Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe maak ik een egelhuis
4

Hoe maak ik een egelhuis

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een egelhuis
Egels zien er niet alleen lief uit, het zijn ook hele nuttige dieren. Zo eten ze bijvoorbeeld schadelijke insecten. In Nederland is de egel een beschermd dier. Dat moet ook wel, want 70 procent van alle mannetjes worden doodgereden. Daarnaast zijn er nog veel egels die overlijden aan vergiftiging, bijvoorbeeld door slakkenbestrijdingsmiddelen. Ook komen er regelmatig egels terecht in maaimachines. Hun verdedigingsstrategie - razendsnel oprollen - heeft daartegen geen schijn van kans. Egels zitten graag in tuinen; daar is voldoende te eten en zijn ook mooie schuilplekjes te vinden. Als je graag wat meer egels in je tuin wilt hebben, dan kun je een egelhuis maken. Daar kunnen ze rustig en beschermd hun winterslaap houden. In de lente bedanken ze je dan weer door je tuin vrij te houden van rupsen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Mooi plekje
 • Bladeren en takjes
 • Twee balkjes van 2x60 centimeter
 • Twee balkjes van 2x55 centimeter
 • Drie plankjes van 15 centimeter hoog en 50 centimeter lang
 • Schroeven
 • 10 planken van ongeveer een meter lang
 • Zaag
 • Boor

Stappen

 1. Maak twee driehoeken

  Schroef een balkje van 60 centimeter op een balkje van 55 centimeter. Zet ze haaks op elkaar, zodat je - als je ze een kwartslag draait - een driehoek krijgt. Doe dit ook met de andere twee balkjes. Zaag de uiteinden van beide driehoeken af in een hoek van 45 graden. Je kunt de driehoeken dan met de punt naar boven op een tafel zetten, zonder dat ze omvallen.

 2. Bedek de driehoeken

  De driehoeken worden de voor- en achterkant van het egelhuis. Leg ze tegen elkaar aan, zodat ze samen een rechthoek vormen. Leg er nu een aantal planken overheen en zaag die af. Zaag ze vervolgens schuin doormidden, zodat beide driehoeken bedekt zijn met planken. Je kunt hiervoor rabatdelen gebruiken, maar ook grove planken met de schors er nog aan. Die passen goed in de tuin.

 3. Maak een ingang

  Maak vervolgens een ingang voor de egels. Dit doe je door een gat van ongeveer 15 bij 15 centimeter te maken. Dat lijkt niet heel groot, maar egels passen daar doorheen. Vijanden als roofvogels kunnen daar echter niet doorheen. Zet voor het gat een sluis, zodat roofdieren de egels ook niet met hun poten kunnen raken. De sluis kun je maken door drie stukken hout van 15 centimeter hoog en ongeveer 50 centimeter lang aan elkaar te schroeven. Schroef ze in een U-vorm. Draai de sluis om en schroef hem vast tegen het gat.

  Let op: als je dik hout gebruikt voor de sluis, gebruik dan plankjes die wat hoger zijn, zodat de sluis uiteindelijk even groot is als het gat.

 4. Zet het huisje in elkaar

  Schroef vervolgens de planken van onder naar boven langs de zijkanten van de driehoek. Monteer ze eerst op de ene driehoek en daarna op de andere driehoek. Pas de lengte van de planken (en dus van het huisje) aan op de ruimte die je beschikbaar hebt. Het is wel prettig als de egels wat ruimte hebben, dus probeer het huisje ongeveer 90 tot 100 centimeter diep te houden. Monteer de bovenste plank aan beide kanten nog niet.

 5. Maak een deksel

  Schroef de planken die aan beide kanten bovenaan komen te liggen aan elkaar. Dit doe je door een klein blokje aan de binnenkant van de ene plank te schroeven, en hier vervolgens de andere plank haaks - in een hoek van 90 graden - op te schroeven. Je krijgt nu een kapje dat je zo op het huisje kunt leggen. Eventueel kun je nog een extra handvat aan de buitenkant maken, zodat je het deksel er gemakkelijk af kunt tillen.

 6. Plaats het egelhuis

  Zoek vervolgens een mooi plekje in de tuin, om het egelhuisje te plaatsen. Zet het niet in de buurt van de weg, maar bijvoorbeeld in of onder een heg. Camoufleer het huisje met takjes en bladeren, zodat andere dieren het niet snel zullen vinden. Je hoeft niet bang te zijn dat de egels het niet kunnen vinden; die hebben oog voor lekkere plekjes.

 7. Maak een nestje

  Maak vervolgens een nestje in het huisje. Gebruik daarvoor wat droge blaadjes. Als je in de tuin nog wat mos hebt, dan wordt dat zeker ook gewaardeerd. Vul het huisje goed, zodat de egels lekker kunnen liggen. Als het nestje gereed is, kun je het kapje op het huisje plaatsen.

  Het egelhuis is klaar, nu is het wachten op de eerste bewoners!

Do's

 • Ben je niet zo handig? Dan kun je ook een sinaasappelkistje gebruiken als 'frame' voor het huisje. Heb je dat niet binnen handbereik, dan kun je blaadjes onder de heg vegen; dan maken de egels daarvan zelf een lekker plekje
 • Wil je dat het huisje er heel netjes uitziet? Gebruik dan een afkortzaag. Daarmee zaag je binnen een handomdraai hout met de juiste hoek af

Don'ts

 • Plaats het egelhuisje niet te dicht bij de weg. Egels begrijpen het gevaar van auto's niet goed en de kans dat ze eronder komen is groot
 • Ga niet steeds in het egelhuis kijken; egels houden een winterslaap en worden daarbij liever niet gestoord

Bron

Meer uitleg