Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Hoe kom ik een saaie herfstdag door

Hoe kom ik een saaie herfstdag door

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kom ik een saaie herfstdag door
In de herfst is het vaak rotweer. En dat terwijl de lange dagen van de zomer nog maar net achter de rug zijn. Je verlangt terug naar het zonder jas buiten zijn en de lange avonden in de tuin. Hoe kom je toch saaie, regenachtige herfstdagen door?

Hoedoe door: Joke Heikens

Bekijk het profiel van Joke Heikens
Aantal Hoedoes: 4


Benodigdheden

 • Jezelf
 • Een regenjas
 • Lampen
 • Een goed/leuk boek

Stappen

 1. Denk logisch na

  Is de herfst echt alleen maar vervelend? Oké, regen is niet leuk, maar als je er niet doorheen hoeft is het al een stuk minder erg. Dan kun je zelfs leren genieten van het geluid van de regen en de gedachte dat je lekker warm binnen zit. Moet je wel door de regen heen? Dan is dat even doorbijten, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Wat zouden we moeten zonder regen?

 2. Doe iets leuks

  Ieder voordeel heeft dus zijn nadeel, dat stelden we vast. In plaats van je concentreren op wat er niet kan, kun je je ook verheugen op wat er wél kan. Je kunt lekker voor de open haard of de kachel gaan zitten, je komt nu toe aan dat boek wat er al tijden ligt. Er komen allemaal nieuwe gezelschapsspelletjes uit en Monopoly is er ook altijd nog. In de zomer kom je bijna niet aan spelletjes toe, daar is het nu de tijd weer voor. Doe met vrienden of familie iets gezelligs, plan bijvoorbeeld een spelletjesavond in! (Op zo'n avond heb ik mijn man leren kennen! je weet dus maar nooit!).

 3. Kijk om je heen en geniet

  Kijk eens naar wat er met de natuur gebeurt als het herfst is! Wat er ook gebeurt en hoe je je ook voelt, de seizoenen gaan altijd door. In de herfst krijgen bladeren de mooiste kleuren! Mijn moeder kon daar zo erg van genieten dat het gewoon aanstekelijk was. De blaadjes vallen wel van de bomen, maar dat moet ook, want anders kunnen er in de lente geen nieuwe blaadjes aan de bomen groeien. En de blaadjes die op de grond vallen, zijn voedsel voor planten en helpen dieren om de winter door te komen. Verheug je vast op de sneeuw die straks komt, als het goed is.

 4. Maak plannen

  Als het herfst is, gaat het weer richting oud-en-nieuw. je kunt alvast plannen gaan maken voor het nieuwe jaar, maar wat dacht je van de feestdagen? Bedenk hoe en met wie jij die dagen het liefst zou doorbrengen. Nu is er nog voldoende tijd om dat te regelen, nu kun je er voor zorgen dat je totaal iets anders doet dan de andere jaren. De feestdagen zijn helemaal niet zo geschikt om bij verplichte gelegenheden te zijn, zoals familiebijeenkomsten. Beslis om het dit jaar anders te doen. Voor veel mensen zijn de fesstdagen de moeilijkste dagen van het jaar. Wat kan jij doen om het voor anderen beter te maken? Daarmee help je uiteindelijk ook jezelf.

 5. Geniet overal van

  Elke dag die je meemaakt, komt nooit meer terug. Daarom kun je beter genieten van wat er op je weg komt, ook al is dat niet altijd leuk. Overal zit wel een positieve kant aan, als je maar lang genoeg draait. Ben je alleen? Zoek anderen op die ook alleen zijn of kijk goed rond waar er iets te doen is met de feestdagen. Zit het je tegen en is het ook nog rotweer? Ga iets doen waarbij het niet uitmaakt wat voor weer het is. Doe dat spel op je computer, lees een leuk boek, bekijk een video, ga met je miniatuur vliegtuigjes of autootjes spelen of ga anderen helpen! Geniet van de kleuren en geniet vooral van de dagen dat het mooi weer is, want die zitten er altijd tussen!

Do's

 • Dwing jezelf om vrolijk te zijn
 • Doe leuke dingen
 • Kijk naar de positieve kanten

Don'ts

 • Zwartkijken
 • Depressief worden
 • Denken dat het nooit meer beter wordt

Hoe kom ik een saaie herfstdag door

door Henk Dikker Hupkes op 28-10-2010 19:04
Het is nog niet duidelijk waar die regenjas voor bedoeld is, terwijl die juist heel belangrijk is.
Ga wandelen! Van lopen verbetert je humeur altijd; dat is een gevolg van mentale processen, maar ook van fysiologische (lich. activiteit maakt toffe stofjes aan in hersenen). Van fietsen in de regen word je nat, maar dat valt met lopen altijd mee.
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!