Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hypotheek » Hoe koop ik een huis met Nationale Hypotheek Garantie

Hoe koop ik een huis met Nationale Hypotheek Garantie

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een huis kopen is een grote stap: je gaat misschien wel de grootste schuld van je leven aan. Bovendien is het voor de aflossing van die schuld noodzakelijk dat je maandelijks voldoende geld binnen krijgt. Als je het risico op betalingsproblemen zoveel mogelijk wilt verkleinen, kies je voor een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Computer
 • Hypotheekadviseur/-verstrekker

Stappen

 1. Houd je aan de bovengrens

  Als je wilt dat het huis dat je koopt onder de Nationale Hypotheek Garantie valt, dan mag het hypotheekbedrag niet hoger zijn dan €350.000 (2010). Omdat alle bijkomende kosten ook onder dit bedrag vallen, betekent dit dat je per saldo maximaal €312.500 uit kunt geven aan een bestaande woning, of €324.000 aan een nieuwbouwwoning. Heb je een huis op het oog dat nog verbouwd moet worden en wil je die kosten ook meefinancieren? Laat je dan voorrekenen of je nog wel gebruik kunt maken van de NHG.

  Als je je aan deze bovengrens houdt, dan kom je in aanmerking voor de NHG.

 2. Zorg voor de juiste papieren

  Als je samen bent en beider inkomens nodig hebt voor het krijgen van de NHG, dan geldt deze stap voor allebei. Is slechts één inkomen nodig, dan geldt deze stap alleen voor degene wiens inkomen gebruikt wordt: zorg ervoor dat je papieren in orde zijn. Om in aanmerking te komen voor de NHG moet je beschikken over een geldig identiteitsbewijs. Kom je niet uit een Europees land, dan zul je een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd in Nederland moeten hebben. Ook als je inkomen niet wordt gebruikt, moet je een verblijfsvergunning hebben. Dan is een vergunning voor bepaalde tijd echter ook voldoende.

 3. Regel je werkgeversverklaring

  Voor de aanvraag van NHG zul je een werkgeversverklaring moeten hebben. Overleg met je bank hoe oud de werkgeversverklaring mag zijn, of laat je baas er pas eentje tekenen als het echt nodig is. Zo voorkom je dubbel werk (en eventueel dubbele ergernis!).

 4. Betaal je leningen zoveel mogelijk af

  Voor je überhaupt een hypotheek met NHG krijgt, zullen je gegevens bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) getoetst worden. Hier wordt onder meer geregistreerd welke leningen je hebt lopen en of je die netjes afbetaald hebt. Probeer zoveel mogelijk vooraf al af te betalen en loop zeker niet achter. Zo voorkom je problemen!

 5. Laat een taxatierapport opstellen

  In het ergste geval kunnen de lasten voor de woning niet meer opgebracht worden en is er sprake van een gedwongen verkoop. Wanneer je een hypotheek met NHG hebt afgesloten en je er alles aan hebt gedaan om de restantschuld zoveel mogelijk te beperken, dan kan het Waarborgfonds de restschuld van je overnemen. Natuurlijk is het daarvoor wel belangrijk dat die zo klein mogelijk blijft. Daarom is al voor de aankoop een taxatierapport van groot belang. Dit rapport laat namelijk zien dat de woning een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Als deze waarde lager ligt of gelijk is aan de hypotheeksom, zul je sneller een hypotheek (met NHG) krijgen.

  Het taxatierapport moet worden opgemaakt door een onafhankelijke partij, dus niet door je bank of de makelaar. Wel kun je vragen of de bank of makelaar iemand aan kan raden. In dat geval kun je soms wat extra korting krijgen.

 6. Laat een bouwkundig rapport maken

  Of deze stap noodzakelijk is, hangt af van de resultaten in het taxatierapport. Je zult verplicht een bouwkundig rapport moeten laten maken als:

  • de directe kosten op meer dan 10% van de onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik worden geschat
  • het rapport een nader bouwkundige controle aanbeveelt
  • het gaat om een appartement van voor 1940 (tenzij er na 1940 volledig gerenoveerd is)


  Het rapport mag maximaal 1 jaar oud zijn op het moment dat de hypotheekofferte verstrekt wordt. Doe dit pas als het echt nodig is, want een gemiddeld rapport kost al snel €300 en het is zonde om er twee te moeten laten maken!

 7. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

  Wie een huis wil kopen met NHG is verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Koop je het huis op twee inkomens, dan moeten er ook twee verzekeringen worden afgesloten.

Do's

 • Verdiep je even goed in de voorwaarden en kleine lettertjes; het is zonde als je nét niet in aanmerking komt voor NHG
 • Heb je al een hypotheek zonder NHG? Oversluiten kan soms, informeer eens naar de voorwaarden

Don'ts

 • Probeer de aankoopprijs van een (bestaand) huis niet met eigen geld onder de grens van €312.500 te krijgen: dit is een vast bedrag. Een duurder huis kopen betekent - ondanks de inleg van eigen geld - geen NHG

Bron

Nationale Hypotheek Garantie

Meer uitleg