Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Persoonlijke ontwikkeling » Hoe ga ik beter om met fouten

Hoe ga ik beter om met fouten

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe ga ik beter om met fouten
Vind je het fijn om ergens heel goed in te zijn en dingen slim aan te pakken? Daar is natuurlijk niets mis mee! Maar wat als er iets fout gaat? Schaam jij je voor je fouten? Pieker je over dingen die niet goed zijn gegaan? Hoe je reageert op fouten hangt af van je overtuigingen. Met onderstaande techniek kun je jouw overtuiging onder de loep nemen en - als je durft - transformeren. De techniek is ontleend aan de A-B-C-methode van Albert Ellis en wordt ook door psychologen toegepast.

Hoedoe door: Noor

Bekijk het profiel van Noor
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Lef
 • Pen & papier (of tekstverwerker)

Stappen

 1. Beschrijf een situatie

  Neem een situatie in gedachten waarin een fout een rol speelde. Beschrijf de situatie zo neutraal mogelijk. Waar was je mee bezig? Wat gebeurde er? Bijvoorbeeld: ik maakte een inschatting van hoe lang ik ergens mee bezig zou zijn, die achteraf niet haalbaar bleek, waardoor ik de deadline niet haalde. 

 2. Beschrijf wat je voelde

  Wat voelde je toen dat gebeurde / gebeurd was? Hoe reageerde je? Voorbeelden: ik voelde me verlamd, ik werd rood, ik werd woest, ik wilde verdwijnen, ik kon niet meer slapen. Gebruik je eigen woorden om dit gevoel en je reactie te beschrijven.

 3. Beschrijf je gedachten

  Welke gedachten gingen er door je hoofd? Wat zei je tegen jezelf in / na die situatie? En als je dat hebt opgeschreven: wat vind je nu van die gedachten die je toen had? Je gedachten hangen samen met de overtuigingen die je hebt.

 4. Bekijk het van een andere kant

  Nu je hebt opgeschreven wat er gebeurde, hoe je reageerde en wat je gedachten waren kun je kijken met welke 'frisse' gedachten je de oude kunt vervangen. Bedenk gedachten die jouw stemming positief beïnvloeden. Durf te overdrijven en beschrijf alles wat positief is aan de fout. Wat heb je ervan geleerd? Welke ervaring ben je rijker? Hoe pak je het de volgende keer aan?

  Heb je nu het gevoel dat je jezelf voor de gek houdt? Dan ben je op een hardnekkige overtuiging gestuit. Realiseer je dat jouw overtuigingen een keuze zijn. Durf ze in twijfel te trekken!

  Tot slot twee bemoedigende quotes:

  “Success is stumbling from failure to failure with no loss of enthusiasm." - Winston Churchil

  "The person who doesn't make mistakes is unlikely to make anything" - in 'It's Not How Good You Are It's How Good You Want To Be' - Paul Arden

   

Do's

 • Je 'fout' zien als een kans
 • Je 'fout' accepteren

Don'ts

 • De waarom-vraag blijven stellen zonder hem te beantwoorden
 • Jezelf neerhalen

Meer uitleg