Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Energiebesparing » Hoe kies ik de juiste spaarlamp
3

Hoe kies ik de juiste spaarlamp

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kies ik de juiste spaarlamp
Spaarlampen zijn eigenlijk kleine gebogen TL-buisjes, met in de voet een ingebouwde voorschakelaar. Ze gebruiken veel minder energie dan gloeilampen en passen in gewone fittingen en armaturen. Dat spaarlampen energiezuiniger zijn en bovendien veel langer meegaan dan gloeilampen is intussen wel bekend. Toch is de gloeilamp nog altijd populairder. Gemiddeld heeft een huishouden dertig lampen in huis: waarvan maar ongeveer een handvol spaarlampen. Tijd om daar verandering in te brengen!

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

  • Rekenmachientje

Stappen

  1. Bepaal het wattage dat je nodig hebt

    Spaarlampen geven net zo veel licht als een gloeilamp met vier maal zo weinig vermogen. Wil je dus een gloeilamp van 40 Watt vervangen, dan heb je voldoende aan een spaarlamp van 10 Watt. Op de verpakking van de spaarlamp staat meestal het vermogen in Watt dat een gloeilamp met dezelfde lichtsterkte zou kosten. Let op: vaak zijn die cijfers wat optimistisch en gaan uit van een factor vijf of zes.

  2. Reken je voordeel uit

    Maak je eigen berekening. Waar hang je de spaarlamp op? Hoeveel verwacht je dat hij per dag ongeveer brandt? Vergelijk daarna de kosten op de lange termijn van een gloeilamp met die van de spaarlamp. Doe dit als volgt. Je 15 watt spaarlamp kost bijvoorbeeld 7 euro, en je goede oude 60 watt gloeilamp 1 euro.

    Reken maar mee: de  spaarlamp  verbruikt per jaar (bij 1000 branduren) 15 kilowattuur elektriciteit, de gloeilamp 60 kilowattuur. Dat is een besparing van 45 kilowattuur, ofwel een euro of 10. Binnen een jaar heb je het prijsverschil van de aanschaf er dus al uit. En een goede spaarlamp gaat vele duizenden branduren mee.

  3. Bepaal de kleur

    Bepaal welke verlichting je kamer nodig heeft. In een keuken mag het licht bleker zijn dan in een woonkamer, waar je toch vaak meer sfeer wilt. Enkele kleurcodes: 827 en 830 zijn varianten van sfeervol warm wit, 840 is koel wit en 865 en 965 zijn varianten die in de buurt komen van daglicht. Overigens is het niet alleen de kleur van de lamp zelf die er toe doet. Ook de beglazing waar de lamp eventueel achter zit, is van belang. Een koel witte lamp achter geel glas, geeft toch een warm effect.

  4. Bepaal of je een spaarlamp met dimmer of schakelaar wilt

    Spaarlampen met steekfitting zijn te dimmen met een speciale elektronische dimmer. Deze zitten dan ingebouwd in de armatuur, of kunnen door een installatiebedrijf aangelegd worden. Dit type dimmers bespaart veel energie: als de lamp de halve lichtsterkte geeft, is het energieverbruik ook de helft. Het voordeel van de spaarlamp met steekfitting is ook dat er geen voorschakelaar in zit. Je hoeft als de lamp versleten is, alleen de lamp zelf te vervangen, niet de voorschakelaar.

  5. Let op het keurmerk

    Ook in de spaarlampenwereld bestaan er labels om te laten zien welke producenten het duurzaamst zijn. De volgende twee kan je in de gaten houden bij de aanschaf van je spaarlamp. Ten eerste het GEEA-label. Dit energiekwaliteitslabel is ontwikkeld door de Group for Energy-Efficient Appliances. Producten die dit label dragen behoren tot de 30% zuinigste producten op de markt. Ten tweede het KEMA-certificaat: dit heeft niet zo zeer betrekking op duurzaamheid, als wel op veiligheid.

  6. Lever je kapotte spaarlampen in

    Spaarlampen bevatten naast glas ook andere materialen, zoals metalen, kwik en fluorescerend poeder. Ze mogen daarom niet in de glasbak of bij het huisafval, maar moeten ingeleverd worden als klein chemisch afval. Bij gescheiden inzameling kan 92% van de grondstoffen hergebruikt worden. Ook afgedankte dimmers en voorschakelapparatuur bevatten materialen die hergebruikt kunnen worden en moeten als klein chemisch afval ingeleverd worden. Om deze reden moet je bij de aanschaf van spaarlampen een verwijderingsbijdrage betalen van 14 cent, van dit geld kunnen de afgedankte lampen op een milieuvriendelijke manier verwerkt worden.

Do's

  • De spaarlamp uitdoen als je een tijdje weg bent. Anders doe je veel van de energiebesparing weer teniet.

Don'ts

  • Een spaarlamp op je toilet hangen. Veel in- en uitschakelen verkort de levensduur behoorlijk. Plaats dus ook geen spaarlampen aan een sensor die reageert op beweging.

Bron

Lampbank