Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe snoei ik een vlinderstruik
4

Hoe snoei ik een vlinderstruik

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe snoei ik een vlinderstruik
De vlinderstruik is winterhard. Met een goede verzorging kun je dus jaren met een struik doen. Tenminste één keer per jaar terugsnoeien is hiervoor belangrijk, zeker als je wilt dat de struik elk jaar ook weer volop in bloei komt. Het snoeien van een vlinderstruik kun je het beste doen tussen maart en april, maar mag sowieso zolang het nog niet vriest.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Stevige snoeischaar
 • Handschoenen
 • Takkenschaar

Stappen

 1. Knip de dikste takken weg

  Trek voor je begint eerst handschoenen aan. Vlinderstruiken hebben weinig scherpe kantjes en hebben geen doorns, maar het is verstandig om bij tuinwerkzaamheden altijd handschoenen te dragen.

  Begin vervolgens met het wegknippen van de dikke takken. Gebruik hiervoor de takkenschaar. Knip ze af tot ongeveer een halve meter boven de grond. Zorg ervoor dat je elke tak een paar centimeter boven de nieuwe scheuten snoeit. Dat zijn de stukjes waar nieuwe takken uit komen, meestal te herkennen aan een knopje of jong blad.

 2. Snoei de dunnere takken terug

  Snoei vervolgens ook de dunnere takken terug. Hanteer hierbij dezelfde werkwijze; snoei ze terug tot maximaal een halve meter boven de grond en blijf altijd een paar centimeter boven de nieuwe scheuten zitten. Het is het mooist als de takken nog een aantal nieuwe scheuten hebben, zodat er ook weer een flinke struik kan groeien.

 3. Snoei de struik in vorm

  Controleer of alle takken ongeveer op dezelfde lengte zijn afgesnoeid. De takken groeien ongeveer even hard, dus als ze op dezelfde lengte worden afgesnoeid, ontwikkelt de struik zich ook weer op dezelfde manier. Wil je graag een mooie ronde struik? Snoei de takken dan wat bolvormig af.

 4. Knip uitgebloeide bloemen weg

  Als de struik weer begint te groeien, is het belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Hierdoor blijft de struik vol en blijft deze aantrekkelijk voor vlinders. Bovendien duurt de bloeiperiode hierdoor veel langer dan wanneer je de struik door laat groeien.

Do's

 • Snoei de struik flink terug. Hij groeit vanzelf weer uit en bloeit dan mooier dan ooit tevoren
 • Bind wat gesnoeide takken samen en stop ze in de grond. Er vormt zich dan een nieuwe vlinderstruik

Don'ts

 • Plant geen nieuwe struik op natte, zware grond. De struik doet het het beste op arme grond

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!