Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe bespaar ik op boodschappen doen

Hoe bespaar ik op boodschappen doen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bespaar ik op boodschappen doen
Boodschappen doen, dat moet bijna iedereen. Het bedrag dat wekelijks of maandelijks aan boodschappen wordt uitgegeven, kan wel ontzettend verschillen. De een heeft aan €200 per maand genoeg, terwijl de ander met €1000 net slaagt. Hoeveel je kwijt bent hangt af van waar je boodschappen doet, wanneer, hoe groot je gezin is en natuurlijk wat je koopt. Wie slim boodschappen doet, kan maandelijks heel veel geld besparen. Een aantal handige tips.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Motivatie
 • Creativiteit
 • Geduld
 • Pen en papier
 • Computer/folders

Stappen

 1. Maak een lijstje

  Maak voor je boodschappen gaat doen altijd een lijstje. Dit verkleint de kans op impulsaankopen. Maak het lijstje op basis van de producten die op zijn. Eet of drink je een product niet dagelijks? Haal dan één exemplaar ter vervanging. Als je iets wel vaker eet of drinkt, zorg er dan voor dat je genoeg hebt tot je weer boodschappen gaat doen.

  Controleer vervolgens aan de hand van de folders welke producten van je lijstje in de aanbieding zijn. Groenten en fruit kun je bijvoorbeeld het beste uit het seizoen kopen, dan zijn ze het voordeligst.

 2. Leg een prijzenboek aan

  Waar je boodschappen doet heeft veel invloed op de hoogte van het bedrag op het kassabonnetje. Verzamel daarom je kassabonnetjes en leg een prijzenboek aan. In zo'n prijzenboek noteer je van de producten die je het vaakst koopt wat ze in welke winkel kosten. Zo kun je voor je gaat winkelen eerst het lijstje naast het prijzenboek leggen en zo bepalen waar je het beste inkopen kunt gaan doen.

 3. Bekijk winkels

  De ene winkel heeft de naam duur te zijn, terwijl de andere bekend staat om de lage prijzen. Toch kan het lonen om niet op deze imago's af te gaan, maar de winkels zelf eens goed te bekijken. Waarschijnlijk doe je boodschappen vrijwel op de automatische piloot en weet je alles feilloos te vinden. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je kokos voor je kokostaart niet alleen bij de bakproducten kunt vinden, maar - vaak goedkoper - ook bij de Oosterse producten? Of dat koffie niet alleen verkrijgbaar is in grote pakken voor de machine, maar ook in potten waarmee je veel goedkoper één kopje tegelijk kunt zetten?

  Bezoek de winkels eens zonder boodschappen te doen en bekijk de schappen goed. Wat staat waar? En zijn er merken die goedkoper zijn dan de huismerken? Zie je goedkopere alternatieven voor producten die je regelmatig gebruikt? Gebruik je inzichten tijdens je volgende boodschappentrip.

 4. Winkel slim

  Als je weet waar je het goedkoopst kunt slagen, kun je op pad. Doe dit op een slimme manier. Zijn er meerdere winkels bij elkaar in de buurt? Haal dan overal de items die op die plek het goedkoopst zijn. Moet je 5 km omrijden om een paar cent te besparen? Dan ben je meer geld kwijt aan benzine.

  Ook in de winkel moet je slim zijn. Kijk goed waar de goedkoopste artikelen staan. Soms is dit onderaan het schap, maar tegenwoordig vind je ze ook steeds vaker op de allerbovenste plank.

 5. Vergelijk kilo- en literprijzen

  Tref je het ook wel eens dat je je favoriete product niet meer kunt vinden en er later achterkomt dat de verpakking gewijzigd is? In negen van de tien gevallen is er dan niet alleen sprake van een ander label, maar ook van een wijziging in de inhoud. Dan kost je potje pindakaas misschien nog steeds €1,20, maar zit er in plaats van 750 gram ineens nog maar 700 gram in.

  Om te voorkomen dat je op deze manier onnodig duur uit bent, is het altijd goed om kilo- en literprijzen te vergelijken. Je hoeft hier zelf geen berekeningen op los te laten; op het prijskaartje voor het schap staat in hele kleine letters hoeveel het product per kilo of liter kost. Zo kun je snel zien wat het goedkoopst is. Vaak zijn grote verpakkingen voordeliger. Koop die echter alleen als je ze ook op kunt maken. Eten of drinken weggooien is uiteindelijk veel duurder.

 6. Doe meer zelf

  Basisproducten zijn in de meeste supermarkten nog niet zo heel duur. Wat wel aantikt, zijn de kosten voor bewerkte producten. Voor een taart betaal je meer dan voor de ingrediënten apart. Voor gesneden worteltjes betaal je meer dan voor een bos wortelen die zo uit de grond komen. Als je meer zelf doet, kun je veel geld besparen. Een paar tips:

  • Koop geen voorgesneden groenten/fruit
  • Bak zelf koekjes, taarten, cakes, pizza's
  • Maak je eigen kruidenmixen, op internet zijn genoeg recepten te vinden
  • Koop geen kant-en-klaar vlees, maar maak zelf gehaktballen, soepballetjes, slavinken, hamburgers, falafel enzovoorts

  Dit vraagt wat tijd; de meeste mensen weten niet zo goed meer wat er allemaal zelf te maken. Maar pak gewoon eens je boodschappenlijstje en kijk via Google wat je zelf kunt maken, door 'XXX + zelf maken' in te tikken. Je hoeft niet direct alles zelf te fabriceren en niet alles dat je zelf maakt is automatisch goedkoper, maar het kan je wel helpen om creatiever te worden met eten en zo de kosten voor boodschappen te verlagen.

 7. Leg een moestuin aan

  Een eigen moestuin vraagt om een kleine investering, maar kan je daarna wel onbeperkt groenten en fruit opleveren. Als je extra veel hebt, kun je het zelfs verkopen. Begin alleen aan een moestuin als je hier ook tijd voor en zin in hebt; anders is het zonde van de moeite en het geld dat je erin steekt.

 8. Sla een keer over

  Koop je regelmatig te veel? Sla dan eens een keer boodschappen doen over, of stel het een week uit. Vaak kun je zonder moeite nog minimaal een week eten van de producten die je in de kast hebt staan. Dat is goed voor je portemonnee, want je houdt een week boodschappengeld in je zak én je voorkomt dat eerder aangeschafte producten ongebruikt over datum gaan.

 9. Let op de THT-datum

  Koop je vaak in bulk? Neem dan een paar keer per jaar de tijd om de uiterste houdbaarheidsdata van je voorraad te bekijken en maak op wat bijna over datum is.

  Staan er dingen in je kast die al over datum zijn? Gooi ze niet zomaar weg. Ruik aan het product, kijk of het niet verkleurd is en proef eventueel. In veel gevallen kan het nog prima gebruikt worden. Dit geldt ook voor verse producten: een pak melk kan vaak ook na de uiterste houdbaarheidsdatum bruikbaar zijn. Bewaar je de melk te warm, dan kan het echter ook gebeuren dat deze al voor het verstrijken van de houdbaarheidstermijn niet goed meer is. Vertrouw op je instinct en gooi niet zomaar dingen weg.

 10. Sla in met aanbiedingen

  Zijn producten die je vaak gebruikt in de aanbieding? Sla dan extra veel in, vooral als ze nog langere tijd houdbaar zijn. Pas de hoeveelheid die je inslaat aan op de aanbieding; vanaf 50 procent korting kun je zoveel nemen als je wilt. De kans dat het dan nog goedkoper wordt is niet zo groot. Acties waarbij je het derde of vierde product gratis krijgt zijn minder interessant. Sla hiervan in wat je nodig denkt te hebben voor de aanbieding weer terug komt.

  Heb je geen idee wanneer een aanbieding weer terug komt? Blijf dan je lijstje maken met behulp van de folders (zie stap 1); je zult dan langzaam maar zeker patronen ontdekken.

 11. Ga niet te vaak naar de winkel

  Tot slot; ga niet te vaak naar de winkel. Elke keer dat je in de winkel bent, kom je in de verleiding om meer te kopen dan je nodig hebt. Als je niet te vaak gaat, zul je merken dat je steeds creatiever wordt met de dingen die je in huis hebt. Dat maakt dat je gevarieerder eet, maar het kan ook tientjes per week schelen. Kijk wat voor jou de beste frequentie is en houd je daar ook aan. Een keertje geen warm eten, geen vlees of macaroni in plaats van een driegangenmaaltijd is écht niet erg.

Do's

 • Controleer altijd het bonnetje. Er wordt regelmatig iets verkeerd aangeslagen. Op jaarbasis kan dit je zo tientjes schelen

Don'ts

 • Doe niet al je boodschappen bij een van de bekende goedkope winkels; basisproducten zijn daar vaak wel goedkoop, maar luxere producten kunnen juist duurder zijn dan bij de gewone super

Meer uitleg

besparen op je boodschappen

door margriet koers op 09-09-2013 14:38
maak een boodschappen briefje en wijk daar niet vanaf. zorg dat je voor de hele maand contant geld in huis heb en verdeel dat over weken , het is een sport om elke week weer iets over te houden. zo gaan we er dan af en toe een keer van buiten de deur eten.