Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe maak ik een dierenhotel
4

Hoe maak ik een dierenhotel

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een dierenhotel
Vogels in Nederland hebben een luxe leventje. Aan menig boom of schuur in de Hollandse tuinen hangen huisjes waar ze kunnen eten, wassen of een nestje kunnen bouwen. Ben jij een echte dierenvriend, dan zorg je er ook voor dat de egels, muizen, kikkers, hommels en andere beesten een eigen plekje krijgen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Takken
 • Bouwafval
 • Stenen met gaatjes
 • Houtblokken
 • Stevige planken in de vorm van je hotel
 • Eventueel: houten paal

Stappen

 1. Begin met de egelburcht

  In onze opgeruimde tuintjes is het voor egels lastig om een geschikte plek te vinden waar ze kunnen schuilen of hun winterslaap kunnen houden. Gelukkig stellen de prikkelige beestjes geen hoge eisen aan hun verblijf. Als het maar beschut en donker is.

  Trek een (denkbeeldige) cirkel in de hoek van de tuin. Dit wordt de basis van je dierenhotel. De eerste laag, de onderverdieping, bestaat uit bouwafval en takjes die je kriskras door elkaar kan leggen. Niet alleen egels, maar ook kikkers en spitsmuizen zullen het hier naar hun zin hebben.

 2. Dek de verdieping af met een stevige plank

  Om te voorkomen dat je dierenhotel bij de kleinste windvlaag al instort, dek je elke laag af met een stevige plank. Je kunt ook extra stevigheid krijgen door in het midden van het ‘hotel’ een houten paal te plaatsen. De verdiepingen bouwen je vervolgens om de paal heen op.

 3. Maak een verdieping voor bijen en hommels

  Bijen en hommels nestelen zich graag in puin en stenen met gaatjes. Je kan voor deze laag, naast de stenen, ook houtblokken gebruiken. In de houtblokken boor je lange dunne gaatjes. Dit zijn geschikte nestplaatsen voor bijen. Zorg er wel voor dat de gaatjes klein zijn, anders wordt je dierenhotel een drive-in restaurant voor vogels.

 4. Bouw een insectenlaag

  Je zal versteld staan van de verschillende beesten die er in de tuin leven. Sommige insecten zie je overdag niet eens. Die wachten tot het donker en koeler is voordat ze op pad gaan. Wil je ook deze beesten een dak boven hun hoofd geven, maak dan een extra laag met houtblokken voor de insecten. De blokken hoeven niet van gelijke hoogte of formaat te zijn en je kan zelfs enkele lagen maken. Dek ook deze laag weer af met een stevige houten plank.

 5. Werk het dak af met twijgjes

  De zolderverdieping is voor de vogels. Werk daarom het dak af met fijn materiaal, bijvoorbeeld de twijgen van een boompje. Ga je voor een sterren-dierenhotel, dan kan je natuurlijk ook nog een zwembadje en een voederbak op het dierenhotel plaatsen.

Do's

 • Maak het hotel op een rustige plek in de tuin zodat de beesten niet van je schrikken.

Don'ts

 • Maak je dierenhotel niet te ‘schoon’. Oude bladeren, mos en kapotte takjes zullen er juist voor zorgen dat de dieren zich er snel op hun gemak voelen.
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!