelijk het vocht uit je huis dat vrijkomt doordat je ademt of bijvoorbeeld kookt, maar ook het vocht dat je planten afgeven. Een vochtig huis is niet alleen ongezond (schimmels en mijten gedijen goed in vochtige omstandigheden), maar ook moeilijker om te verwarmen. Droge lucht is namelijk makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Dus zet elke dag minimaal een kwartier –ook in de winter- je raam open en bespaar zo’n vijftig euro op je energierekening.

  5. Wees niet te laks

    Een energiezuinige woning zit niet alleen in een goede isolatie of een hoge rendementsketel. Door je eigen laksheid is de energierekening vaak al tientallen euro’s hoger. Hoe lang laat je bijvoorbeeld het douchewater lopen totdat het warm genoeg is? Eén minuut korter douchen dan de gemiddelde 8,5 minuut bespaart warm water én energie. Daarnaast kan je beter onder de douche staan dan in bad om water te besparen. Een gemiddelde douchebeurt kost zo'n vijftig liter water, een volle badkuip zo'n honderd tot honderdtwintig liter! Kun je niet zonder je wekelijkse badderavondje? Laat dan je badkuip isoleren; zo kun je lekker lang genieten van je warme bad, zonder warm water bij te hoeven vullen.

    De wasdroger is de belangrijkste energieslurper in het huis. Een droogbeurt kost tussen de 33 cent en de 80 cent per keer. Een gemiddeld gezin stopt jaarlijks 210 keer een lading in de droger. Hang je was op aan de lijn en bespaar jaarlijks zo'n zeventig tot honderdzeventig euro aan energiekosten, exclusief de aanschaf van de wasdroger.

    Staan je televisie en stereotoren altijd op de stand-by functie? Als je elektrische apparatuur echt uit zet (dus ook uit het stopcontact haalt) scheelt het voor een gemiddeld huishouden (twee tot drie personen) zo’n 43 euro op de energierekening.

Do's

  • Vervang je gloeilampen voor spaarlampen en bespaar de helft aan energieverbruik.

Don'ts

  • Denk niet dat het lastig is om een energiezuinig huishouden te creëren. Met kleine aanpassingen (een minuutje korter douchen, de thermostaat een graadje lager zetten) bespaar je al tientallen euro's.

Bron

Tips van Greenpeace voor energiebesparing

Meer uitleg