Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress
Stress

3 Hoe overwin ik vliegangst
Hoe overwin ik vliegangst

Door: Erik Weijers

Veel mensen hebben last van vliegangst. Je kunt er echter goed van af komen. Beschouw vliegen gewoon als iets wat je moet leren, net als fietsen. Maar dan een stuk minder gevaarlijk... Bij het overwinnen van je vliegangst kun je professionele begeleiding inschakelen.


Home » Lichaam & geest » Stress

3 Hoe leer ik nagelbijten af
Hoe leer ik nagelbijten af

Door: Erik Weijers

Ook neuroten kunnen van het nagelbijten afkomen: het is een kwestie van het anders sturen van je nerveuze energie. Het is alleen lastig om uit de vicieuze cirkel te komen: korte en rafelige nagels wil je verder kapot maken. Maar als ze eenmaal mooi zijn, zul je merken dat je dat zo wilt houden.


Home » Lichaam & geest » Stress

4 Hoe voorkom ik een burnout

Door: Erik Weijers

Burnout is een gevoel van diepe uitputting en totale weerzin tegen (met name) het werk. Het is meer dan alleen vermoeidheid door te hard werken. Ook ‘stress’ is een te eenvoudig aangewezen schuldige. Volgens psycholoog Carien Karsten, schrijfster van het boek Hart aan het werk – voorkom burnout, hebben mensen met burnout het contact verloren met wat ze doen. Ze hebben te lang niet meer naar hun hart kunnen of willen luisteren. Daardoor is de balans zoek tussen hard werken en de voldoening die daar als het goed is tegenover staat. Bij het voorkomen van burnout gaat het dan ook om meer dan eenvoudigweg minder hard werken. Het is het stapsgewijs inzicht krijgen in jezelf, je leven, wat je eigenlijk wilt en het opnieuw managen van je energie.


Home » Lichaam & geest » Stress

4 Hoe blijf ik kalm bij een conflict
Hoe blijf ik kalm bij een conflict

Door: Renate Boogvrouw

Wanneer je emotioneel reageert dan kan een conflict makkelijk ontaarden in een vervelende ruzie. "Tel tot 10" is een veelgehoord advies, maar dat is slechts één van de tien stappen die je kunt zetten om kalm te blijven en het conflict in een prettige sfeer op te lossen.


Home » Lichaam & geest » Stress

5 Hoe houd ik mijn hoofd koel als het knetterdruk is op het werk
Hoe houd ik mijn hoofd koel als het knetterdruk is op het werk

Door: Petra Megens

Wie heeft het tegenwoordig nou niet knetterdruk? Zoveel te kiezen, zoveel te doen - bliep daar komt een mailtje en o, telefoon! Wat doe je wel, wat doe je niet? Waar moet je beginnen? Als het knetterdruk is, gaan we vooral heel hard werken-werken-werken. Maar dat hoeft niet. Het is zelfs niet goed. Vooral niet voor jou. Ken je het POWER-ritme? Het is het natuurlijke ritme voor gezond werken in deze hyperactieve tijd: Pauzeer, Orden, Werk, Excelleer en Recreëer. Het houdt je hoofd lekker koel.


Home » Lichaam & geest » Stress

Hoe doe ik aan lachtherapie
Hoe doe ik aan lachtherapie

Door: Irene de Vette

Giechelen, brullen, schateren, gieren, huilen, hoe je het ook doet: lachen is heerlijk en zelfs opluchtend. En het is nog gezond voor je ook. Ook al voel je je niet zo vrolijk en heb je niet veel reden tot lachen: toch doen. Want door lachen kun je je een stuk beter gaan voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Doe bijvoorbeeld aan zelftherapie door meer humor in je leven te brengen. Een andere manier is lachmeditatie. Vibodha Barnard geeft lachmeditatieworkshops door het hele land. ‘Door bewust te gaan lachen, kun je in contact komen met die pure levensvreugde zoals onbevangen kinderen die hebben.’


Home » Lichaam & geest » Stress

Hoe voorkom ik een bore-out

Door: Renate Boogvrouw

Bore-out is het omgekeerde van stress of een burnout: geestelijke en lichamelijke klachten door chronische onderbelasting en verveling. Net als bij stress word je ongemotiveerd, chagrijnig, prikkelbaar en emotioneel. Verveel je je op je werk? Neem initiatief en voorkom een bore-out!


Home » Lichaam & geest » Stress

5 Hoe ga ik om met stress op het werk
Hoe ga ik om met stress op het werk

Door: Adine Versluis

Thuis omgaan met stress is al moeilijk genoeg. Dan heb je echter wel de mogelijkheid om te doen en laten wat je wilt. Op het werk is het anders; daar word je regelmatig in bepaalde posities gemanoeuvreerd. Toch is het ook mogelijk om op een gezonde manier om te gaan met stress op je werk. Hier lees je hoe!


Home » Lichaam & geest » Stress

4 Hoe kan ik blozen voorkomen
Hoe kan ik blozen voorkomen

Door: Adine Versluis

Vaak voel je het al opkomen, in het bijzonder op momenten dat het helemaal niet uitkomt: blozen. De één bloost sneller dan de ander. Maar hoe kan dat? En hoe kun je blozen voorkomen? Er helemaal vanaf komen lukt misschien niet, maar er zijn wel verschillende manieren om het blozen in ieder geval sterk te onderdrukken.


Home » Lichaam & geest » Stress

Hoe leer ik beter met emoties om te gaan
Hoe leer ik beter met emoties om te gaan

Door: Marja Postema

Ieder mens is in staat om allerlei gevoelens te ervaren zoals verdriet, angst, boosheid, vreugde, jaloezie, schaamte, hoop en machteloosheid. Maar veel mensen kunnen of willen geen emoties ervaren. In de westerse samenleving wordt dat ook aangemoedigd, doordat de ratio meer aanzien heeft en zaken zo praktisch en logisch mogelijk worden benaderd. Er zijn veel manieren om niet te hoeven voelen.Zo kun je emoties weg rationaliseren of bagatelliseren. Een andere manier om niet te voelen is veel drinken, roken, eten of te hard werken. In mijn boek ‘Emoties wat moet ik ermee?’, bespreek ik zeventien strategieën in het vermijden van emoties en krijg je inzicht waarom emoties zo belangrijk zijn voor je welzijn.


Home » Lichaam & geest » Stress

4 Hoe kan ik ontspannen op het werk

Door: Jolanda Touw

Aandachtig en in een ontspannen houding je taken uitvoeren. Dat leer je met de ontspanningsoefeningen in deze Hoedoe. Heb je last van stijve schouders, hoofdpijn, nekpijn of andere spanningsklachten als je een tijdje gewerkt hebt? Dan ben je waarschijnlijk te gespannen bezig. Meestal komt dit doordat je niet in de goede houding werkt. Ook bij stress op het werk spannen je spieren vaak ongemerkt te hard aan. Wil je van die verkrampte spieren af, dan kun je naar een sauna gaan of je laten masseren. Dat is ontspannend, alleen het helpt maar even. Daarbij kost het tijd en geld. Hoe dan te ontspannen? Een duurzamere oplossing bieden de ontspanningstips in deze Hoedoe. Hierin leer je onnodige spanning loslaten op het moment dat je aan het werk bent. Deze adviezen zijn bovendien gratis en kosten geen extra tijd.


Home » Lichaam & geest » Stress

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!