Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Garage » Hoe ruim ik mijn garage op

Hoe ruim ik mijn garage op

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe ruim ik mijn garage op
Oude boeken, kasten, kleding, gereedschap; de garage is voor veel mensen het afvalputje van hun huishouden. Alles wat (nog) niet weg kan, maar ook niet meer nodig is, wordt in de garage gezet. Het opruimen van de garage is dan ook een hels karwei, dat menigeen de schrik aanjaagt. Toch is het slim om jezelf er zo af en toe aan te zetten, om ervoor te zorgen dat je weer optimaal plezier kunt hebben van je garage!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Tijd
 • Mankracht
 • Veel vuilniszakken
 • Eventueel een container
 • Grote auto of aanhanger

Stappen

 1. Maak een plan

  Er is een reden dat je garage tot nu toe een puinhoop is: als je alleen al denkt aan het opruimen van je garage, krijg je de kriebels. Want waar begin je? En hoe moet je die klus ooit geklaard krijgen?

  De beste manier om een grote klus te klaren is door een plan te maken. Noteer wat er allemaal moet gebeuren en wie je daar eventueel voor kunt vragen. Denk niet alleen aan het opruimen, maar ook aan het te koop zetten of wegbrengen van spullen, het schoonmaken en het uitzoeken van materiaal. Verbind aan de verschillende activiteiten ook een tijdsduur, zodat je een goed beeld krijgt van de benodigde tijd.

 2. Zorg voor een perfecte voorbereiding

  Aan de hand van je plan kun je aan de gang met de voorbereiding. Prik een dag waarop de garage opgeruimd gaat worden, schakel vrienden, familie en kennissen in, huur of leen een boedelbak of aanhanger en zorg voor voldoende ruimte in de kliko. Eventueel kun je nog een container huren.

  Houd er in je planning rekening mee dat je ongetwijfeld ook spullen bij de stort moet brengen. Plan je opruimdag op een dag dat deze open is.

 3. Verdeel de taken

  Zodra al je hulptroepen ingeschakeld zijn, verdeel je de taken. Geef iedereen in ieder geval één verantwoordelijkheid. Noteer zowel de verantwoordelijkheid als de aangewezen persoon op je plan, zodat je het overzicht houdt.

 4. Informeer je troepen over do's en don'ts

  Als je met meerdere mensen aan één klus werkt, zul je het idee dat jij overal oog op kunt houden, moeten laten varen. Informeer je troepen daarom zo goed mogelijk over de klus. Geef aan welke spullen altijd bewaard moeten blijven, welke spullen altijd weg mogen en laat weten bij welk type product (bijvoorbeeld verf of gereedschap) je wilt dat jouw mening gevraagd wordt.

  Laat ze daarnaast weten waar alle overtollige spullen heen kunnen. Wat mag er in de kliko? Wat mag in de container? Wat wil je nog verkopen en wat moet er naar de stort of de kringloopwinkel? Zorg dat er aparte stapels worden gemaakt. Het liefst buiten, zodat je straks meer gemotiveerd bent ze ook daadwerkelijk op te ruimen.

 5. Ga aan de slag

  Alle taken zijn verdeeld, iedereen weet wat hij of zij moet doen, dus het is tijd om aan de slag te gaan. Begin op één plek en werk vanuit die hoek verder. Zo voorkom je dat je meer rommel maakt, dan je opruimt. Ben jij degene die een vuilniszak vol maakt? Leg dan voor de volgende vast een nieuwe klaar. Heb je jouw taak af? Noteer dat dan op het plan en kijk wat de volgende taak is waarmee je verder kunt gaan.

 6. Go the extra mile

  De garage opruimen is al een klus op zich. Als die er weer helemaal netjes uit ziet, kun je wel eens in de verleiding komen om het daarbij te laten; je eerste doel is immers bereikt.

  Om te voorkomen dat je garage binnen no-time weer een zwijnenstal is, moet je net even wat verder gaan; zorg ervoor dat letterlijk alles dat niet in je garage hoeft te blijven, permanent verplaatst wordt. Dit kan naar je huis zijn, maar het liefst gaan de meeste spullen natuurlijk richting de stort, kliko of kringloopwinkel. Als je alles direct weg brengt, kom je ook niet in de verleiding het later weer terug te zetten.

 7. Houd je garage netjes

  Je garage ziet er weer als nieuw uit en dat wil je graag zo houden. Spreek daarom met jezelf - en indien van toepassing: je huisgenoten - af dat de garage alleen nog maar gebruikt wordt voor de spullen die daar echt horen. Andere spullen kunnen direct weggegooid, weggegeven of opgeruimd worden. Houd je/elkaar daar dan ook echt aan en voorkom dat deze klus volgend jaar weer op je lijstje komt!

Do's

 • Maak het karwei in één dag af, zodat je niet met een half opgeruimde garage blijft zitten
 • Vraag vrienden en familie om hulp
 • Neem snel afscheid van dingen die je niet meer gebruikt

Don'ts

 • Begin niet zomaar met opruimen, maar ga planmatig te werk
 • Smeer het karwei niet uit over meerdere dagen
 • Stel niets uit

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!