Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe kan ik het beste rozen snoeien

Hoe kan ik het beste rozen snoeien

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik het beste rozen snoeien
Rood, geel, roze: rozen zijn er in allerlei soorten. Het maakt niet uit welk type je kiest, rozen fleuren je tuin altijd op. Natuurlijk moet je wel goed voor je rozen zorgen en dat betekent op tijd en op de juiste manier snoeien. Hoe je dat het beste doet, lees je hier.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Goede snoeitang, bij voorkeur met papegaaibek, vanwege het zachte merg in de twijgen
 • Takkenschaar

Stappen

 1. Bepaal het juiste snoeimoment

  Niet alle rozen zijn hetzelfde en dat merk je in het snoeien: je kunt niet alle rozen op dezelfde manier snoeien. Bepaal dus eerst het juiste snoeimoment:

  • Herbloeiende rozen snoei je in het voorjaar, vanaf maart. Na een strenge winter doe je dit iets later.
  • Eenmalig bloeiende rozen snoei je in het najaar, vanaf september.
 2. Verwijder dood materiaal

  We beginnen met het makkelijkst: het snoeien van dood materiaal. Iedere rozenstruik heeft wel dode blaadjes of dode takjes die weg mogen. Zolang je die laat zitten, nemen ze water op, waardoor de wél levende delen het met minder moeten doen.

  Gebruik de scherpe snoeitang (en handschoenen!) om de dode delen zo dicht mogelijk bij de tak af te knippen. Doe dit altijd diagonaal. Dan blijft de kans op infecties het kleinst.

 3. 'Open' de plant

  Je rozen groeien het beste als ze veel licht en lucht krijgen. Met name in het midden van de plant kan dat een probleem zijn: takjes en twijgjes houden het hart donker. 'Open' de plant door takjes en twijgjes die heel dun zijn of elkaar kruisen af te knippen, zodat je plant straks alleen uit sterke takken bestaat, die allemaal voldoende licht en lucht krijgen.

  Het kan zijn dat je in het hart van de plant nog wat harde stompjes aantreft. Die krijg je meestal niet weg met je snoeitang. Hiervoor kun je beter de takkenschaar gebruiken.

 4. Snoei de nieuwe scheuten

  Om de struik mooi in vorm te houden en de bloei optimaal te stimuleren, snoei je tot slot de nieuwe scheuten ook terug. Haal hier een derde tot de helft vanaf: een derde voor wat oudere rozen en de helft voor rozen die in hun eerste jaar zijn.

 5. Plan je nieuwe snoeimoment

  Zet tot slot nu vast in je agenda op welk moment je je rozen volgend jaar moet snoeien. Dan weet je zeker dat je niet te laat bent!

Do's

 • Snoei je rozen jaarlijks; snoei is groei! Een jaarlijkse snoeibeurt zorgt ervoor dat je rozen steeds weer mooier terug komen.
 • Gebruik een takkenschaar om de keiharde, dode stompen te verwijderen
 • Snoei je rozen met beleid

Don'ts

 • Snoei je rozen niet in het verkeerde seizoen, het kan dan tijden duren voor je roos weer mooi is - als dat al gebeurt!

Bron

Boek 'Snoeien' van Hans van Biemen en Rinus van Tiel, Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!