Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Sociale vaardigheden » Hoe creëer ik charisma
5

Hoe creëer ik charisma

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Charisma, de ‘X’-factor, of hoe je het ook wilt noemen: als je dit ‘hebt’, krijg je dingen sneller gedaan bij mensen. Is charisma aangeboren en heb je gewoon pech als je het niet hebt? Volgens Amerikaanse onderzoekers Anders Ericsson en Michael Prietula niet: ‘Charisma is gewoon een vaardigheid’. Een vaardigheid die jij ook onder de knie kunt krijgen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Spiegel
 • Pen en papier
 • Zelfinzicht
 • Empathie
 • Incasseringsvermogen
 • Iemand die je feedback wil geven

Stappen

 1. Observeer charismatische mensen

  ‘Charisma’ lijkt ongrijpbaar, maar dat is het niet helemaal. Er zijn dingen die charismatische mensen met elkaar gemeen hebben: ze stralen ‘iets’ uit, ze geven de ander een prettig gevoel en je krijgt als vanzelf de wens om bij charismatische mensen in de buurt te zijn. Observeer daarom het gedrag van charismatische mensen. Kijk of je kunt bepalen welke zaken in lichaamstaal, houding of woorden jou opvallen en aantrekken. Als je je bewust bent van die punten, dan zul je hier automatisch rekening mee houden in je eigen gedrag.

 2. Wees blij met jezelf

  Als je verlegen en onzeker uit de hoek komt, dan zul je over het algemeen niet als charismatisch bestempeld worden. Charismatisch zijn is niet perse extravert, maar er is wel een zekere mate van zelfvertrouwen voor nodig. Straal uit dat je, zonder arrogant te willen zijn, blij bent met jezelf. Als je dit moeilijk vindt, zet dan voor jezelf een aantal sterke punten op een rijtje: met welke dingen ben je nu echt blij? Denk aan bijvoorbeeld je ogen, maar ook je vriendelijke karakter of het feit dat je al in één keer je rijbewijs hebt gehaald. Richt je in de eerste instantie op die successen die je zelf behaald hebt. Je zult zien dat het je dan steeds makkelijker afgaat om eventuele zwakkere punten wat te relativeren. En dit heeft een positieve uitwerking op je uitstraling!

 3. Denk positief

  Een pessimist is zelden charismatisch. Een positieve instelling is daarom onontbeerlijk voor een charismatische uitstraling. Probeer altijd te zoeken naar positieve punten, geniet van kleine dingen en streef ernaar zoveel mogelijk met je passies bezig te zijn. Zo wordt je zelf een stuk gelukkiger en vinden mensen het prettig om bij jou in de buurt te zijn.

 4. Ontwikkel je eigen stijl

  Als je je anders voordoet dan je bent, dan is het moeilijk om altijd overtuigend uit de hoek te komen. Als je dicht bij jezelf bent, is het veel makkelijker om een vlotte babbel te maken, enthousiast te vertellen of oprecht geïnteresseerd te luisteren. Ontwikkel daarom je eigen stijl en houd je daaraan. Als je geen volger bent, dan willen mensen jou graag volgen!

 5. Gebruik je lichaamstaal

  Versterk je charismatische uitstraling met de juiste lichaamstaal. Pak de spiegel en bekijk jezelf eens goed: wat doe je, hoe beweeg je, hoe zit je? Al die bewegingen die voor jou zo normaal zijn, kunnen een bepaalde indruk achterlaten. Als je wilt je lichaamstaal je charismatische uitstraling versterkt, probeer je lichaamstaal dan te richten op de ander. Dit kun je doen door bewegingen te spiegelen (niet te opvallend!) en je lichaam naar de ander toe te draaien. Houd je armen niet voor je buik en vermijd een ongeïnteresseerde houding. Als je op je werk een presentatie moet geven, houd dan je schouders naar achteren, borst naar voren en loop tijdens de presentatie gerust heen en weer. Zo lijk je op je gemak en is het makkelijker de aandacht van je publiek vast te houden. Zorg wel voor afwisseling; je voordracht moet charismatisch zijn, niet saai!

 6. Leef je in in anderen

  Verplaats je in een ander, probeer in te schatten wat de ander wil of verwacht en houd daar vervolgens rekening mee. Mensen zijn vaak zoveel met zichzelf bezig, dat het verfrissend kan zijn om met iemand te spreken die daadwerkelijk interesse heeft in hen, in plaats van in zichzelf. Bovendien voelen mensen zich vaak gevleid en wordt je daarom zelf ook goed ontvangen. Verkoop jezelf door te zijn wat iemand op dat moment nodig hebt.

 7. Oefen

  Om charisma te ontwikkelen moet je oefenen. Blijf je daarom bewust van je houding, van wat je doet en waarom je dat doet. Dit nadenken bij wat je met je lichaam uitstraalt kan in het begin geforceerd lijken, maar je zult snel wennen aan je nieuwe houding, waardoor je zelfverzekerd en charismatisch voor de dag komt.

 8. Vraag regelmatig om feedback

  Je kunt zo lang als je wilt in de spiegel kijken, maar jij zult nooit zien wat een ander ziet. Wees daarom niet bang om om feedback te vragen. Vraag hoe je overkomt en wat je uitstraalt. Stel je vragen wel aan iemand die ook kritiek durft te leveren, daar leer je juist van! Schiet daarom niet direct in de verdediging, maar let eens op de punten die door de ander genoemd worden. Zo word je je bewust van je onbewuste gedrag en kun je jezelf nog verder ontwikkelen!

Do's

 • Let op je lichaamstaal
 • Vraag om feedback
 • Durf kritisch naar jezelf te kijken
 • Denk positief

Don'ts

 • Verlies jezelf niet uit het oog: je zult nooit charismatisch worden als je jezelf niet bent
 • Spiegel bewegingen en houdingen niet te opvallend, dit leidt eerder tot irritatie dan tot waardering!
 • Denk niet dat je nooit charismatisch zult worden

Bron

Artikel ‘Zo krijg je meer charisma’ door A. Pek in Psychologie Magazine, juli 2008 en boek ‘De weg naar charisma’ door Peter Vos en Constance Cranendonk, Elmar, 1999.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!