Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe kweek ik zelf komkommers
4

Hoe kweek ik zelf komkommers

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kweek ik zelf komkommers
In de lente en zomer zijn ze eigenlijk overal lekker bij: komkommers. Je kunt ze kopen, maar je kunt ze ook zelf kweken. Dan heb je altijd voorraad en kun je ze ook bijvoorbeeld gebruiken om een lekkere chutney van te maken. Maar laten we bij het begin beginnen: hoe kweek je lekkere komkommers?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Komkommerzaadjes
 • Potje
 • Mooi zonnig plekje in je tuin
 • Extra mest
 • Stokken
 • Snoeischaar

Stappen

 1. Kweek de zaadjes op

  Komkommerzaadjes zijn vrij zwak en moeten voorzichtig opgekweekt worden voor je ze in de volle grond kunt zetten. Pak hiervoor een bakje of een potje en vul dat met een mengsel van 80 procent potgrond en 20 procent grof zand. Dit is een luchtige voedingsbodem voor de zaadjes. Doe dit omstreeks half april, zodat de zaadjes genoeg tijd hebben om te ontkiemen. Hiervoor zijn gemiddeld twee weken nodig. Geef de zaadjes gedurende deze periode steeds maar een klein beetje water. Zo voorkom je dat ze gaan rotten.

 2. Bereid je grond voor

  Terwijl je zaadjes binnen al langzaam beginnen te groeien, bereid je de grond in je tuin vast voor op de komst van de plantjes. Dit doe je door de grond af te dekken met plastic. Hierdoor kan deze vast een beetje opwarmen, waardoor de plantjes in een goed 'bedje' terecht komen. Eventueel kun je hiervoor ook een gat graven en daar wat stalmest en stro in doen. Dit dek je af met een laagje grond en kan extra warm worden.

 3. Verplaats de plantjes naar je tuin

  Als je plantjes mooi zijn opgekomen, kun je ze naar de tuin verplaatsen. Doe dit pas na de eerste helft van mei; in die periode valt IJsheiligen en normaal gesproken zou er dan geen nachtvorst meer op mogen treden. Vorst is vaak funest voor jonge plantjes, dus te vroeg planten is niet handig.

 4. Begeleid de plant

  Komkommerplanten kunnen alle kanten op krullen. Om ervoor te zorgen dat je plant maximaal zon krijgt en de komkommers dus extra lekker en groot worden, begeleid je de plant met stokjes. Bouw een frame en zet de plant daar voorzichtig op vast. Als je frame helemaal naar je zin is, dan kun je dat ook als kader gebruiken voor het snoeien. Eens in de twee weken verwijder je dan niet alleen de dode bladeren, maar ook alles wat buiten je frame valt.

 5. Zorg voor extra bemesting

  Komkommerplanten kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Bemest je planten regelmatig met compost, maar ook met bloedmeel en beendermeel. Probeer zelf uit welke hoeveelheden en combinaties het beste werken voor de grond in jouw tuin.

 6. Geef de plant veel water

  Zaadjes van de komkommerplant moet je niet teveel water geven, maar als de plant eenmaal in de volle grond staat, dan moet je water blijven geven. Als de zon goed schijnt, dan is het verstandig om om de andere dag een gieter leeg te gieten. Giet het water niet op de bladeren, maar dicht bij de stam. Zo voorkom je dat de plant verbrandt.

 7. Oogst de komkommers

  Komkommers kun je oogsten als ze groot genoeg zijn. Hoe groot 'groot genoeg' is, hangt van jezelf af. Oogst ze wel regelmatig, want dan maakt de plant steeds weer nieuwe vruchten aan en wordt je oogst uiteindelijk groter.

  Je kunt de komkommers direct vers opeten (het liefst binnen een halve of hele week) of ze inmaken. Denk er wel aan dat je ze snel verwerkt, want verse komkommers blijven niet heel lang goed. Je kunt ze natuurlijk ook altijd weggeven aan familie, vrienden of buren!

Do's

 • Kijk goed welke typen komkommers jij kunt kweken. In de tuin - waar we hier vanuit gaan - heb je iets minder keuze dan wanneer je een kas hebt

Don'ts

 • Zaai de zaadjes niet rechtstreeks in de volle grond, maar kweek ze eerst in bakjes op

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!