Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Hoe leef ik een Zero Waste leven
4

Hoe leef ik een Zero Waste leven

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leef ik een Zero Waste leven
Nooit meer de kliko langs de weg zetten, omdat je simpelweg geen afval meer hebt. Klinkt als een utopie? Met een Zero Waste levensstijl kun je dat wel bereiken. Het vraagt om inzet en is zeker niet altijd makkelijk, maar je zult ook op verschillende niveaus beloond worden.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Positieve instelling
  • Doel
  • Doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Sta eens stil bij afval

    In de kern draait een Zero Waste leven om het produceren van zo min mogelijk afval. Dat betekent niet alleen dat je dingen recyclet, maar ook dat je ze opnieuw gebruikt, doorgeeft aan iemand anders, of helemaal voorkomt dat je afval hebt. Om een goede combinatie te vinden die voor jou werkt, is het handig om eens stil te staan bij je afval. Houd eens een week grofweg bij wat je weggooit en kijk of er direct al dingen zijn die je bijvoorbeeld ook weg had kunnen geven (of verkopen). Sta ook eens stil bij de hoeveelheid afval van je huishouden.

  2. Begin met recyclen

    Tegenwoordig kan van alles gerecycled worden: blik, papier, aluminium en plastic bijvoorbeeld. Als je al die materialen uit je afval haalt en wegbrengt naar bijvoorbeeld de kringloopwinkel of milieustraat van de gemeente, bespaart je dat enorm veel afval. Bovendien help je het milieu ermee, omdat die materialen weer als grondstoffen gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.

    Om het recyclen makkelijk te maken en jezelf niet met te veel rotzooi op te zadelen, kun je bijvoorbeeld in je schuur een krattenrek inrichten met voor elk materiaal één krat. Zodra de krat vol is, breng je 'm weg, zodat je 'm daarna leeg weer terug kunt zetten. Kratten met (klap)deksels zijn hier natuurlijk helemaal handig voor.

  3. Houd afval buitenshuis

    Je kunt je vooral concentreren op het afval in je huis, maar als je dat doet, dan ben je aan het vechten tegen de bierkaai. Probeer daarom eerst om het afval zoveel mogelijk buitenshuis te houden. Een paar tips om mee te beginnen:

    • Plak een Nee/Nee sticker op je brievenbus (gratis af te halen bij de gemeente)
    • Neem een eigen tasje mee als je boodschappen gaat doen
    • Hergebruik broodzakken
    • Koop geen kranten meer, maar lees je nieuws onilne. Boeken haal je in de bibliotheek
    • Verpak groenten en fruit niet of minder vaak
    • Doe bewuster boodschappen en probeer te gaan voor producten met geen of zo min mogelijk verpakking

    Als je hier eenmaal mee aan de slag gaat, zul je merken dat je vanzelf meer mogelijkheden bedenkt om het afval zo veel mogelijk te beperken.

  4. Ruim op

    Opruimen lijkt niet zoveel met afval te maken te hebben; meestal zorgt opruimen juist voor meer afval. Toch is het belangrijk om je huis zo netjes en opgeruimd mogelijk te hebben. Dan weet je namelijk precies wat je hebt en is de kans dat je onnodige dingen (die weer onnodig afval opleveren) koopt minimaal.

    Als je tijdens het opruimen dingen tegen komt die wel weg kunnen, bedenk dan eerst nog of je weg kunt geven (aan kennissen of de kringloopwinkel) of opnieuw kunt gebruiken. Een voorbeeldje van spullen die opnieuw gebruikt kunnen worden:

    • Van de bovenkant van een oude fles maak je een handige keukentrechter
    • Spuitflessen zijn ideaal voor het bewaren van zelfgemaakt schoonmaakmiddel
    • Glazen potten kun je omtoveren tot opbergpotten
    • Schilderijen en spiegellijsten krijgen een nieuw leven als prikbord
    • Een lelijk kussen kan met textielverf weer flink opknappen

    En zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken. Probeer overigens niet krampachtig overal een nieuw doel voor te vinden; het belangrijkste is dat het direct nut krijgt of weggaat.

  5. Winkel slim

    Veel afval komt je huis binnen via de supermarkt. Niet alleen verpakkingen, maar ook maaltijden of ingrediënten voor maaltijden die gekocht zijn, maar niet op tijd opgemaakt. Let tijdens het winkelen op de verpakkingen, zoals eerder beschreven, en maak je lijstje aan de hand van een maaltijdplanning. Als je voor elke dag van de week je maaltijd vast plant, weet je precies wat je nodig hebt. Heb je toch eten over dat eigenlijk niet meer gebruikt kan worden? Gooi het dan in de compostbak, zodat je er over een poosje in de tuin plezier van hebt.

  6. Maak er een levensstijl van

    Zero Waste is een echte levensstijl. Je zult dingen moeten veranderen om tot een Zero Waste leven te komen. Als je dat niet uit volle overtuiging doet, dan is het lang zo makkelijk niet en voelt het waarschijnlijk meer als een last dan een lust. Bedenk voor jezelf of en hoe je een Zero Waste leven wilt. Redenen zijn:

    • Beter voor het milieu
    • Ten behoeve van een toekomst voor je kinderen
    • Rust in je hoofd en leven
    • Meer aandacht voor dingen die écht belangrijk zijn
    • Minder plaats voor materialisme

    Als je je hierdoor aangesproken voelt, dan is een dergelijke levensstijl waarschijnlijk wel wat voor jou en zal het je minder moeite kosten om er aan vast te houden.

  7. Blijf geïnspireerd

    Net als met alles is het soms prettig om inspiratie bij anderen te zoeken. Hier zijn vooral online veel mogelijkheden voor. Begin eens bij dé Zero Waste Family van Amerika, de Johnsons. Zij hebben van Zero Waste een echte kunst gemaakt en produceren nog geen handje afval in maanden tijd. De familie is inmiddels te gast geweest in verschillende shows, waarvan de filmpjes ook o.a. op YouTube te bekijken zijn.

    Ook erg populair is MyZeroWaste.com, een website met blogs en tips over het leven van een Zero Waste levensstijl. Je kunt eventueel ook zelf een eigen weblog maken en je ervaringen en vragen delen met anderen. Je zult dan snel genoeg merken dat je niet de enige bent die enthousiast is over Zero Waste!

Do's

  • Deel je ervaringen over Zero Waste met anderen, voor meer inspiratie en (de af en toe broodnodige) motivatie
  • Probeer bij elk ding dat je weg wilt gooien te bedenken of het niet nog ergens anders voor gebruikt kan worden. Béa Johnson van de 'Zero Waste Family' maakt eens in de zoveel tijd handgeschept papier van brieven en folders die toch nog binnenkomen

Don'ts

  • Ga niet voor Zero Waste als je er niet volledig achter staat. Bedenk dan liever je eigen variant, waarbij je wél het gevoel hebt dat het bij je past
  • Richt je niet teveel op het beperken van afval, maar vooral op het beperken van verspilling

Bron

TheZeroWasteHome

Meer uitleg