Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Stress » Hoe overwin ik vliegangst
3

Hoe overwin ik vliegangst

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe overwin ik vliegangst
Veel mensen hebben last van vliegangst. Je kunt er echter goed van af komen. Beschouw vliegen gewoon als iets wat je moet leren, net als fietsen. Maar dan een stuk minder gevaarlijk... Bij het overwinnen van je vliegangst kun je professionele begeleiding inschakelen.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Boek/dvd over vliegangst
 • Software vliegsimulatie
 • Treinkaartje naar Schiphol

Stappen

 1. Schaam je niet

  Angst voor het onbekende is heel normaal, zeker als dat onbekende een vliegend stuk metaal is waarin je zit opgesloten. Beschouw vliegen als iets wat je moet leren door het te doen, net als fietsen of skieën.

 2. Informeer je over de luchtvaart

  Het is bekend dat vliegen veiliger is dan autorijden. Nu is het zaak jezelf daar echt van te overtuigen. Zoek statistieken op over de veiligheid, de strenge regels voor de burgerluchtvaart, en de werking van een vliegtuig. In boeken over vliegangst wordt hier veel aandacht aan besteed.

 3. Weet wat je kan verwachten

  Vraag aan mensen die vaak vliegen welke aparte dingen er gebeuren tijdens een vlucht. En hoe dat komt. Waarom ploppen je oren, hoe voelt turbulentie aan? Welk geluid hoor je in een vliegtuig? Hoe verloopt een landing?

 4. Een voorzichtige kennismaking

  Je hoeft nog niet gelijk een vlucht te boeken, maar probeer nu zo dicht mogelijk de vliegervaring te benaderen. Dit kan in de echte wereld zijn, of in de virtuele wereld. Zo kun je eens bij een vliegveld gaan kijken hoe vliegtuigen opstijgen en landen. Of installeer software voor vliegsimulatie op je pc. Of bekijk een instructie-dvd of informatieve filmpjes over bijvoorbeeld turbulentie (zie beneden).

 5. Je eerste vlucht onder begeleiding

  De eerste keer dat je gaat vliegen, kun je dit eventueel doen onder deskundige begeleiding. Er zijn organisaties die trainingen organiseren tegen vliegangst. Deze worden vaak afgesloten met een vlucht onder begeleiding van de trainer.

 6. Je eerste zelfstandige vlucht

  Herhaal voor jezelf nog eens wat je geleerd en meegemaakt hebt. Besef dat er spannende momenten zullen komen en leer enkele ontspanningsoefeningen aan waarmee je jezelf kunt kalmeren. Praat voordat het vliegtuig opstijgt met de stewardessen over je vliegangst. Zij weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Zorg voor afleiding: leesvoer, een mp3-speler en dergelijke. Niet alleen als afleiding van je vliegangst, maar ook tegen de verveling. Vliegen is namelijk behoorlijk saai...

Do's

 • Vlieg samen met een goede bekende
 • Zoek professionele begeleiding als je vliegangst ernstig is
 • Kies een plaats bij het gangpad: je bent vrijer en hebt beter contact met de steward(ess)

Don'ts

 • Neem geen kalmeringsmiddelen als dit niet in overleg is met je dokter
 • Zorg dat je niet gehaast bent op de dag van je vlucht. Haast versterkt je angstgevoelens.
 • Kijk geen rampenfilms als United 93

Meer uitleg

vliegangst

door Danielle Lorwa op 22-05-2011 15:21
Hallo,

1 juli ga ik op vakantie met het vliegtuig. Mijn gezin wilde graag maar ik liever niet vanwege het vliegtuig dus! Ik vind het een complete ramp, zodra ik erin ga voel ik me opgesloten en heb ik al hele visoenen over wat er kan gaan gebeuren..slapen zoals sommige mensen doen is voor mij erg onbegrijpelijk en ik zit dus 2,5 uur om me heen te kijken en me bezig te houden met de stewards en stewardessen wat ze aan het doen zijn want tja misschien lopen ze wat nu wat sneller omdat er wat staat te gebeuren..de tips heb ik gelezen en niet naar rampenfilms kijken doe ik dus juist maar dat is niet goed. Medicijnen neem ik niet in want ik wil niet slaperig zijn als er wat mocht gebeuren. Voordat ik een zoontje had had ik nooit ergens last van maar nu voel ik de angst al als ik naar een vliegtuig kijk! Heeft u nog verder tips?

Groetjes
Danielle
Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!