Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe ga ik om met sociale angst

Hoe ga ik om met sociale angst

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 50 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Het idee hebben niet goed genoeg te zijn, bang zijn om bekeken te worden, bang zijn om voor gek te staan: sociale angst kan je behoorlijk beperken. In veel gevallen ontstaat sociale angst al tijdens de puberteit. Sommige mensen blijven hier hun leven lang mee rondlopen. Dat hoeft echter niet; het is mogelijk om van je sociale angst af te komen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Hulp, van familie, vrienden, of professionals
  • De wil om te veranderen
  • Pen en papier
  • Geduld

Stappen

  1. Besef dat je een probleem hebt

    Erkenning is de eerste stap: wees je er van bewust dat je een probleem hebt. Hoewel het misschien voor jou zo lijkt, is het niet normaal dat je continu bang bent om door anderen be- of veroordeeld te worden, of om af te gaan. Als je hier zelfs van gaat zweten, trillen, blozen of misselijk van wordt, dan lijkt het er sterk op dat je sociale angst hebt. Realiseer je dat dit een probleem is, maar ook dat je er iets aan kunt doen.

  2. Verlang naar verandering

    Veel mensen met sociale angst zijn niet helemaal blij met hun angst, maar kunnen zich er ook wel veilig in voelen. Ze voelen niet zo de behoefte om hun probleem op te lossen, dat is veel te eng. Als je er zo in staat, is de kans dat je je sociale angst oplost erg klein. Je zult over je eigen grenzen heen moeten gaan en daarvoor is wel een wil om te veranderen nodig. Dat verlangen naar verandering kan je juist door die moeilijkste periodes heen loodsen.

  3. Onderzoek de oorzaak van je angst

    Angst komt ergens vandaan. In heel veel gevallen is de oorzaak echt aan te wijzen. Iemand die bijvoorbeeld een keer gebeten is door een hond, kan hier een enorme angst voor honden aan overhouden. Hetzelfde geldt voor sociale situaties: als je vroeger gepest bent of een angstaanjagende, vernederende of gênante situatie hebt meegemaakt, kan dit de oorzaak zijn van je probleem.

    Als er direct iets bij je opkomt, dan is de kans groot dat dat de oorzaak is. Als je er echt hard over na moet denken, dan zou het kunnen dat je de oorzaak dieper hebt weggestopt. Ook kan het zijn dat je angst een erfelijke achtergrond heeft. Met professionele hulp kun je er dan alsnog achter komen wat mogelijk jouw sociale angst veroorzaakt (heeft).

    Dit is een moeilijke stap en ook één die behoorlijk wat tijd en inspanning kan vragen. Toch is het een heel belangrijke: zonder oorzaak is het moeilijk om een blijvende oplossing te vinden. Neem er dus echt de tijd voor en zet door, ook als het even moeilijk wordt!

  4. Sta stil bij de gevolgen van je angst

    De sociale angst speelt natuurlijk een rol in je leven. Maar sta er eens goed bij stil wat voor rol dit is. Schrijf voor jezelf eens op welke dingen je laat, vanwege je angst. Wat dat voor jezelf betekent en hoe je daar de levens van anderen mee beïnvloedt. Het gaat niet om het wijzen met de vinger, of het krijgen van een schuldgevoel, maar om een duidelijk beeld van de omvang van de plek die sociale angst in je leven inneemt. Dit kan je nog extra motiveren om er echt mee aan de slag te gaan.

  5. Bedenk kleine stapjes

    Bedenk nu eens, aan de hand van de lijst die je net gemaakt hebt, wat kleine stapjes in de goede richting zouden kunnen zijn. Als je doodsbang bent voor drukke winkels, dan is een uitje tijdens koopavond natuurlijk geen goed idee. Een bezoekje aan de plaatselijke groenteboer op dinsdagochtend zou wél een optie kunnen zijn. Maak een lijst met kleine stapjes en markeer eventueel de stapjes waartoe je direct al bereid zou zijn en de stapjes waar je op dit moment nog niet klaar voor bent. Zo kun je voor jezelf een onderscheid maken.

  6. Zoek steun

    Naast professionele steun, kun je waarschijnlijk ook wel wat steun gebruiken van mensen die je begrijpen. In je omgeving vind je dit misschien niet. Gelukkig zijn er verschillende verenigingen en organisaties waar mensen met sociale angsten samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

    Bekijk de websites eens, neem contact op of schrijf je in. Je zult merken dat het helpt om over je probleem te praten. Zeker als het met mensen is die begrijpen wat je bedoelt.

  7. Schakel professionele hulp in

    Als je het idee hebt dat je angst zelf te overwinnen is, kun je deze stap overslaan. Als je liever wat hulp hebt en niet het risico wilt lopen dat je een enorme terugval door gaat maken, dan is het een goed idee om op dit punt professionele hulp in te schakelen. De volgende stap is namelijk de behandeling. Gewoonlijk gebeurt dit door middel van een combinatie van gedragstherapie en medicijnen. Het precieze behandelplan hangt echter af van je specifieke situatie.

    Bij gedragstherapie kun je in ieder geval denken aan:

    • Het ombuigen van je gedachten, naar wat meer realistische gedachten
    • Sociale vaardigheidstrainingen
    • Ademhalingstechnieken
    • Op een veilige manier geconfronteerd worden met je angsten.

     Zoek een professional die ervaren en kundig is én waar het mee klikt. Leg je bevindingen tot nu toe voor en vraag om een behandelplan. Bespreek een tijdschema en ga daarmee aan de slag!

Do's

  • Vier je overwinningen. Al gaat het maar om kleine stapjes; elke overwinning is er één
  • Zoek steun bij familie en vrienden, maar ook bij mensen die hetzelfde meemaken. Zo zorg je voor een goede balans tussen begrepen worden en gestimuleerd worden om dingen anders aan te pakken

Don'ts

  • Probeer niet te snel te veranderen; er is een reden dat je last hebt van sociale angst. Zolang je die reden niet achterhaald hebt, is het moeilijk om blijvende veranderingen te realiseren
  • Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen. Dit is gebruikelijker dan je denkt en daarnaast: wil je de rest van je leven op deze manier doorbrengen, of zou je toch liever wél alles kunnen doen wat je wilt?

Bron

Gezondheidsplein over sociale angst

Meer uitleg