Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hypotheek » Hoe los ik mijn hypotheek eerder af

Hoe los ik mijn hypotheek eerder af

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Reken het maar eens uit: wie een hypotheek afsluit en zich gewoon netjes aan de termijn van 30 jaar houdt, betaalt gemiddeld twee keer het totale leenbedrag aan rente. Daar komt dan de aflossing nog eens bij. Eerder je hypotheek aflossen betekent dat je flink op deze rente kunt besparen. Maar hoe pak je dat het slimst aan?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Doorzettingsvermogen
 • Eerlijke adviseur
 • Apart potje of aparte rekening
 • Inzicht in je financiële situatie

Stappen

 1. Maak een overzicht

  De meeste mensen hebben één hypotheek. Als je echter een paar keer verhuisd bent, dan kan het zijn dat je meerdere kleine hypotheken hebt. Pak al je afschriften en overeenkomsten er eens bij en zet voor jezelf op een rijtje welke hypothe(e)k(en) je hebt. Noteer direct de effectieve rente, de looptijd en de afloopdatum. Vergeet ook niet het totale hypotheekbedrag in je overzicht mee te nemen.

 2. Vraag naar de mogelijkheden

  In principe mag je op alle hypotheken extra aflossen. Het kan echter voorkomen dat je bijvoorbeeld maximaal 20% per jaar extra mag aflossen. Vraag bij je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Vraag direct naar advies over hoe je het beste af kunt lossen. Als je een spaarhypotheek hebt, kan het bijvoorbeeld handiger zijn om geld te storten op de bijbehorende spaarrekening. Je maandbedrag gaat dan omlaag, terwijl je rentebedrag gelijk blijft. Zo dalen je maandlasten, maar blijf je wel maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

  Informeer ook even naar het minimale aflosbedrag. Omdat de bank de aflossing vaak voor je moet verwerken, kun je niet zomaar elk tientje storten. Vaak vraagt de bank dat je minimaal €300 of €400 per keer stort. Meer mag natuurlijk altijd.

 3. Stel een plan op

  Als je niet weet naar je naar toe gaat, dan kom je er nooit. Voor een vroegtijdige aflossing van je hypotheek is een plan onontbeerlijk. Stel allereerst een budget op, zodat je precies weet wat je elke maand over zou hebben om extra af te lossen. Kijk vervolgens naar extra inkomsten. Neem bijvoorbeeld in je plan op dat je de helft van al je verjaardagsgeld naar je speciale hypotheekrekening (zie volgende stap) stort, of doe hetzelfde met incidentele bijverdiensten.

  Als je het aflossen voor jezelf nog leuker wilt maken, dan neem je in het plan ook een overzicht op met de diverse aflossingsdata en het bedrag dat je nog af moet lossen.

 4. Maak een apart potje

  Een overzicht hebben is fijn, maar om er echt voor te zorgen dat je het geld dat je voor je hypotheek apart houdt, ook echt voor je hypotheek gebruikt, kun je beter een apart potje hebben. Een extra spaarrekening is ideaal; dan krijg je nog rente ook. Noteer in je plan precies welke stortingen je naar die rekening doet, zodat je op ieder moment precies weet hoeveel er op de rekening staat.

 5. Maak regelmatig geld over

  Neem direct contact op met je bank als je het minimumbedrag voor de aflossing bereikt hebt. Met een beetje geluk kan die extra storting dan met de eerstvolgende betaling worden meegenomen, waardoor je de maand daarop direct resultaat ziet. Begin vervolgens weer opnieuw met sparen, tot je weer bij het minimumbedrag bent aangekomen.

 6. Blijf jezelf motiveren

  Als je €300.000 af moet lossen en al 10x €300 hebt gestort, lijkt het misschien of je extra stortingen een druppel op de gloeiende plaat vormen. Op zo'n moment kun je jezelf extra motiveren door (in het geval van een spaarhypotheek) uit te rekenen hoeveel inleg je bespaart door die €3000 te storten.

  Stel dat je maandbedrag met iedere storting €2,00 omlaag gaat. Dat betekent dan - rente op rente niet meegenomen en geteld over de hele periode - dat je door nu €3000 te betalen uiteindelijk €7200 (€2 x 12 maanden x 30 jaar x 10 stortingen) bespaart. Zo'n rendement krijg je niet zo snel op je spaarrekening!

Do's

 • Ga er gewoon eens voor zitten. Met niets doen kom je ook niets verder
 • Houd je na iedere storting gelijk, zodat je per saldo steeds iets meer aflost. Kan dat niet, maak dan het verschil tussen je oude en nieuwe maandbedrag automatisch over naar je hypotheekrekening

Don'ts

 • Denk niet dat kleine beetjes niet helpen; veel kleine beetjes maakt veel

Bron

Rekenhulpmiddel Telegraaf

Meer uitleg