Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Vogels » Hoe weer ik meeuwen van mijn dak
3

Hoe weer ik meeuwen van mijn dak

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe weer ik meeuwen van mijn dak
Meeuwen zijn allang niet meer alleen op het strand te vinden. Ze nestelen graag in de stad, het liefst op platte daken. Een vuilcontainer of visboer in de buurt vinden ze prettig, maar is geen vereiste. Ze veroorzaken veel overlast: niet alleen laten ze hun uitwerpselen gewoon overal vallen, ze krijsen ook dag en nacht tegen elkaar. En hoewel meeuwen tot de meest hardnekkige vogels behoren, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze van je dak te weren.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Scherp oog voor afval
 • Voorraad vuilniszakken
 • Geduld
 • Toegang tot je dak (desnoods met een ladder)
 • Metalen pinnen
 • Netten

Stappen

 1. Zorg dat je toegang hebt tot je dak

  Meeuwen houden erg van hun eigen gezelschap, maar zijn niet echt gesteld op jouw aanwezigheid. Zorg er daarom voor dat je toegang hebt tot je dak. Pak desnoods een ladder om regelmatig even op je dak rond te lopen, of tenminste je gezicht te laten zien. Meeuwen zullen dit ervaren als erg storend en kiezen dan liever een ander dak uit.

 2. Maak je dak regelmatig schoon

  Meeuwen zijn gevoelig voor afval. Gewoon afval (denk aan blikjes, zakjes, enzovoorts) maakt ze nieuwsgierig en natuurlijk afval (denk aan bladeren, takjes, enzovoorts) kunnen ze gebruiken om hun nest te bouwen. Maak daarom regelmatig je dak schoon. Dit kun je doen met een bezem of handveger en een vuilniszak. Veeg het afval niet op de grond; de meeuwen kunnen het dan gemakkelijk weer mee naar boven nemen!

 3. Laat strategisch pinnen of netten plaatsen

  Meeuwen zitten het liefst op een glad oppervlak. Onderbrekingen worden als storend gezien. Daarom kun je op strategische plaatsen - bijvoorbeeld op de rand van je dak en op plaatsen waar de meeuwen het liefst zitten - pinnen of netten laten plaatsen. Laat dit wel door een expert doen: meeuwen zijn beschermde vogels en je kunt dus niet zomaar alles doen om ze weg te houden!

  Plekken die je extra in de gaten moet houden zijn platte daken, dakramen, achter schoorstenen en tegen dakramen.

 4. Beperk het aantal rust- en slaapplekken

  Als meeuwen uitrusten of slapen is de kans groot dat ze uitwerpselen achterlaten. Door het aantal rust- en slaapplekken te verkleinen - door de vorige stap uit te voeren, maar ook door bijvoorbeeld kabels of draden over deze plekken te spannen - verklein je de kans op meeuwenpoep op je dak. Als je merkt dat je per ongeluk een aantal geliefde plekjes hebt overgeslagen, dan is een touwtje snel gespannen!

 5. Voer de meeuwen niet

  Hoe leuk ze af en toe ook kunnen lijken: als je meeuwen eenmaal 'binnenhaalt' kom je er niet meer vanaf. Niet doen dus, ook niet onbewust. Voer ze niet, haal desnoods je voedertafel voor andere vogeltjes binnen en zorg ervoor dat je de kruimels van je tafellaken niet op je balkon of stoep gooit. Voor de meeuwen is het dan namelijk maar een kleine stap om die heerlijke etenswaren mee te nemen naar het dak, om ze vervolgens daar op te peuzelen.

 6. Neem je maatregelen al voor het broedseizoen

  Al deze maatregelen hebben geen enkele zin als je ze uitvoert na het broedseizoen. Voor het broedseizoen gaan meeuwen namelijk al rondkijken naar een mooie plek. Als ze vervolgens jouw dak hebben uitgekozen, dan is er bijna geen houden meer aan. Als ze jouw dak overslaan, dan heb je volgend jaar ook weer een zorg minder, want meeuwen keren het liefst terug naar succesvolle broedplekken.

 7. Vraag hulp

  Als je het idee hebt dat niets helpt of je bent niet in staat om alle maatregelen zelf te nemen, dan kun je altijd om hulp vragen bij de gemeente. De meeste gemeenten erkennen het probleem van meeuwenoverlast en hebben hier plannen of maatregelen voor. Als de gemeente niet in staat is te helpen, dan kun je ook contact opnemen met bedrijven die gespecialiseerd zijn in meeuwenoverlast. Hen kun je vinden via de overkoepelende organisatie Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven.

Do's

 • Laat merken dat de meeuwen niet de enigen zijn die op het dak komen; ze houden er niet van gestoord te worden en zoeken dan liever een ander plekje
 • Laat eventuele netten en pinnen alleen plaatsen door iemand die er verstand van heeft. Het is bedoeld als preventief middel, niet als potentieel moordwapen
 • Houd je maatregelen minimaal een maand vol, zodat de meeuwen het opgeven

Don'ts

 • Ga niet zomaar een meeuw te lijf; de dieren zijn behoorlijk agressief en kunnen - zeker als ze hun jongen willen beschermen - gevaarlijk zijn
 • Probeer de meeuwen niet te verwonden of hun eieren te breken; het zijn en blijven beschermde dieren

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!