Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe kan ik minder plastic gebruiken

Hoe kan ik minder plastic gebruiken

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik minder plastic gebruiken
Lange tijd is plastic een ideaal, goedkoop verpakkingsmiddel geweest. Tegenwoordig is echter steeds meer bekend over de nare gevolgen van de hoeveelheid plastic die overal ter wereld rondzwerft; zeeën en oceanen raken vervuild, dieren sterven omdat ze plastic eten of er op één of andere manier in bekneld raken en natuurgebieden worden steeds minder natuurlijk door plastic dat door mensen wordt achtergelaten. Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om in je eentje het plasticprobleem van de wereld op te lossen, kun je wel degelijk verschil maken. En daar hoef je niet eens zoveel moeite voor te doen. Minder plastic gebruiken is makkelijker dan je denkt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Geduld
  • Creativiteit
  • Alternatieve verpakkingsmaterialen

Stappen

  1. Weiger plastic tasjes

    Jaarlijks worden ongeveer 420 miljoen plastic tasjes verkocht door supermarkten. De tasjes die gratis worden meegegeven zijn dan nog niet eens meegeteld. Dat zouden er nog eens ongeveer één miljard zijn. Die hoeveelheid heeft natuurlijk een enorme impact op het milieu, ook als ze voorzien zijn van een keurmerk. Weiger deze tasjes in het vervolg; er zijn voldoende alternatieven. Bewaar bijvoorbeeld altijd een (linnen) tasje in je auto of jaszak of pak een doosje.

    Als je dit onhandig vindt, kun je er ook voor kiezen om plastic tasjes opnieuw te gebruiken. Daarmee help je het plastic de wereld niet uit, maar dezelfde tasjes opnieuw gebruiken is beter dan steeds een beroep doen op een stroom nieuwe tasjes. Je kunt zelfs een beroep doen op je supermarkt om een TassenBol te plaatsen, waar mensen plastic tasjes in kunnen doen en uit kunnen halen.

  2. Koop minder plastic verpakkingen

    Let eens op tijdens het boodschappen doen; hoeveel producten zijn wel niet verpakt in plastic? Door minder plastic verpakkingen te kopen en te gaan voor producten die op een minder belastende manier verpakt zijn, verklein je de vraag naar plastic verpakkingen. Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor losverpakte groenten en fruit. Hiervoor zijn vaak naast plastic tasjes ook papieren zakken voor beschikbaar. Heeft jouw supermarkt die niet, dan kun je overwegen om zelf een geschikte verpakking mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een wasnetje of een speciaal groententasje. Het is misschien even wennen, maar in de meeste supermarkten kijken ze daar echt niet meer van op.

    Een andere manier om minder plastic verpakkingen te kopen is door wat groter in te slaan. Koop bijvoorbeeld eens wat meer bij de boer. Die levert misschien wel in (houten) kratten of dozen.

  3. Zoek naar alternatieven

    Naast plastic tasjes en verpakkingen van groenten en fruit, worden nog veel meer andere dingen in plastic 'geleverd'. Doe bijvoorbeeld eens je badkamerkastje open en kijk eens kritisch naar wat daarin van plastic is. Denk ook eens na over alternatieven. Een aantal voorbeelden:

    • Vervang badschuim in een fles door een stuk zeep of maak je eigen badschuim en vul steeds een fles aan. Of nog mooier; maak je eigen badschuim en zorg voor een mooie glazen fles die je steeds aanvult
    • Maak zelf wasmiddel en giet dat over in eerder leeggemaakte flessen
    • Overweeg het gebruik van een elektrisch scheerapparaat, in plaats van wegwerpmesjes
    • Vervang tandpasta door zelfgemaakte tandpasta. Dat bewaar je gewoon in een potje
    • Doe geen vuilniszakje meer in het prullenbakje, maar was het steeds even schoon, net zo fris. Of koop geen vuilniszakje, maar gebruik gewoon een plastic tasje dat je al in huis had


    Ditzelfde kun je doen met bijvoorbeeld de keuken of je werkplek. Loop gewoon af en toe even een rondje, pak al het plastic beet en kijk of je niets anders aan kunt pakken.

  4. Drink duurzamer

    Heb je op het werk een drinkautomaat dat je steeds weer voorziet van een nieuw plastic bekertje? Neem dan gewoon een mok mee van huis en gebruik die steeds. Of overtuig je collega's en zorg voor een paar leuke mokken voor de hele afdeling. Dan maak je direct een grote stap.

    Ook thuis en onderweg kun je duurzamer drinken, bijvoorbeeld door een stevige (water)fles te gebruiken. Je hoeft dan niet steeds weer plastic flesjes water te kopen. Een glas gebruiken is natuurlijk nog milieuvriendelijker.

  5. Wees alert bij afhalen

    Schrik je ook wel eens van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je in huis haalt als je bijvoorbeeld een frietje haalt of een pizza bestelt? Wees voorbereid en bestel bij de frietboer bijvoorbeeld een zak friet voor een X aantal personen. Als je zelf nog sausjes in de kast hebt staan, kun je die gebruiken. Heb je die niet, vraag dan of ze de saus in een apart bakje erbij doen. Je verruilt dan meerdere frietbakjes voor 1 bakje saus. Je kunt ook vragen om de snacks gewoon in een papieren zak te doen.

    Levert je pizzaboer ook altijd royaal bakjes met saus mee, die je toch niet eet? Geef dan bij het plaatsen van je bestelling aan dat ze die niet voor je mee hoeven te nemen. Dat scheelt afval en plastic. Eet je ze wel, dan kun je de doosjes altijd hergebruiken, bijvoorbeeld voor knutselprojectjes.

  6. Kies voor hergebruiken

    Plastic helemaal vermijden is bijna niet mogelijk. Zelfs als je er al heel alert op bent, kun je er soms weer verbaasd van staan wat je allemaal weer binnen hebt gesleept. Streef naast het verminderen van de invoer daarom ook naar meer hergebruik. Een aantal voorbeelden:

    • Verpakkingsmateriaal van aankopen (piepschuim etc.) kun je hergebruiken als verpakkingsmateriaal voor verkopen (b.v. via Marktplaats)
    • Plastic tasjes kunnen hergebruikt worden als vuilniszakjes
    • Van niet-statiegeld flessen kun je leuke vaasjes, wespenvangers, mollenverjagers of navulverpakkingen maken (statiegeldflessen lever je natuurlijk gewoon in, zodat ze professioneel gerecycled kunnen worden)
    • Koop je een keer een flesje water/drinken onderweg? Was het dan af en gebruik het later opnieuw
    • Gebruik plastic potjes in de schuur, bijvoorbeeld om spijkers of schroefjes in te bewaren


    Weet je nog even niet wat je ermee moet doen? Maak het dan schoon en bewaar het op een apart plekje. Er komt vast nog wel een goede mogelijkheid langs!

  7. Laat het recyclen

    Als je zelf geen mogelijkheid hebt om iets te recyclen, dan kun je aangenomen plastic altijd nog laten recyclen. Veel gemeenten bieden speciale containers aan waar plastic ingeleverd kan worden. Verzamel je plastic en breng het eens in de zoveel tijd weg. Let op: lever zoveel mogelijk schoon plastic in, zodat het recyclen een optimaal resultaat oplevert.

Do's

  • Probeer dingen die je altijd doet af en toe weer onder de loep te nemen; soms bedenk je ineens een alternatief dat veel beter is
  • Zoek steeds naar nieuwe mogelijkheden

Don'ts

  • Laat je leven niet beheersen door plastic; juist door kleine stapjes te nemen, maak je uiteindelijk een grote indruk
  • Denk niet dat het niet anders kan, er zijn eigenlijk altijd wel alternatieven, ze liggen alleen niet altijd voor de hand
  • Minder plastic gebruiken hoeft geen geld te kosten, het zou uiteindelijk juist besparingen op moeten leveren

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!