Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Energiebesparing » Hoe kan ik energiezuinig bouwen

Hoe kan ik energiezuinig bouwen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kan ik energiezuinig bouwen
Het gaat er eindelijk van komen: je gaat je eigen huis bouwen! Volledige vrijheid over het ontwerp en de inrichting. Dan is nu je kans om je stulpje zo milieuvriendelijk en energiezuinig mogelijk te maken. Goed voor het klimaat en op den duur bespaar je geld. Zulke woningen zijn bovendien een stuk comfortabeler dan de gangbare nieuwbouwhuizen. Door even goed na te denken kun je zelfs een nulwoning bouwen: een huis dat evenveel energie opwekt als het gebruikt. Maar ook bij een verbouwing kun je veel besparen op je toekomstige energierekening.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • een huis of stuk grond
  • geld
  • ontwerp voor je huis
  • architekt
  • aannemer
  • tijd
  • geld

Stappen

  1. Financier je huis of verbouwing 'groen'

    Plannen om te verbouwen? Of je gaat je eigen huis bouwen? Dan zorg je natuurlijk eerst voor het benodigde geld. Je kunt voor je project Groene Financiering aanvragen. Huiseigenaren die hun woning willen renoveren om deze energiezuiniger te maken kunnen bij hun bank een groene, goedkopere hypotheek aanvragen. Met name bewoners van oudere en daardoor vaak minder energiezuinige woningen kunnen hiervan profiteren. Maar ook een nieuw, duurzaam huis kun je op die manier deels financieren. De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen is gekoppeld aan het energielabel dat de woning kan krijgen na renovatie of aan de mate van duurzaamheid van het huis dat je nieuw bouwt. Je kunt 25.000 tot 100.000 euro lenen tegen een gunstig rentetarief naarmate je meer energiebesparende maatregelen neemt en het energielabel van de woning verder verbetert. Je vraagt de groene hypotheek aan bij je bank. Je spreekt daarbij af welk energieniveau je gaat realiseren en hoe hoog de rente is.

  2. Voldoe aan de regels - en meer

    Als je een nieuw huis gaat bouwen moet je voldoen aan veel regels. Eén daarvan is een heel nuttige: de minimumeisen voor energiezuinigheid. Deze eis wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Hoe lager de EPC, hoe zuiniger het gebouw. Een coëfficient van 1 betekent dat het werkelijke energiegebruik gelijk is aan een van te voren vastgestelde norm. Een nieuwbouw-woonhuis moet een EPC van maximaal 0,8 hebben. Die eis wordt elke paar jaar aangescherpt. Maar als je onderstaande tips toepast kom je gemakkelijk aan een lagere EPC. Er zijn al huizen gebouwd met een EPC van 0,3 en lager. Ideaal is natuurlijk nul.

  3. Isoleer je huis

    Energiezuinig bouwen of verbouwen begint met het verkleinen van je energiegebruik. Om verspilling te voorkomen isoleer je je huis dus zo goed mogelijk. Dat betekent muren van 30 cm dik of meer. Meestal is houtskeletbouw daarvoor de beste keuze. Alle kieren en gaten moeten dicht en je installeert driedubbele beglazing. Let tevens goed op zogenaamde koudebruggen: een plaats waar de isolatie niet op elkaar aansluit zoals bij de overgang van de vloer naar de muur. Een betonnen vloer mag bijvoorbeeld niet doorlopen van binnen naar buiten.

  4. Bouw je huis op het zuiden

    Maak optimaal gebruik van de zon door het deel van het huis waar je het meeste verblijft naar het zuiden te richten. Plaats daar grote ramen, of liever nog een serre, zodat je in de winter minder hoeft te stoken. Aan de noordkant maak je de ramen zo klein mogelijk. Want al zijn je ramen van driedubbel HR-glas, het materiaal straalt altijd meer kou uit dan een geïsoleerde muur. 's Zomers zorg je dat je de zon kan weren uit je huis zodat je geen airconditioner nodig hebt.

  5. Bespaar op je energiegebruik

    Het spreekt vanzelf dat je binnenshuis er alles aan doet om energie te besparen. Gebruik LED-verlichting, installeer stand-by killers of zet zelf je apparatuur uit, koop energiezuinige apparaten. Lees hier alles over energiebesparen.

  6. Ventileer je woning

    Nu je je huis zo goed hebt geïsoleerd wordt het gauw muf en vochtig binnen. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge en bovendien gedijen schimmels en ander ongedierte goed in dit slechte klimaat. Zorg dus voor een goede ventilatieinstallatie. Dat is een installatie die warmte terugwint uit de lucht die hij afzuigt en die gebruikt om verse lucht van buiten te verwarmen.

  7. Installeer schone energie

    Je hebt er alles aan gedaan om je energiegebruik te verminderen maar je hebt waarschijnlijk nog wel wat nodig. Al was het maar de elektriciteit voor je ventilatiesysteem. Installeer daarom zonnepanelen en zonne-collectoren voor de opwekking van elektriciteit en warm water. Een warmtepomp om bodemwarmte te benutten is ook een mogelijkheid en in sommige gevallen kun je een windmolen plaatsen. Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor deze investeringen. Als je een nul-energie woning wilt bouwen moet je zorgen dat je minimaal evenveel energie opwekt als je verbruikt. De elektriciteit die de warmtepomp en het ventilatiesysteem nodig hebben moet je dus met de zonnepanelen kunnen opwekken.

  8. Richt je huis in met duurzame materialen

    Energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energie is belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en daarmee het milieu te sparen. Maar het gebruik van duurzame materialen helpt daar ook aan mee. Verantwoord materiaalgebruik en zoveel mogelijk hergebruik spaart materiaal, brandstof voor het vervoer en vermindert de hoeveelheid afval. Enkele voorbeelden van het gebruik van duurzame materialen in je huis zijn:

    • Let bij de aanschaf van nieuwe vloerbedekking op de milieubelasting van de vele soorten vloerbedekking waar je uit kunt kiezen.
    • Kies voor verantwoord FSC of gerecycled hout voor je (tuin)meubels, erfafscheiding of vloer.
    • Kies milieuvriendelijke verf.
    • Denk eens aan het gebruik van tweedehands materialen, bijvoorbeeld voor de bestrating van je tuin.
  9. Bouw een demontabel huis

    Als je ook in de toekomst duurzaam wilt zijn kun je je huis demontabel bouwen, als bouwpakket dus. Dat maakt het veel makkelijker om de materialen te recyclen of hergebruiken, maar ook om je huis in een handomdraai aan te passen.

Do's

  • Van te voren bepalen hoeveel je kunt en wilt investeren
  • Van te voren bepalen wat je wilt bereiken: een nulwoning of 'gewoon' een energiezuinig huis

Don'ts

  • Vergeten te ventileren in je goed geïsoleerde huis

Bron

Meer uitleg