Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress » Hoe kan ik blozen voorkomen
4

Hoe kan ik blozen voorkomen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kan ik blozen voorkomen
Vaak voel je het al opkomen, in het bijzonder op momenten dat het helemaal niet uitkomt: blozen. De één bloost sneller dan de ander. Maar hoe kan dat? En hoe kun je blozen voorkomen? Er helemaal vanaf komen lukt misschien niet, maar er zijn wel verschillende manieren om het blozen in ieder geval sterk te onderdrukken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Positieve instelling
 • Pen
 • Papier
 • Flinke dosis lef

Stappen

 1. Achterhaal wanneer je bloost

  Iedereen bloost wel eens. De één heeft er echter veel meer last van dan de ander. Omdat het onzeker maakt, maar ook omdat het bij de één veel beter zichtbaar is dan bij de ander. Als je van je blozen af wilt komen, is het belangrijk om te achterhalen wanneer je bloost. Houd bijvoorbeeld eens een week lang een dagboek bij en noteer steeds de momenten waarop je bloost. Noteer ook wat volgens jou de aanleiding is.

 2. Vind de oorzaak

  Probeer aan de hand van je dagboek een oorzaak van je blozen te achterhalen. De meeste mensen gaan blozen door stress. De zenuwen worden in dit geval geprikkeld en zorgen ervoor dat de kleine bloedvaten in de huid verder open komen te staan. Dit stimuleert de doorbloeding en zorgt voor de rode vlekken. Waarbij je stress ervaart, kan echter per persoon verschillen. Voorbeelden van oorzaken van het blozen zijn:

  • Houden van een presentatie
  • Ontmoeting met iemand die je niet kent of waarvan je onder de indruk bent
  • Een foutje maken voor een grote groep mensen
  • Onverwachts aangesproken worden
  • In aanraking komen met nieuwe (onbekende) situaties

  Door de verschillende bloosmomenten naast elkaar te zetten, kun je gemene delers vinden; overeenkomsten tussen de verschillende bloosmomenten. Dit kunnen oorzaken zijn van je blozen.

 3. Accepteer dat je bloost

  Het voorkomen van blozen is natuurlijk mooi, maar in de eerste instantie is het belangrijk om te accepteren dat je bloost. Blozen is niet iets om je voor te schamen. Doe je dat wel, dan levert het je alleen maar meer stress op en bloos je steeds meer. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot een bloosangst en het vermijden van situaties waarbij de kans op blozen bestaat.

  Bedenk dat je blozen sowieso altijd voelt, maar dat het lang niet altijd zichtbaar is, dat niet iedereen elk moment van de dag naar je aan het kijken is én dat iedereen wel eens wat blosjes heeft. Probeer onrealistische gedachten ('Ik ga af, ik bloos als een gek!') te vervangen door zelfaanvaardende gedachten ('Ik bloos, nou en. Daar doe ik toch niets aan.') Handig om te weten: mannen vinden vrouwen die blozen vaak aantrekkelijker en blozende mensen worden over het algemeen aardiger gevonden dan mensen die geen spier verrekken.

 4. Vertel anderen dat je bloost

  Het wordt makkelijker je blozen te accepteren, als je vooraf tegen mensen vertelt dat je bloost. Ze houden er dan rekening mee en de kans op reacties is een stuk minder groot. Doe dit wel vooral als het blozen heel duidelijk zichtbaar is. Anders zullen mensen juist weer extra naar je gaan kijken, omdat ze verwachten dat je gaat blozen, maar het zelf niet zien.

 5. Zoek rust in jezelf

  Het is de kunst om situaties die ervoor zorgen dat je gaat blozen, op een rustige manier te doorstaan. Je kunt bijvoorbeeld leren mediteren en een rustmoment inlassen voor je die belangrijke presentatie moet geven. Je kunt ook de huisarts vragen om middelen die de bloeddruk verlagen en het hart wat rustiger doen kloppen. Dit verlaagt je stressniveau en de kans op blozen.

  Laat de rust niet van anderen of situaties afhangen, maar probeer het in jezelf te zoeken of zelf in de hand te houden. Dingen uit de weg gaan is geen oplossing die ook op de lange termijn houdbaar is.

 6. Blijf oefenen

  Blijf doorlopend oefenen met de situaties die ervoor zorgen dat je gaat blozen. Vind je het verschrikkelijk om een presentatie te geven? Volg een cursus en geef je vrijwillig op voor de eerstvolgende presentatieklussen. Zorg steeds voor een goede voorbereiding, zodat je daarover niet extra in de zenuwen hoeft te zitten.

  Door je angst uit de weg te gaan, kan deze alleen maar groter worden. Door hem aan te gaan, kun je overwinnen. En als er geen angst is, is de stress vaak ook weg. Evenals de blosjes.

 7. Laat je opereren

  Zit het blozen je echt zo erg in de weg, dat je het met de bovenstaande tips niet redt? Dan is het ook mogelijk je te laten opereren. Tijdens deze 'bloosoperatie' wordt de sympathicus zenuw geblokkeerd. Dit vermindert het blozen. Aan operaties zijn wel risico's verbonden, dus laat je hierover vooraf goed informeren.

Do's

 • Probeer te ontdekken waarom en wanneer je gaat blozen en oefen in het beter omgaan met die situaties
 • Let ook op je eetpatroon; alcohol en pittig eten kunnen bijvoorbeeld ook blosjes veroorzaken

Don'ts

 • Til niet te zwaar aan blozen. Je eigen reactie bepaalt voor een groot deel ook de reactie van anderen op je blozen. Als jij niet reageert, doet een ander dat ook niet of veel minder
 • Denk niet dat je voor gek staat als je bloost; in veel gevallen valt het niet eens zo erg op

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!