Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Hoe maak ik een weblog
3

Hoe maak ik een weblog

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik een weblog
Tegenwoordig heeft iedereen een weblog: je favoriete muzikant, de minister-president én de buurvrouw. Met een weblog kun je mensen een kijkje gunnen in je leven, je mening ventileren en in contact komen met andere 'bloggers'. Lijkt een eigen weblog jou ook wel wat? Maak er dan snel eentje aan!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Een eigen pagina, bijvoorbeeld bij www.weblog.nl
 • Fantasie
 • Tijd
 • Bezoekers (optioneel)

Stappen

 1. Zoek een weblogpartner

  Als je zelf een website hebt, dan kun je hier een weblog op plaatsen. Er zijn echter ook heel veel weblogpartners op Internet te vinden, websites die jou de mogelijkheid geven je te registeren en je vervolgens direct een weblog geven. Eén van de meest bekende weblogpartners is Blogger.com.

 2. Bedenk een eigen thema en naam

  Als je wilt dat bezoekers jouw weblog weten te vinden, dan zul je een interessant thema moeten bedenken en een bijpassende naam. De beste thema's zijn thema's die dicht bij jezelf liggen. Ben je een grote hondenliefhebber? Schrijf daar dan over! Houd je zielsveel van koken? Daar is je thema! Weet je het altijd beter? Gebruik je weblog om dat duidelijk te maken. Je naam kun je het beste kort en krachtig houden, zodat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt bij het vinden van je weblog.

 3. Meld jezelf aan

  Meld je vervolgens aan bij je gekozen weblogpartner. Je krijgt nu eerst de mogelijkheid om het adres voor je weblog uit te kiezen. Als je je registreert bij Weblog.nl, dan ziet je adres er als volgt uit: (gekozen naam).weblog.nl. Weblog.nl controleert of je naam al bestaat. Als dat het geval is, dan kun je een andere variatie op je naam bedenken of je gekozen naam heroverwegen.

  Als je gekozen naam wel vrij is, dan geef je vervolgens je e-mailadres en een wachtwoord op. Let erop dat je je e-mailadres goed schrijft: hier wordt straks een bevestigingsmail naar toe gestuurd.

 4. Bevestig je aanmelding

  Controleer je mailbox: binnen een paar minuten ontvang je een bevestigingsbericht binnen met daarin je gebruikersnaam en je wachtwoord. Ook vind je hierin een link met 'Registratie voltooien'. Klik hierop om je registratie te bevestigen.

 5. Log in

  Als je registratie voltooid is, dan kun je met behulp van je gebruikersnaam en je zelfgekozen wachtwoord inloggen.

 6. Ontwerp je weblog

  Vervolgens krijg je de mogelijkheid om zelf een titel, lay-out, thema en privacyniveau te kiezen. Kies een aansprekende titel die de lading van je weblog dekt. Zorg voor een bijpassend thema en een overzichtelijke lay-out. Stel het privacyniveau in naar je eigen voorkeur: publiek (je weblog wordt ook getoond in zoekmachines) of niet publiek (je weblog wordt niet getoond in zoekmachines of op een andere manier onder de aandacht gebracht).

 7. Plaats je eerste bericht

  Je weblog is nu klaar voor gebruik en het is tijd voor je eerste bericht! Klik op de knop 'Nieuw bericht opstellen'. Vul de titel van het bericht in, selecteer de categorie waarin je het bericht wilt onderbrengen en schrijf je bericht in het daarvoor bestemde veld. Als je wilt kun je nog een aantal tags toevoegen. Dit zijn kernwoorden die kort weergeven waar het stukje over gaat. Druk vervolgens op 'Opslaan' en je bericht is gepubliceerd!

 8. Maak reclame voor je weblog

  Als je eerste bericht op de weblog staat, stuur dan al je vrienden en familieleden een link met je weblog. Zij kunnen je dan gaan volgen. Ook kun je de link naar je weblog plaatsen op relevante websites, startpagina's, enzovoorts. Wel is het belangrijk dat je je weblog regelmatig voorziet van een nieuw bericht. Je bezoekers zullen dan ook uit zichzelf langskomen om te kijken of je weer wat nieuws te melden hebt!

Do's

 • Probeer bezoekers aan je te binden. Als je veel bezoekers naar je weblog trekt, dan kun je rekenen op veel verschillende reacties en kun je misschien zelfs gaan adverteren op je weblog, zodat je er nog wat mee verdient ook!
 • Zorg voor regelmatige updates
 • Probeer zoveel mogelijk over een thema te schrijven. Dit thema kan erg breed zijn (bijvoorbeeld: het nieuws), maar het trekt dan wel een vaste groep bezoekers aan

Don'ts

 • Plaats niet zomaar alles in je weblog, maar bedenk je goed dat alles wat je schrijft voor eeuwig op het Internet staat
 • Geef niet zomaar persoonlijke gegevens prijs in je weblog, je weet niet wie je verhalen allemaal lezen

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!