Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe stek ik een hortensia
4

Hoe stek ik een hortensia

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 21 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe stek ik een hortensia
Hortensia's staan bekend om hun prachtige bloemen, maar ook om hun kracht. Ze bloeien jaar na jaar en kunnen elke tuin voorzien van de broodnodige kleur. Hortensia's stekken is ook heel makkelijk en kan het hele jaar door. Als je dat doet, kun je ze naar hartenlust in de tuin planten, zonder dat je nieuwe planten hoeft te kopen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Scherp mes of scherpe snoeischaar
 • Hortensia
 • Stekgrond of turfmolm en zand
 • Plastic zakje(s)
 • Elastiek(en)
 • Plastic pot(ten)
 • Flesje met wat water
 • Steen

Stappen

 1. Snijd een stekje af

  Stekken is niets anders dan een stukje van een plant pakken, om daar vervolgens een 'nieuwe' plant van te maken. Voor het stekken heb je dus eerst een stekje nodig van je hortensia. Zoek een mooie stengel op en snijd die vlak onder een oog af. Een oog is een puntje waar een nieuw blad uit kan groeien. Hier komen straks de wortels uit. Gebruik voor het afsnijden een scherp mes of een scherpe snoeischaar.

 2. Plaats het stekje in een potje

  Neem een plastic potje en vul deze met wat stekgrond. Als je geen stekgrond hebt, kun je ook kiezen voor een mengsel van zand en turfmolm. Zet het stekje in dit potje. Zorg ervoor dat het oog onder de grond staat. Trek vervolgens een plastic zakje over het potje heen en zet dit vast met het elastiek. De warmte die zich onder het plastic verzamelt zorgt ervoor dat de wortels zich goed en snel ontwikkelen.

 3. Wacht op groei

  Na een week of drie vormen zich worteltjes aan het stekje. Je ziet dan dat het stekje weer begint te groeien. Op dat moment kun je het stekje gaan verplaatsen. Het is het handigst om het stekje eerst nog wat groter te laten worden in een pot en het daarna pas in de tuin te plaatsen.

 4. Maak een waterstekje

  Als je de wortels echt wilt zien groeien, dan kun je ook een waterstekje maken. Hiervoor plaats je het stekje niet in een pot, maar in een flesje water. Het flesje zet je op een zonnige plek. Eventueel kun je hierover ook een plastic zakje plaatsen. Je zult nu zien dat het stekje langzaam maar zeker worteltjes krijgt. Als de wortels duidelijk aanwezig zijn, kun je het stekje overzetten in een potje. Ook hier geldt weer: laat het stekje eerst goed groeien, alvorens je het in de tuin zet.

 5. Stek in de tuin

  Als je meerdere hortensia's op één plek wilt en je hebt de tijd, dan kun je ook kiezen voor stekken in de tuin, ook wel 'afleggen' genoemd. Daarvoor neem je een tak van een hortensia die je naar de grond buigt. Leg er een steen op, zodat de tak vast ligt op de grond. Bedek de overige delen van de tak - voor zover mogelijk - met aarde.

  Het deel dat onder de steen en grond ligt, krijgt wortels. Dit kan echter wel twee jaar duren. Als het zover is, kun je de tak los knippen van de 'moederplant' en heb je een nieuwe hortensia. Het voordeel van deze methode is dat de plant vaak ook direct winterhard is, omdat deze niet binnen is geweest. Je kunt de plant na het afleggen laten staan, of uitgraven en een nieuw plekje geven.

Do's

 • Stek de hortensia gerust het hele jaar door, maar zorg wel dat je altijd een warm plekje hebt voor de stekjes

Don'ts

 • Stekjes die je in de zomer hebt verkregen kun je het beste het eerste jaar niet buiten zetten

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!