Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress » Hoe leer ik nagelbijten af
3

Hoe leer ik nagelbijten af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leer ik nagelbijten af
Ook neuroten kunnen van het nagelbijten afkomen: het is een kwestie van het anders sturen van je nerveuze energie. Het is alleen lastig om uit de vicieuze cirkel te komen: korte en rafelige nagels wil je verder kapot maken. Maar als ze eenmaal mooi zijn, zul je merken dat je dat zo wilt houden.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Nagelvijl
 • Doorschijnende nagellak
 • Fotocamera

Stappen

 1. Maak foto's van het slagveld

  Het mooie van het stoppen met nagelbijten is dat je de voortgang kunt vastleggen met foto's (jammer dat dit voor stoppen met roken niet gaat, of het zouden longfoto's moeten zijn). Maak op de dag dat je begint foto's van alletwee je handen. Maak in het vervolg elke week nieuwe foto's.

 2. Maak je korte nagels zo mooi mogelijk

  Bewerk je korte nagels met een nagelvijl, totdat zo veel mogelijk oneffenheden weg zijn. Duw na het douchen voorzichtig je nagelriemen terug, zodat je de 'halve maantjes' weer ziet. Je nagels lijken dan langer. Breng dan (voor dames) doorzichtige nagellak op - dit is al een eerste verbetering. Hoe beter je nagels eruit zien, hoe minder je de neiging hebt om ze weer aan te vallen.

 3. Zoek een nieuwe gewoonte

  Ex-rokers gaan meer snoepen, maar wat doen ex-nagelbijters? Dat mag je zelf bedenken, maar kies een onschuldige gewoonte. Steeds als je de neiging voelt om aan een nagel te gaan zitten, kies dan voor de vervangende handeling. Pulk aan je haar, of knars lichtjes met je tanden. Of pak een kauwgum. Zo kun je de nerveuze energie kwijt zonder dat je nagels het slachtoffer worden.

 4. Kies extra beschermde nagels uit

  Kies een nagel, of een paar nagels, uit die extra bescherming nodig hebben: daarop mag je onder geen omstandigheid bijten! Probeer natuurlijk ook van de ander nagels af te blijven. Maar in het geval van zware stress is het toelaatbaar dat je daar even aan zit. Als je maar niet aan de extra beschermde nagels zit! In de loop van de weken voer je het aantal beschermde nagels op. Aan het eind hebben alle nagels die status.

 5. Denk aan de voordelen

  Prent je af en toe de voordelen in. Bedenk hoe mooi lange nagels er uit zien: je handen lijken slanker en langer. Denk aan de dingen die je weer kunt doen met lange nagels: gitaarspelen, deksels openkrijgen, etcetera.

 6. Geniet van het resultaat

  Na een week of drie mag het resultaat van je inspanningen er zijn. Vergelijk de foto's van dag 1 met hoe je nagels er nu uit zien. Zie hoe mooi ze zijn en wees er trots op. Gebruik de aanblik van je mooie nagels als motivatie om door te gaan. Als je voortaan nog de aandrang voelt om op je nagels te bijten, kijk er dan op dat moment naar. Het kijken wordt dan de nieuwe gewoonte, en wat een plezierige!

Do's

 • Vijl je nagels vaak, verwijder vuil onder de pas gegroeide nagels. Houd nagelgereedschap altijd bij de hand

Don'ts

 • Bittere nagellak: nagelbijten is een krachtige en destructieve impuls. De bitterheid maakt het alleen maar extra destructief. Je moet slimmer zijn: kanaliseren die energie, niet blokkeren.

Bron

nagelbijten afleren van kinderen

door Mees op 23-09-2008 10:43
Ik heb onze dochter het nagelbijten afgeleerd door haar eerste een mooie (roze uiteraard) nagellak uit te laten kiezen in de winkel. Vervolgens heb ik alle nagels gelakt. De nagel waar ze aan beet daar haalde ik de lak er weer vanaf. De nagels die lang werden mochten gelakt blijven. Ze was er binnen een week vanaf. (werkt alleen niet als je een zoon hebt....)

-

door Denise op 10-09-2011 18:13
vroeger ging ik ook altijd nagelbijten.
maar toen ik zag dat al mijn vriendinnen mooie lange nagels hadden, wilde ik ze ook.
dus ik ben gestopt.
en nu heb ik mooie lang nagels.
en het helpt echt als je ze goed verzorgd,
want ik vind het nu echt zonde om ze eraf te bijten.
x.