Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Garage » Hoe isoleer ik mijn garage

Hoe isoleer ik mijn garage

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe isoleer ik mijn garage
Je huis isoleer je goed; dat bespaart je geld op de energierekening en het zorgt ervoor dat je spullen veilig en vorstvrij staan. Maar hoe zit het met je garage? Ook daar staan meestal een aantal van je meest kostbare bezittingen, zoals je auto, (motor-)fietsen en gereedschap. Isoleer daarom ook gewoon je garage. Dat vraagt één keer om een investering in tijd en geld en je hebt er jarenlang plezier van!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • MDF-platen
 • Dampopen folie
 • Dampdicht folie
 • Steen- of glaswol
 • Boormachine
 • Tengels
 • Zaag (decoupeerzaag en eventueel zaagtafel)
 • Hoekprofielen
 • Schroeven

Stappen

 1. Ruim de garage op

  Voor het isoleren van de garage heb je de ruimte nodig. Ruim de garage daarom helemaal leeg. Als dat niet mogelijk is, ruim hem dan goed op, waarbij je ervoor zorgt dat je alle wanden vrij houdt.

 2. Plaats het regelwerk

  Plaats nu in de hele garage, rondom, het regelwerk. Dit doe je door de tengels op maat te zagen en ze met behulp van de hoekprofielen vast te zetten. Houd tussen de tengels ongeveer een afstand van 60 centimeter aan. Als je MDF-platen smaller zijn dan 60 cm, houd daar dan rekening mee.

  Zet de het regelwerk ook goed vast in de grond. Let erop dat je tussen de muur en het regelwerk ongeveer 2 tot 3 centimeter ruimte hebt. Dit is de luchtspouw die ervoor zorgt dat de garage nog beter geïsoleerd wordt.

 3. Plaats dampopen folie

  Om te voorkomen dat optrekkend of doorslaand vocht van buiten je isolatiemateriaal 'opvreet', plaats je nu eerst een laag met dampopen folie. Deze laag kun je vastzetten tussen de buitenmuur en het regelwerk. Verwar dampopen folie niet met dampdicht folie; dat plaats je zometeen.

 4. Klem glas- of steenwol tussen het rachelwerk

  Snijd je glas- of steenwol op maat en klem dit netjes tussen het rachelwerk. Eventueel kun je het op bepaalde plaatsen vasttapen, om te voorkomen dat het weer naar beneden valt. Als je het echter goed op maat snijdt, dan moet het strak blijven zitten.

 5. Plaats het dampdichte folie

  Om te voorkomen dat vocht van binnen het isolatiemateriaal aanvreet, sluit je af met dampdicht folie. Dit houdt al het vocht uit de garage - dat bijvoorbeeld kan ontstaan door de verwarming aan te zetten - aan de binnenkant.

 6. Werk de muren af met MDF-platen

  Werk de muur nu netjes af met MDF-platen. Zet ze stevig vast, zodat je de nieuwe muur straks ook als volwaardige muur kunt gebruiken. Als je hier bespaart op schroeven, loop je het risico dat gemonteerde plankjes op een later moment naar beneden komen.

  Als je alle muren netjes hebt bedekt met MDF-platen, kun je deze naar eigen inzicht en smaak verder afwerken.

Do's

 • Denk aan ventilatie; als je garage niet voorzien is van ventilatieroosters, monteer deze dan direct tijdens het isoleren

Don'ts

 • Gebruik geen gipsplaten in je garage; die zijn niet stevig genoeg én niet bestand tegen (optrekkend of doorslaand) vocht

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!