Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Vogels » Hoe help ik vogels de winter door

Hoe help ik vogels de winter door

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 100 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Niet alle vogels zoeken in de winter hun heil in warmere landen. Sommige vogeltjes blijven in Nederland en merken dat het best lastig is om genoeg eten te vinden. Wij kunnen die vogels de winter door helpen, door ze een beetje extra te voeden. Maar wat kun je het beste doen en wat kun je beter laten?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Draad
 • Naald
 • Doppinda's
 • Vet
 • Vogelzaden
 • Schaaltje
 • Pannetje
 • Water
 • Voedertafel
 • Nestkastje

Stappen

 1. Koop of maak een voerhuisje

  Of het nu een plankje op een stok is of een heuse 'voervilla': voor vogels maakt het niet uit, zolang deze maar gevuld is. Als je het huisje zelf maakt, zorg er dan voor dat de bijbehorende paal minimaal anderhalve meter boven de grond uitsteekt. Kies de plek met zorg uit: niet te dicht bij muren, bomen of hekken, zodat katten echt niet in de buurt kunnen komen. Leg hier dagelijks wat etensrestjes op, bijvoorbeeld stukjes brood of bijvoorbeeld klokhuizen of stukjes van appels.

  Hebben de vogels het eten na een dag niet op? Haal het dan weg, anders bederft het en daar kunnen de vogels ziek van worden.

 2. Hang pindaslingers op

  Het maken van een pindaslinger is hét ultieme voorbeeld van het nuttige met het aangename combineren. Vogels zijn dol op pinda's en het is ontzettend gezellig en/of rustgevend om de slingers te maken. Haal een zak met doppinda's - vaak verkrijgbaar in de supermarkt - en rijg de pinda's met behulp van een grote naald en een stevig draad aan elkaar. Haal de naald steeds alleen door de dop heen, zodat de vogels de pinda's er makkelijk uit kunnen pikken.

  Hang de slinger bijvoorbeeld tussen twee bomen in. Let er weer op dat de vogels rustig kunnen eten, zonder gestoord te worden door roofdieren.

 3. Maak zelf zaadbollen

  Vogels zijn ook dol op zaadjes. Een zelfgemaakte zaadbol van krenten, zonnebloempitten en zangzaad is een echte traktatie. Hiervoor heb je alleen wat zaden (andere vogelzaden zijn natuurlijk ook geschikt), vet, een schaaltje, een katoenen draad en een pan nodig. Laat het vet smelten in de pan. Vermeng het vet met de zaden en giet dit in een schaaltje. Leg er een katoenen draad in en laat het vet stollen. Zodra het gestold is, kun je het schaaltje met een beetje warm water opwarmen, zodat je de bol er aan het touwtje uit kunt trekken. Ophangen en klaar!

  Tip: als je tijdens het stolproces een klein beetje blijft roeren, blijven de zaden goed verdeeld door de bol. Dit ziet er direct veel professioneler uit!

 4. Zorg voor water

  Vogels moeten natuurlijk ook drinken. Als het sneeuwt, kunnen ze zichzelf wel helpen, maar als het alleen vriest, dan is dat een stuk moeilijker. Je kunt helpen door dagelijks wat water klaar te zetten, eventueel met een beetje speciale druivensuiker zodat het minder snel bevriest. Zorg er wel voor dat de vogels geen bad kunnen nemen in het water, want dan is de kans groot dat ze longontsteking oplopen!

 5. Houd je tuin niet té schoon

  Na de herfst kun je in de verleiding komen om je tuin nog even flink aan te harken en zo winterklaar te maken. Doe dit liever niet, maar laat bladeren zoveel mogelijk liggen. Die worden namelijk weer gegeten door allerlei insecten, die vervolgens weer opgepikt kunnen worden door de vogels. Als je je tuin wel een beetje netjes wilt houden, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de bladeren zoveel mogelijk onder de heg of onder struikjes te laten liggen. Dat zijn ook voor insecten de prettigste plekjes. Bovendien vormen dat ook prima schuilplaatsen voor egels.

 6. Hang nestkastjes op

  Tijdens strenge winters is het prettig als vogels ergens een vast, warm plekje hebben. Je kunt ze hierbij helpen door nestkastjes op te hangen. Zorg er altijd voor dat de opening van het kastje richting het zuid-zuidoosten ligt en dat de 'aanvliegroute' helemaal vrij is. Let er ook op dat het plekje rustig is en hoog genoeg (anderhalf tot drie meter hoog).

Do's

 • Hang je creaties op een beschut plekje, waar je zelf wel zicht op hebt. Dan kunnen de vogeltjes rustig eten en kun jij genieten van je uitzicht
 • Organiseer met je kinderen een gezellig dagje bollen maken. Leg direct een voorraadje aan, zodat je bijvoorbeeld de hele winter vooruit kunt
 • Voer zoveel mogelijk 's morgens: 's nachts eten vogels niet, waardoor ze juist in de morgen veel trek hebben

Don'ts

 • Leg/hang het voedsel niet te laag; de kans is dan groot dat vogels tijdens het eten worden overvallen door een hongerige kat

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!