Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe stel ik een budget op

Hoe stel ik een budget op

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Elke maand uitkomen met je geld is zo makkelijk nog niet. Als je niet alleen je rekeningen wilt betalen, maar ook nog wat geld over wilt houden om te sparen of om leuke dingen te doen, dan is het slim een budget op te stellen. Een budget opstellen klinkt moeilijker dan het is. Je hoeft er maar één keer even voor te gaan zitten, daarna is het een kwestie van af en toe even checken of je budget nog 'werkt'.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Pen en papier

Stappen

 1. Noteer je inkomsten

  Maak eerst een overzicht van al je inkomsten. Denk aan een salaris of uitkering, maar ook aan eventuele extraatjes, de belastingteruggave, vakantiegeld, kinderbijslag en andere toeslagen. Houd rekening met de inkomsten die je op dit moment hebt. Als er iets wegvalt of verandert, zul je daar op een later moment je plan op aan moeten passen.

 2. Noteer je vaste uitgaven

  Het zou mooi zijn als je al je inkomsten naar believen kon uitgeven. Meestal kan dat niet, je hebt immers vaste lasten te betalen. Noteer daarom al je vaste uitgaven. Denk hierbij aan de kosten voor de hypotheek of huur, het voorschot voor de energierekening, water, tv, internet, kabel, telefoon, enzovoorts. Variabele kosten als de kosten voor de boodschappen hoef je hierin niet mee te nemen, die komen straks.

 3. Kijk wat er over blijft

  Aan je vaste lasten kun je vaak niet zoveel doen; dat zijn vaste bedragen die maandelijks afgeschreven worden. De meeste mensen hebben echter ook veel variabele kosten. Die kunnen bijvoorbeeld worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Vervoer
  • Eten
  • Ontspanning/entertainment
  • Verjaardagen
  • Giften

  Misschien kun je er zelf nog wel een paar bedenken. Kijk welke posten voor jou van toepassing zijn en noteer deze posten aan de kant van de uitgaven.

 4. Bereken je gemiddelde variabele kosten

  Bereken nu per categorie wat je gemiddelde variabele kosten per maand zijn. Je kunt hiervoor je bankafschriften gebruiken, maar ook bonnetjes. Als je nooit iets hebt bijgehouden en geen flauw idee hebt wat je variabele uitgaven zijn, dan kun je een schatting doen. Het is echter wel belangrijk dat je dan de komende periode wél bijhoudt wat je uitgeeft, zodat je je schatting waar nodig bij kunt stellen.

 5. Bekijk je variabele kosten kritisch

  Kijk nu nog eens een keer goed naar je variabele kosten. Moeten die echt zo hoog zijn als ze nu zijn? Misschien verbaast het je hoeveel je nog uitgeeft aan eten onderweg of broodjes in de kantine. De kunst van het opstellen van een budget is dat je ruimte laat voor de kosten die er zijn - je moet immers eten -, maar dat je daar dus wel een grens aan stelt. Alleen op die manier houd je ook geld over voor andere dingen, die voor jou misschien wel veel belangrijker zijn.

 6. Bepaal je prioriteiten

  Maak nu een prioriteitenlijstje. Vind je het belangrijk om lekker te eten? Is wekelijks uitgaan erg belangrijk voor je? Het is de kunst je variabele uitgaven zo te verdelen, dat je relatief weinig uitgeeft aan dingen die niet belangrijk voor je zijn, zodat je relatief veel over houdt voor je prioriteiten.

  Bepaal op basis van je prioriteiten én de gemiddelde variabele kosten per categorie een bedrag dat je per maand daarvoor mag uitgeven. Zet deze budgetbedragen in je overzicht bij de uitgaven.

 7. Houd je inkomsten en uitgaven bij

  Nu heb je een budget en is het zaak ervoor te zorgen dat je hierbinnen blijft. Houd daarom je inkomsten en uitgaven gedurende de maand zorgvuldig bij. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een kasboek gebruiken. Als je het niet handig vindt om met een hele maand te werken, kun je de bedragen ook verdelen in porties per dag of per week. Als je bijvoorbeeld €200 per maand uit wilt geven aan boodschappen, dan komt dat neer op ongeveer €50 per week of €6,67 per dag. Die bedragen stop je dan per dag of per week in je portemonnee. Zo kun je op elk moment zien hoe het ervoor staat met je budget en of je nog uit gaat komen of wanneer je toch iets zuiniger aan moet doen.

  Dit op papier bijhouden kan ook; bewaar al je bonnetjes en tel die bedragen aan het einde van de dag of de week even op. Doe dit niet pas aan het einde van de maand, want dan kun je niet meer bijsturen als je over je budget heen dreigt te gaan.

 8. Stel je budget bij

  Neem elke maand even de tijd om te kijken hoe het gegaan is. Ben je binnen je budget gebleven? Is dat zo makkelijk gegaan dat je de gebudgetteerde bedragen nog wel iets naar beneden kunt brengen? Of ging het juist niet zo goed en blijkt in de praktijk dat je toch wat duurder uit bent en daar niets aan kunt doen? Stel dan je budget bij.

  Let wel op: als je van tevoren een compleet sluitende begroting maakt, dan zal het geld dat je extra in één potje wilt stoppen, uit een ander potje moeten komen. Dan moet je dus ergens op besparen of minder sparen. En stel je juist bedragen naar beneden bij? Dan kun je een ander potje weer ophogen. Het meest voor de hand liggend is dan je spaarbedrag omhoog schroeven.

Do's

 • Denk goed na over je prioriteiten, je kunt elke euro maar één keer uitgeven
 • Maak ruimte voor leuke dingen, ook daar is een budget voor
 • Houd je aan je budget

Don'ts

 • Laat je niet van de wijs brengen als het je niet lukt om je in één keer aan je budget te houden. Al doende leert men

Bron

Meer uitleg