Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe voorkom ik impulsaankopen

Hoe voorkom ik impulsaankopen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe voorkom ik impulsaankopen
Aan het einde van haar geld houdt Loesje een stukje maand over. Dit geldt niet alleen voor Loesje, maar ook voor het gros van de Nederlanders. Hoewel het leven een stuk duurder geworden is, is dit zeker niet de enige oorzaak van de kraters in jouw bankrekening! Door verstandig te shoppen en impulsaankopen te voorkomen kom je straks vanzelf toe aan die nieuwe TV of auto die je al zo lang wilde hebben!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Pen
 • Papier
 • Motivatie
 • IJzersterke discipline

Stappen

 1. Maak een lijstje

  De supermarkt is gevaarlijk als het gaat om impulsaankopen: veel impulsaankopen zijn per stuk niet zo duur, maar tellen gezamenlijk op tot een behoorlijk bedrag. Om groots te besparen, moet je dus klein kunnen denken! Om impulsaankopen in de supermarkt te voorkomen maak je voor je boodschappen gaat doen een lijstje. Hierop schrijf je, aan de hand van wat je die week wilt gaan eten, welke ingrediënten je nodig hebt. Probeer wekelijks naar de supermarkt te gaan: als je iedere dag gaat, kom je ook iedere dag in de verleiding om impulsaankopen te doen. Ook eens per maand gaan is niet praktisch: niet al je aankopen zijn een maand houdbaar, waardoor je tussendoor alsnog naar de winkel moet en weer kunt bezwijken voor de eerste valkuil. Een lijstje maken dus!

 2. Heb ik dit nodig?

  De meest eenvoudige – en tegelijkertijd lastigste! – vraag die je jezelf kunt stellen als je op het punt staat een (impuls-)aankoop te doen: ‘Heb ik dit nodig?’ Dit zal 9 van de 10 keer niet het geval zijn. Als je op dit punt een smoes bedenkt om het artikel alsnog nodig te hebben, dan moet helemaal duidelijk zijn dat het om een impuls gaat! Als je eigenlijk wel weet dat je het artikel niet nodig hebt, maar het ook liever niet terugzet, spreek dan met jezelf af een week te wachten. In veel gevallen ben je na een week alweer vergeten wat je wilde kopen en heb je jezelf een impulsaankoop bespaard!

 3. Beperk je mogelijkheden

  Zonder geld kun je geen impulsaankopen doen. Nu hoef je natuurlijk niet direct al je geld in de sloot te gooien, maar je kunt jezelf wel een budget geven waarin geen ruimte is voor impulsaankopen. Reken zodra je salaris binnen komt uit welke kosten je die komende periode nog verwacht en bepaal het budget dat je jezelf voor die maand geeft. Doe dit wel met je agenda erbij; iedere maand is anders en het moet wel haalbaar zijn om binnen je budget te blijven. De rest van je salaris kun je overmaken naar je spaarrekening. Op het moment dat je met een budget gaat werken, ga je bewuster om met je geld en zul je minder snel geneigd zijn impulsaankopen te doen. Aan de andere kant spaar je direct, iets waar je eerder waarschijnlijk niet aan toe kwam. Dit is voor veel mensen een sterk motiverende factor.

 4. Impulsaankopen de deur uit

  Verminder je impulsaankopen, letterlijk! Je hebt ongetwijfeld een kast vol met impulsaankopen waar je niets mee doet. Grote kans dat je jezelf alleen maar ergert als je weer bedenkt dat je die blouse nog steeds niet aan hebt gedaan, of als je ziet dat dat tafelkleed helemaal niet over je tafel past. Voor veel impulsaankopen geldt: het bezit is het einde van het vermaak. Zet je oude impulsaankopen dus op Marktplaats, geef ze weg of verkoop ze op een rommelmarkt en geniet van de ruimte die je daarmee in je hoofd én in je huis creëert.

 5. Beloon jezelf

  Veel impulsaankopen worden gedaan onder het mom van beloning. Zorg dus voor een andere manier van beloning. Kijk je graag een filmpje, maar komt het er vaak niet van? Huur dan als beloning voor jezelf eens een film en houd een avondje vrij.

 6. Bewustwording

  De laatste stap komt eigenlijk ook al voor in de voorgaande stappen: bewustwording. Probeer erachter te komen waarom én wanneer je impulsaankopen doet. Door je bewust te worden van je zwakke momenten en deze momenten zoveel mogelijk te beperken, zal het aantal impulsaankopen al snel sterk achteruit gaan. Bang dat je leven er minder leuk uit gaat zien? Geloof me, niets is minder waar. Minder impulsaankopen levert je niet alleen meer rust op, maar ook een vollere portemonnee waarmee je – bewust – een grote uitgave kunt doen!  

Do's

 • Volg de stappen minimaal een maand

Don'ts

 • Leg jezelf geen onrealistische doelen op

Bron

1 miljoen huishoudens leven in Nederland in Armoede, CBS, 2008

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!