Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen
Het verhogen van je zelfvertrouwen doe je niet door middel van een trucje. Blijvende verandering creëer je alleen door te werken aan je authentieke zelf, jouw unieke persoonlijkheid. Houd er rekening mee dat zelfvertrouwen, net als alle andere eigenschappen, werkt als een soort spier: alleen door oefening maak je het sterk. Dus je moet aan de slag, maar wel zodanig dat je ook trouw blijft aan jezelf. Voordat je zelfvertrouwen kunt tonen aan de buitenwereld, moet je het eerst zelf ervaren en voelen. Onderstaande tips stellen je in staat om je zelfvertrouwen te verhogen.

Hoedoe door: Frank de Moei

Bekijk het profiel van Frank de Moei
Aantal Hoedoes: 4


Benodigdheden

 • Zelfacceptatie
 • Doorzettingsvermogen

Stappen

 1. Accepteer wie je bent

  Je bent niet de beste, noch de slechtste. Niet de slimste, noch de domste. Niet de oudste, noch de jongste. Niet de knapste, noch de lelijkste. Net zoals de meesten van ons. Op je eigen manier ben je uniek en heb je kwaliteiten in een verhouding die niemand anders zo heeft. Je hoeft dus ook niet fundamenteel te veranderen. Net als wij allemaal faal je soms of doe je iets niet goed. Maar je bevindt je in goed gezelschap: namelijk iedereen op deze planeet. We maken allemaal fouten, dat hoort er nu eenmaal bij. Je hoeft geen Nobelprijs of een Olympische medaille te winnen. Kortom, zoals je bent, ben je prima. Jezelf oké vinden is een geweldige manier om je zelfvertrouwen te verhogen.

 2. Wees niet te kritisch naar jezelf

  Als je loslaat dat je altijd alles perfect moet doen of zelf perfect moet zijn, schakel je jouw interne kritiek uit op het moment dat het niet perfect blijkt te lopen. Deze zelfkritiek ondermijnt je zelfvertrouwen. Perfectionisme verlamt altijd.

  Natuurlijk heeft iedereen een intern stemmetje dat hem of haar waarschuwt en suggesties geeft. Maar dat is wat anders dan een dictator die je continue klein houdt en zegt dat je nooit goed genoeg bent. Pak deze kleine dictator op en gooi hem uit je gedachten! En huur iemand in die beter voor je zorgt, die je complimenten geeft en je regelmatig laat zien wat je wel goed doet. Wees wat aardiger voor jezelf. Je bent het waard!

 3. Vertrouw op je gevoel

  Je gevoel is de verbinding met je diepste zelf. Dus de echte jij, zonder alle extra lagen die je in de loop der jaren hebt opgebouwd door negatieve ervaringen, angsten, de maatschappij, gebroken relaties, enzovoort. Je pure zelf. Dit zelf weet heel goed wat je wilt en wie je bent. En dit houdt geen rekening met die angsten, die je anders zo belemmeren.

  In contact komen met je gevoel betekent dan ook dat je je interne kompas niet uit handen geeft, maar zelf bepaalt waar je naartoe wilt. Luisteren naar je gevoel doe je door jezelf vragen te stellen als: ‘Wat wil ik nu echt?’ ‘Welke beslissing voelt het beste?’ Het antwoord is afkomstig uit je diepere zelf en zal je nooit teleurstellen. Door te luisteren naar je gevoel en dat ook te volgen, leer je te vertrouwen op jezelf en ontwikkel je dus zelfvertrouwen!

 4. Blijf trouw aan jezelf

  Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. Zoals iemand ooit zei: ‘Ik kan maar één ding heel erg goed en dat is mezelf zijn.’ Dus blijf jezelf en houd rekening met wie jij bent en wat jij wilt. Je wilt toch je eigen leven leiden, niet het leven van iemand anders? Maak dan ook de keuzes die voor jou de beste zijn. De beslissingen die jou verder helpen en waar jij je goed bij voelt. Dat betekent dat je soms nee moet zeggen en dat je anderen daardoor teleurstelt. Maar als je iedereen tevreden wilt houden, zijn de anderen allemaal tevreden en wie niet? Precies, jij! Dus blijf trouw aan jezelf.

  Hoe positiever je bent over jezelf, hoe meer je luistert je gevoel, hoe meer je jezelf accepteert en hoe trouwer blijft je aan je eigen wensen en gevoelens, hoe groter je zelfvertrouwen wordt.
  Zelfvertrouwen is niet iets magisch: iedereen kan het ontwikkelen en iedereen verdient het. Ook jij.

Do's

 • Accepteer jezelf zoals je bent
 • Maak het jezelf niet te moeilijk
 • Vertrouw op je gevoel
 • Blijf trouw aan jezelf

Don'ts

 • Vergelijken met anderen
 • Vergelijken met een ideaalbeeld
 • Te kritisch zijn naar jezelf

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!