Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe snoei ik een jasmijn

Hoe snoei ik een jasmijn

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe snoei ik een jasmijn
Als een jasmijn wat te breed of te hoog wordt, of de struik te oud wordt, is het verstandig om deze te snoeien. Dan komt er weer ruimte voor jonge takken en zal de jasmijn weer volop gaan bloeien. Een jasmijn snoeien doe je niet radicaal in één keer, maar in verschillende stappen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Scherpe snoeischaar
 • Handschoenen

Stappen

 1. Wacht tot na de bloei

  De jasmijn is een echte vroegbloeier. Dat betekent dat de struik al voor de langste dag van het jaar, 21 juni, mooie bloemen geeft. Dit soort vroegbloeiers kun je het beste direct na de bloeiperiode snoeien, dus in juli. Je kunt zien dat de sterkste bloei voorbij is, als de bloemen wat bruiner worden.

 2. Snoei uitgebloeide takjes terug

  Begin met het terugsnoeien van uitgebloeide takjes. Hier zitten helemaal geen bloemen meer aan; die zijn er al vanaf gevallen. Doe eventueel je handschoenen aan en pak de snoeischaar. Pak het takje beet en knip het net na een nieuw scheutje (vanaf de plant af gezien) af.

  Snoei vooral de oudere takjes terug. Dit zijn takjes met een bruinere bast. De takjes met de groene bast zijn nog jong en moeten nog uitgroeien tot grote takken.

 3. Verwijder dood hout

  Controleer de struik ook op dood hout, dit zijn takken die geen bladeren of bloemen meer voortbrengen. Ze zijn vaak een stuk droger dan gewone takken en breken als je ze knakt. Dood hout kun je tot aan de voet wegknippen, dan verbruiken ze ook geen energie die eigenlijk bedoeld is voor de bloei.

 4. Controleer de vorm

  Neem af en toe even een stapje terug en bekijk of de vorm van de struik nog mooi is. Let hierbij ook op jonge scheuten, die eventuele gaten nog op gaan vullen. Werk de struik op zo'n manier bij, dat hij het komende seizoen vooral veel bloemen zal laten zien.

 5. Verjong de jasmijn

  Als een jasmijn erg oud geworden is of veel te groot wordt, dan kun je ervoor kiezen deze te verjongen. Hier moet je zo'n 3 tot 5 jaar voor uittrekken. Het verjongen doe je ook in juni of juli, wederom na de bloei.

  Knip in het midden van de jasmijn op een gelijkmatige manier takken af tot een hoogte van ongeveer 35 centimeter. Het mooiste is als de takken precies eindigen bij een 'oog' dat naar buiten kijkt, omdat daar weer een tak aan zal komen. Snoei ongeveer een derde van de takken. Doe volgend jaar hetzelfde, maar pak dan de takken die je in het eerste jaar hebt laten staan. In het derde jaar neem je de rest mee. Zo verjong je de hele struik, zonder dat je een jaar zonder bloemen zit.

  Je kunt deze klus binnen drie jaar klaren, maar je kunt ook tussen elke snoeibeurt een jaar laten zitten. Dan duurt het vijf jaar.

Do's

 • Wil je de jasmijn verjongen? Trek daar dan drie jaar voor uit en pak steeds een deel. Zo blijft de plant mooi en worden de oude delen langzaam maar zeker verwijderd

Don'ts

 • Snoei niet voor de bloei, maar na de bloei. Dat levert het mooiste resultaat op

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!