Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Energiebesparing » Hoe vraag ik een Maatwerkadvies voor energiebesparing aan

Hoe vraag ik een Maatwerkadvies voor energiebesparing aan

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe vraag ik een Maatwerkadvies voor energiebesparing aan
Dubbel glas, een HR verwarmingsketel of isolatie van de gevel of het dak. Het zijn investeringen voor het besparen van energie die je na verloop van tijd, soms al binnen een paar jaar, kunt terugverdienen. Een Maatwerkadvies - voorheen het Energie Prestatie Advies - kan je helpen om de meest energiebesparende maatregelen voor jouw huis te kiezen.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Telefoon
  • Computer met internet
  • Recente energierekeningen

Stappen

  1. Vind een adviseur

    Ieder gecertificeerd bedrijf mag een Maatwerkadvies uitbrengen. Je vindt een gecertificeerd bedrijf onder andere op internet. Vroeger werden Maatwerkadviesbedrijven ook wel EPA-adviseurs genoemd. 

    Let op: een Maatwerkadvies is niet hetzelfde als een energielabel voor woningen! Sommige bedrijven geven na een maatwerkadvies meteen een energielabel. Geef duidelijk aan wat je wilt bij de adviseur en vraag hem om zijn certificering. De maatwerkadviseur moet werken volgens de BRL-9500-02 beoordelingsrichtlijn. Als hij een energielabel afgeeft moet hij werken volgens de richtlijn BRL-9500-01.

  2. Laat je adviseren

    De adviseur komt thuis bij je langs om je woning te inspecteren. Hij kijkt bijvoorbeeld of je gevel en je dak geïsoleerd zijn. Zo niet, dan kijkt hij of het wel mogelijk is om die te isoleren en of het zin heeft. Heb je bijvoorbeeld geen spouw of een te kleine spouw dan is isolatie van de gevel niet mogelijk. Heb je een ongeïsoleerd dak, maar zit daaronder een afgesloten rommelzolder met veel dozen, dan heeft isolatie van het dak misschien niet zoveel zin. De rommel isoleert al voldoende. Ook kijkt de adviseur naar de warmwater- en verwarmingsinstallaties en zal naar je energieverbruik vragen. Zorg dat je die cijfers bij de hand hebt, bijvoorbeeld de energierekening van afgelopen jaar.

  3. Besluit wat je wilt investeren

    Vervolgens rekent de adviseur uit wat het zal kosten om de geadviseerde maatregelen uit te voeren. Bovendien kan hij aan de hand van je huidige energieverbruik aangeven hoe snel je die investering terug zal verdienen. Een hoge gasrekening is met isolatie vaak snel te verlagen. Het vervangen van een oude, elektrische boiler verdien je meestal ook snel terug. Maar als je je huis verwarmt met een houtkachel is het onwaarschijnlijk dat je veel terugverdient op je gasrekening. In dat geval kun je besluiten toch te isoleren omdat het je huis een stuk comfortabeler maakt. Aan de hand van het rapport van de adviseur kun je beslissen wat je wel en niet wilt investeren.

  4. Vraag een energielabel aan

    Als je energiebesparende maatregelen hebt genomen naar aanleiding van het Maatwerkadvies, dan is het in sommige gevallen nuttig een nieuw energielabel voor je huis aan te vragen. Doe dat alleen als je je huis gaat verkopen. In dat geval verhoogt het namelijk de waarde van je huis, mits je een gunstig, energiezuinig label krijgt natuurlijk, bijvoorbeeld A of B. Als je je huis niet gaat verkopen kost een label aanvragen alleen maar geld. De adviseur kan vaak wel inschatten of het in jouw situatie zinvol is een nieuw energielabel te laten maken.

Do's

  • Voordat je de adviseur inschakelt op http://www.energielastenverlager.nl kijken om zelf een inschatting te maken van de mogelijkheden

Don'ts

  • Zomaar investeren. Laat je eerst adviseren wat in jouw situatie het meest oplevert.

Bron

Meer uitleg