Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe leg ik een terras aan
4

Hoe leg ik een terras aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leg ik een terras aan
Van een tuin kun je echt genieten. Tenminste, als je er lekker kunt zitten, eten en lezen. Daarvoor moet je wel een terras hebben. Het aanleggen van een terras hoeft niet duur te zijn; dat kun je ook zelf doen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Ophoogzand (wit)
 • Houten plank of balk
 • Tegels of klinkers voor het terras
 • Opsluitbanden, trottoirbanden of klinkers voor de rand
 • Latten
 • Worteldoek
 • Schep
 • Landmeter of lang meetlint
 • Touw
 • Rubberen hamer
 • Waterpas
 • Handschoenen
 • Kniebeschermers

Stappen

 1. Maak een plan

  Voor grote tuinklussen als het aanleggen van een terras, is het van maken van een plan belangrijk. Meet het terras uit, bijvoorbeeld met een landmeter of een lang meetlint. Zet met behulp van touwtjes en stokjes je nieuw aan te leggen terras uit. Bekijk of dit groot genoeg is voor de meubelstukken die je erop wilt plaatsen en hoe het staat in verhouding met je huis. Kijk hoe de zon valt op je terras en rond welke tijdstippen het in de schaduw valt.

 2. Graaf het terras uit

  Als je eenmaal duidelijk hebt waar je het terras wilt hebben en de lijnen zijn gezet, dan kun je dit deel uit gaan graven. Bescherm je lijf met handschoenen en kniebeschermers, zet wat extra latjes neer om de vorm duidelijk weer te geven en graaf het hele deel ongeveer 20 centimeter uit.

  Leg nu zorgvuldig worteldoek over het uitgegraven deel. Dit is niet noodzakelijk, maar wel praktisch: het voorkomt dat onkruid tussen de tegels naar boven komt.

 3. Maak de ondergrond stabiel

  Vul nu het gat op met tenminste 10 centimeter wit zand. Dit zorgt voor een stabiele ondergrond. Als je tegels vijf centimeter dik zijn en je hebt een gat uitgegraven van 20 centimeter, dan kun je zelfs 15 centimeter wit zand gebruiken. Eventueel kun je hier ook terrasstabilisatie voor gebruiken; dat kan gemengd worden met wit zand en maakt alles nog steviger. Het is echter niet noodzakelijk. Druk de laag wit zand vervolgens goed aan met een plank. Werk naar een hoek toe, zodat je uiteindelijk geen voetsporen meer in het zand hebt staan.

 4. Leg de rand

  Druk nu op alle hoeken een klinker in de grond. Let op: de klinkers mogen niet allemaal even ver de grond in zitten. Om het water bij een terras goed weg te laten lopen, is het noodzakelijk dat het wat afloopt. Houd hiervoor een centimeter per meter aan. Als je terras drie meter diep is, dan is het verschil tussen de klinker het dichtst bij het huis en de klinker die het verst weg staat dus 3 centimeter. Zorg ervoor dat het touw gespannen blijft.

  Het touw geeft de hoogte aan van de rand. Deze kun je maken met klinkers, maar ook met trottoirbanden. Zorg ervoor dat de bovenkant van de klinkers of de trottoirbanden gelijk loopt met het touw. Sla ze eventueel wat aan met de rubberen hamer. Liggen ze nog te diep? Dan kun je nog wat wit zand toevoegen. Als ze te hoog liggen, dan kun je wat weghalen. Let er wel op dat er tenminste 10 centimeter wit zand overblijft.

 5. Leg het terras aan

  Leg vervolgens de tegels of klinkers binnen de rand die je zojuist gelegd hebt. Begin bij de randen en werk steeds verder naar binnen toe. Leg steeds een steen of klinker in het zand, klop deze aan en controleer of deze waterpas ligt. Herhaal dit proces tot alle tegels liggen. Het kan zijn dat er stukjes overblijven waar geen hele klinker of tegel meer past. Laat die stukjes eerst open. Als alle tegels of klinkers liggen, kun je de gaten opvullen. Hiervoor kun je tegels slijpen, maar je kunt ze ook insnijden en met de rubberen hamer op het juiste formaat slaan.

 6. Veeg zand uit

  Als je het terras zo laat liggen, dan is de kans op verzakken heel groot. Je verstevigt het terras door er wit zand overheen te gooien en dit met een bezem in alle kieren en naden te vegen. Houd rekening met ongeveer een emmer zand per vierkante meter. Wat te veel is, kun je er altijd af vegen.

  Het terras heeft minimaal een week nodig om goed stabiel te worden. In die week is het verstandig het regelmatig te besproeien en weer wat extra zand toe te voegen. Het zand krijgt dan goed de kans om in te zakken en de stenen stevig op hun plek te houden.

Do's

 • Denk vooraf goed na over wat je wilt en waar je ruimte voor hebt
 • Vraag hulp; een terras aanleggen is goed te doen, maar het slepen met stenen kan na verloop van tijd zwaar worden

Don'ts

 • Begin niet zomaar, dan gaat het zeker mis
 • Neem het terras niet direct in gebruik, maar laat het eerst even goed inzakken

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!