Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Sociale vaardigheden » Hoe leer ik nee zeggen

Hoe leer ik nee zeggen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
De eerste en de makkelijkste stap op weg naar assertief gedrag, is nee leren zeggen. Toch is dat voor veel sub-assertieve mensen moeilijk. In dit artikel leer je hoe je nee kunt leren zeggen.

Hoedoe door: Robert Haringsma

Bekijk het profiel van Robert Haringsma
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

 • Doorzettingsvermogen
 • Wil om te veranderen

Stappen

 1. Zeg gewoon 'Nee!'

  Sub-assertieve mensen vinden het moeilijk om gewoon nee te zeggen. Ze denken dat nee zeggen alleen niet voldoende is. Dit omdat ze het gevoel hebben dat ze ook een reden moeten geven. In bijna alle situaties is dat echter niet nodig. Meestal kun je nee zeggen zonder een reden. Als een straatverkoper je staande houdt, geeft het bijvoorbeeld niets als je alleen 'nee' zegt of 'geen interesse'. En ook tegen vrienden en kennissen volstaat het om simpelweg 'nee' te zeggen. Hooguit kun je er nog aan toevoegen: 'ik heb daar nu geen zin'.

  Excuses verzinnen is in het bijzonder een heel slecht idee. 'Nee ik wil niet, want ik voel me niet lekker.' of 'Nee ik kan niet want mijn cavia is overleden.' Hiermee wring je je onnodig in bochten en je leert niet om je eigen mening serieus te nemen.

 2. Wees niet bang voor de gevolgen

  Als jij worstelt met je assertiviteit, zul je nu waarschijnlijk denken: 'Wat zullen mensen wel niet van me denken als ik alleen maar nee zeg?' Ook dit is een bekende gedachte van mensen die sub-assertief zijn. Ze zijn overdreven bang dat ze de ander kwetsen en dat ze zo een ruzie ontlokken. Echter, meestal zal de ander zich gemakkelijk schikken. Nee is immers nee.

  En als diegene dat niet doet? Stel dat je buurman je vraagt of hij jullie grasmaaier kan lenen.  Jij antwoord 'nee' op zijn vraag, omdat hij vaak niet voorzichtig is met zijn spullen. Als hij vraagt 'waarom niet?' antwoord jij: 'Wij lenen onze apparatuur liever niet uit.' (een variant op 'daarom niet'.) Je buurman is duidelijk boos en laat dit duidelijk merken, al spreekt hij het niet met zoveel woorden uit. Dit is voor veel mensen een regelrechte nachtmerrie.

  Maar wiens probleem is dit nu precies? Kan jouw buurman dan verwachten dat hij jouw spullen altijd zomaar kan lenen? Is het niet eerder zo dat jij kan doen wat jij wilt met jouw grasmaaier? Natuurlijk staat het je buurman vrij om boos te worden, maar dat is niet het gevolg van jouw gedrag. Assertief gedrag van zijn kant, houdt in dat hij jouw mening ook respecteert. Vragen staat vrij, maar nee zeggen ook.

 3. Blijf oefenen

  Uiteindelijk kun je alleen nee leren zeggen door er mee te oefenen. Probeer het eerst eens uit bij vrienden en kennissen en ga dan langzaam hogerop door het ook eens tegen je baas te zeggen of tegen iemand anders waar je tegenop kijkt. Zo zul je zien dat het steeds makkelijker wordt.

  Als je er over een maand nog steeds moeite mee hebt om nee te zeggen, is het tijd om meer actie te ondernemen. Je zou dank bijvoorbeeld een cursus kunnen volgen, of je verder kunnen verdiepen in waarom je zo'n moeite hebt met 'nee' zeggen. Waarschijnlijk zul je dan nog een aantal keer over je grenzen heen moeten, maar het resultaat is het wel waard!

Do's

 • Gewoon nee zeggen
 • Experimenteren met dit gedrag

Don'ts

 • Excuses maken
 • Bang zijn voor de gevolgen

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!