Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » LinkedIn » Hoe gebruik ik LinkedIn
4

Hoe gebruik ik LinkedIn

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
LinkedIn is een razend populaire site, zowel in Nederland als in het buitenland. Heb jij ook al een LinkedIn-profiel, maar heb je niet het idee dat je er alles uit haalt wat er in zit? Dan kom je met deze tips vast een stuk verder!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • LinkedIn-account

Stappen

 1. Houd je profiel up to date

  De belangrijkste stap in het optimaal benutten van je account, is het up to date houden van je LinkedIn-profiel. Vul elke opleiding of opdracht die je voltooid hebt in, vraag regelmatig om aanbevelingen van anderen en nodig nieuwe contacten uit als je een eerste keer kennis met ze hebt gemaakt. Plaats ook regelmatig een statusupdate, maar maak niet de fout om je LinkedIn-account aan Twitter te koppelen; dan is de kans groot dat er ook regelmatig minder professionele updates te zien zijn en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

 2. Link naar je blog en SlideShare

  Op een efficiënte manier zoveel mogelijk van jezelf laten zien, kun je doen door naar je blog en je SlideShare account te linken. Heb je één van beide (of allebei) nog niet? Maak ze dan aan. Via je blog kun je je kennis delen met anderen en via SlideShare kun je gemakkelijk presentaties uploaden, die vervolgens weer op verschillende sites kunnen worden geplaatst. Als jij dit via je LinkedIn-account beschikbaar stelt, zijn er altijd weer mensen die het oppikken en verder verspreiden.

 3. Sluit je aan bij groepen

  Kies een paar groepen uit die je aanspreken en sluit je daarbij aan. Kijk of de groepen passen bij je doel; als je LinkedIn wilt gebruiken om een nieuwe baan te krijgen, dan hoef je je natuurlijk niet aan te melden bij een groep die niets met jouw vakgebied te maken heeft. Hetzelfde geldt voor ondernemers; zoek een groep waarin je nog iets toe kunt voegen.

  Sluit je niet bij te veel groepen aan, want je moet nog wel in staat blijven om waardevolle reacties te geven en de updates te lezen. Als je bij twintig groepen aangemeld bent, heb je daar bijna een dagtaak aan.

 4. Beantwoord vragen

  In de groepen, maar ook in statusupdates van je contacten, zul je regelmatig een vraag langs zien komen. Probeer die vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. Doe dit niet alleen voor de vragen die te maken hebben met jouw vakgebied, of die je direct werk op zouden kunnen leveren, maar ook voor alle andere vragen. Zorg ervoor dat mensen je dingen gaan gunnen. Of dat nu een uitnodiging voor een feestje is of een nieuwe klus, dat maakt niet uit.

  Weet je het antwoord op de vraag niet, maar ken je iemand die dat wel weet? Help de vraagsteller dan aan de contactgegevens van die persoon.

 5. Maak een bedrijfsprofiel

  Ben je ondernemer? Maak dan een bedrijfsprofiel aan op LinkedIn. Je kunt daar een speciale groep onder hangen en andere mensen uitnodigen, of zelf het enige lid blijven. De invulling van de groep is aan jou: je kunt er een agenda plaatsen, maar ook informatie over je diensten.

 6. Houd je vakgenoten in de gaten

  Binnen je netwerk (of daarbuiten) zijn vast ook wel wat vakgenoten te vinden. Houd altijd even een schuin oog op hun activiteiten en updates. Als ze een eigen bedrijf hebben met bijbehorend bedrijfsprofiel kun je dit zelfs volgen. Wie weet brengt het je op ideeën of zie je hierdoor kansen die je anders misschien gemist had.

 7. Focus op je taken

  Als je je eenmaal verdiept in LinkedIn, is de kans dat je blijft hangen vrij groot. Het is echter niet de bedoeling dat het effectief inzetten van je profiel een grote hap uit je dagelijkse planning neemt; dan is het immers niet meer zo effectief. Stel voor jezelf daarom een tijd vast - bijvoorbeeld een half uur in de week - en focus je gedurende die tijd op de bovengenoemde taken. Als je dat elke week doet, bouw je elke week een klein beetje verder aan een effectieve inzet van LinkedIn.

Do's

 • Blijf de bovenstaande stappen herhalen; als je het maximale uit je inschrijving wilt halen, dan zul je hier ook tijd in moeten blijven investeren
 • Blijf regelmatig een update geven
 • Ga uit van 'geven' en niet van 'nemen'. Ontvangen komt dan vanzelf

Don'ts

 • Stort je niet rücksichtlos op het netwerken, maar maak een plan. Liever iets minder snel, maar duurzaam, dan heel snel en heel kort

Bron

Martin de Reuver, 7 tips voor ondernemers over het gebruik van LinkedIn

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!